Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gül'ün açıklamaları şöyle:
FETÖ İLE MÜCADELE: 15 Temmuz darbe girişiminden beri bütün kurumlar FETÖ'yle etkin bir mücadele sürdürüyor. Bu konudaki temel yaklaşım bu terör örgütüyle bütün unsularıyla mücadeleyi kesintisiz sürdürmeye kararlıyız. Hem yargı hem diğer kurumların yaklaşımı burada asla rehavete kapılmama yönündedir. Birçok sokak hadisesi, terör hadisesinin arkasında bu örgütün olduğu açık. Mücadelemizin çok kararlı bir şekilde olması lazım. Kripto olan bir şeyde hepsi deşifre oldu gibi yaklaşım olmaz. Çok önemli deşifreler oldu ama bir kişi bile olsa teftişler devam etmelidir.
YENİ CEZAEVİ İNŞAATLARI: Suça karışan, suç örgütü gibi hareket eden kim varsa, bu konuda her türlü çalışma yapılarak suçlularla ilgili çalışmalar sürmektedir. Cezaevi inşaatları devam ediyor. 'Cezaevlerinde çok artış var bir taraftan boşaltalım' gibi bir yaklaşım doğru değil. Buna yönelik tedbirleri almak lazım. Ama bu hususta bizim çalışmalarımız var. Temel yaklaşım cezaevleri çok sıkıştı değil, ceza adaletinde bir düzenleme yapılabilir mi gibi düzenleme olabilir. Toplumda cezasızlık algısı devlete güveni de ortadan kaldırıyor.
AF TARTIŞMALARI: Bizim yapmış olduğumuz çalışma ceza adaletini sağlamak adına, alınan kararlar uygulamalar ne yöndedir? İdeal adalet, ceza adaleti üzerine çalışıyoruz. Hırsızlık yapıp ne de olsa çıkacağım diyorsa ve çıkıyorsa da, buna benzer... Çalışmalar tamamlanınca açıklama yapmak doğru olur. Toplumun hassasiyetlerine göre düzenlemeler yapılacaktır.
Cezaların artırılması Meclis'in takdirinde. Yaklaşım itibariyle, uyuşturucu meselesinde baronlar torbacılar ortak çalışıyor. Bu konuda temel yaklaşım ceza hukukunda müeyyide artırıldı. Nasıl doğru olacaksa değerlendirilecektir. Teknik çalışmayı, analizi yapacağız. Millet adına karar verecek olan Meclis'tir. İnfaz sistemiyle ilgili tüm çalışmaları AK Parti yapar. Tüm siyasi partilerle ortak konsensüste bu yürürlüğe konulabilir.
BRUNSON'IN TAHLİYESİ ve DİĞER DAVALAR: Brunson ile ilgili kararı Türk yargısı tarafından verilmiş bir karar. Bu kararı gerekçesiyle göreceğiz. Türk yargısı hiçbir talimata boyun eğmez. Kararını dosyalar kapsamında verir. Savcı 30 yıl istedi... Mahkeme farklı değerlendirebiliyor. Biz yargılama makamı değiliz. Gerekçeyi gördüğümüzde sağlıklı bir şekilde değerlendirilebilir. Diğer yargılamalarla hiçbir ilgisi yoktur.
ABD'DEN İADE TALEPLERİ: Bizim istediğimiz gibi neticelenmiş değil. Türk yargısının talebinin karşılanması konusunda beklentilerimizi ifade ediyoruz. Dosyalarımızın yargı mercilerine intikal ettirilerek gereğinin yapılmasını istiyoruz. ABD'nin yapması gereken adımları bekliyoruz, sonuna kadar takipçisi olacağız. Hukukun yerine gelmesini bekliyoruz. Her türlü çabamızı sürdürüyoruz. Sunduğumuz deliller çerçevesinde ABD'den olumlu bir netice bekliyoruz.
YORUMLAR