Hayata geçirdiği düzenlemelerle engelleri ortadan kaldıran Konak Belediyesi'nin bürokratları Türkiye'nin ilk ve tek Engelli Farkındalık Merkezi’ni ziyaret ederek, engelli yurttaşların yaşamda karşılaştıkları sorunları bizzat deneyimledi.
Hizmet binalarında, sosyal tesislerde, kültür merkezlerinde ve parklarda engelli yurttaşların erişilebilirliğini artıran değişimleri bir bir hayata geçiren Konak Belediyesi'nin farklı birimlerinde görev yapan müdür ve müdür yardımcıları İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz yılın Aralık ayı başında Limontepe Olimpiyat Köyü’nde hizmete açtığı Türkiye'nin ilk ve tek Engelli Farkındalık Merkezi’ni ziyaret etti. Farklı ‘engellilik’ durumlarını deneyimleyebilecek bir ortam sağlayarak, engellilik konusunda farkındalığı artırmak ve empati oluşturmak için açılan merkeze yapılan geziye Başkan Yardımcısı Eser Atak'ın yanı sıra Sosyal Yardım, Sağlık, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma, Kentsel Tasarım, Spor, Destek Hizmetleri, Temizlik, Plan ve Proje, Yapı Kontrol ile Muhtarlık İşleri müdür ve müdür yardımcıları katıldı. İki saat süren inceleme gezisi sayesinde engellilerin yaşamında karşılaştıkları sorunları gözlemleyen Konak Belediyesi bürokratları bizzat yaşayarak deneyimledi.
YAŞAYARAK DENEYİMLEDİLER
Türkiye'de ilk ve tek olan merkez herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin empati kurarak engelli vatandaşların yaşamlarını daha iyi anlamalarını sağlıyor. Ziyarette merkez sorumlularından bilgi alan Konak Belediyesi bürokratları görme, işitme, öğrenme zorluğu, üstün yetenekliler, ortopedik engelliler alanı, otizm labirenti ve karanlık ev ve tekerlekli sandalye parkurunda engelli vatandaşların yaşadıkları sorunları yaşayarak deneyimledi. Tekerlekli sandalye ile yol almaya çalışan, karanlık odada dokunarak nesneleri görmeye çalışan Konak heyeti engellilerin her gün yaşadığı pek çok gerçeği öğrenme fırsatı buldu.
3 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Merkezin Koordinatörü Gülşah Batmaz, merkezin herkese açık olduğunu ancak öncelikle kentte karar verici konumda olan kamuda ve özel kuruluş yetkililerinin merkeze gelerek yerinde empati eğitimi almalarının çok önemli olduğunu söyledi. Amaçlarının karar mekanizmalarında yer alan kişilerin engellilerin sorunlarını yaşayarak anlamalarını ve ona göre çözüm üretmelerini sağlamak olduğunu belirten Batmaz, Konak Belediyesi'nin bu duyarlılığı göstermesinden ötürü teşekkür etti. Dileyen herkese merkezin kapısının açık olduğunu söylenen Batmaz; en az 10’ar kişilik gruplar halinde ziyaretçi kabul ettiklerini söyleyerek, “Merkezimizden, her yaş grubundan öğrenciler, kamu çalışanları, eğitimciler gruplar halinde yararlanabilir. Konak Belediyesi en büyük destekçimiz. Açıldığımız günden bu yana ziyaretçi sayımız 3 bin. Ancak bin ziyaretçi sadece Konak Belediyesi tarafından getirildi. Okullar başta olmak üzere çalışan personelini de merkezimize getirerek hem çocukların hem de personelin farkındalık düzeyini artırdığı için teşekkür ederiz” dedi. Merkezi ziyaret etmek isteyen okullar ve gruplar önceden 0232 2930216 numaralı telefonu arayarak randevu almaları gerekiyor. Hafta içi her gün sabah ve öğleden sonra ziyaret edilebilen merkezde ziyaretçilere uzman rehberler eşlik ediyor.
YORUMLAR