HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve 6 bakanın katıldığı, inşaattan eğitime, yazılımdan tarıma kadar 61 farklı sektör temsilcisiyle gerçekleştirilen zirveye ekonomiye duyulan güven damgasını vurdu. İş dünyası son 2-3 ayda, kurda ve faizde yaşanan olumlu gelişmelerle banka kredilerindeki artışa dikkat çekerek, "Bugün önümüzü daha net bir şekilde görüyoruz" mesajı verdi.
5 SORUN 5 ÇÖZÜM
Her sektör 5 sorun, 5 çözüm önerisi dile getirdi. İş dünyası elektrik, doğalgazda KDV'nin yüzde 1'e indirilmesinden geçici vergi uygulamasının kaldırılmasına kadar öncelikli konularda taleplerini sıraladı. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası'na Bakan Albayrak'ın yanı sıra, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli ile bine yakın işadamı katıldı. İş dünyası taleplerini ve önerilerini birinci ağızdan hükümete anlatma fırsatı buldu. Bakan Albayrak, sektör temsilcilerinin taleplerini tek tek not alırken, her bir konu ilgili bakanlık ve kurumlara da rapor olarak sunulacak.
HÜKÜMETE GÜVENİYORUZ
İşadamları istihdamı artıran önemli adımlar atıldığına dikkat çekerek, son iki üç aylık dönemde kur ve faizde olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti. Banka kredilerindeki artışın reel sektörde büyük bir rahatlatma sağladığını ifade eden iş dünyası, bakanların icracı, reformcu iş yapma şekline güvendiklerini söyledi. Bakan Albayrak'ın da ekonomideki iyileşmenin her alanda hissedildiğini belirterek, reel sektöre desteğin, yapısal adımların kesintisiz bir şekilde süreceğini ifade ettiği öğrenildi.
TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİLER
Basına kapalı gerçekleşen şurada söz alan 61 sektör meclisi başkanının dile getirdiği talepler arasında dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:
● Kamu inşaat işlerinde yerli ürün kullanım zorunluluğu getirilmeli.
● AB dışındaki ülkelerden Türkiye'ye gümrüksüz giren dampingli veya kalitesiz ürünlere karşı önlem alınmalı.
● İnşaat malzemelerinin fiyatlarında gerçekleşen hızlı yükselişi telafi için kamu müteahhitlerine fiyat farkı veya ek süre gibi uygulamalar hayata geçirilmeli.
● Yatırım teşvik belgelerinde yerli makine ve ekipmanın kullanılması ilave teşvikle ödüllendirilmeli.
● Yerli makine ve teçhizat yatırımlarında hem krediyle hem de leasingle alımlarda faiz desteği sağlanmalı.
● Otomotivde ÖTV ve KDV indirimi yılı boyu sürmeli.
● Kadın girişimciliğini teşvik için kamu kurumları ve bankaları kadınlara özel limit ayırmalı.
● Devlet destekli KGF uygulaması yenilenmeli, bu kapsamda ilave 100 milyar lira hazine garantisi sağlanmalı.
● Stratejik alanlarda yerlimilli yazılımlar zorunlu hale getirilmeli, Türk özel sektör firmalarına verilmeli.
● Yatırım teşvik belgelerinde yerli makine ve ekipmanın kullanılmasına ek teşvik verilmeli.
YORUMLAR