Kalabalık şehirlerde, metropollerde sakin bir yaşamın özlemini çekenler için çatı daireleri ideal. Gökyüzüne yakınlığı, adeta cennete merdiven dayarmışçasına yeşillendirip, ağaçlandırma imkanı sunan terasları ile çatılar Türkiye'de ne yazık ki bağımsız olarak kullanılmıyor.
Çatı katının aşağıdaki katla bağlantısı olunca alıcısı azalıyor ve birim fiyatı düşüyor. Bu da yatırımcının çatıya yatırım yapmamasına yol açıyor...
ÇATILAR ÖNEMSENMİYOR
Türkiye'de çatılarla ilgili en büyük sorunun, çatının bağımsız bölüm olarak kullanılamıyor olması ve çatı eğim ve formların aşırı derecede sınırlandırılması olduğunu söyleyen Rıdvan Akgün,''Türkiye'de ne yazık ki çatı katları asla değerlendirilemiyor. Özellikle Ege Bölgesi'nde ve İzmir'de kullanımı yaygınlaşabilecekken, çatı altındaki mekanlar yaşam mekanı olarak binaya bir türlü dahil edilemiyor.
Türkiye'de nüfus giderek artıyor, konut sorunuda varken, biz bir de binaların çatısını kapatıyoruz. Türkiye'deki çatılarda maalesef çatıda kullanılan malzeme kalitesine estetiğine fazla önem verilmiyor. Cephelere bir takım değişiklikler yapılıyor ancak çatıyı önemseyen yok. Çünkü çatının sahibi yok'' dedi.
CESARET VE ÖNCÜLÜK ŞART
Çatıya bağımsız bölüm yapılabilmesi için altyapının önünün açılması gerektiğini belirten Akgün'' Paris'te, Roma'da, İspanya'da ve New York'ta çatı daireleri var,bizde ise çatılar alt kata bağlanıyor. Yasalarda da bu konuda açıklık var; yeterli bilgi birikimi olmadığı için bu konu gündeme getirilip, desteklenmiyor. Bazı şeylerin değişmesi için cesaret ve öncülük gerekiyor:'' şekinde konuştu. Türkiye'yi çatı projelerinin bir an önce devreye sokulması gerektiğinin de altını çizen Rıdvan Akgün,''Çatıdan doğal hava ve aydınlatma almanın faydalarını anlatmak ve bilinirliğini artırmak için çalışmalar yapılmalı. Hem metal hem de yeşil çatı örtüsünün bir arada kullanıldığı projeler olmalı''dedi.
TOPLAM ENERJİNİN YÜZDE 40'INI BİNALAR HARCIYOR
İnsanoğlunun doğada yaşama uygun olacak şekilde evrilmiş oldğuuna vurgu yapan Akgün, şöyle devam etti:''Genlerimiz buna göre kodlanmış. Buna karşın, modern yaşamla beraber insanlar yaşamlarının yüzde 90'ını kapalı mekanlarda geçiriyor. Yapılan araştırmalara göre toplam enerjinin yüzde 40'ını binalar harcıyor. Ayrıca bu binaların yüzde 30'u sağlığımıza pozitif etki yapmıyor. Bu üç unsur birleştiğinde, sürdürülebilir yapıların gerekliliği ortaya çıkıyor. Binalar yapılırken çevre, binanın çevreyle etkileşimi, iç mekan iklimi ve enerji konuları optimal değerlendirilmeli. Binalar insan odaklı olmalı. Yani insanın binada mutlu ve sağlıklı yaşayabilmesi gerekiyor.''
Rıdvan Akgün konuşmasının devamında bizleri çatı bahçeleri hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirdi.
ÇATI BAHÇELERİ
Betonlaşmanın hayatımızın bir parçası olduğunu dile getiren Akgün, ''Doğadan iyice uzaklaştığımız 21. yüzyılda Covid-19 günleri bizler için aslında bir çeşit hesaplaşma oldu. Doğadan ayrı düştüğümüz her seçimin bizi kötü bir sona adım adım yaklaştırdığını anlamış olduk. Dolayısıyla betonlaşmış kentlerde de olsak yüzümüzü doğaya dönmenin bir yolunu bulup, onunla iç içe yaşamayı öğrenmeliyiz''dedi.
Bilgilendirmelere devam eden Rıdvan Akgün ''Belki de daha önce farklı yerlerde rastladığınız fakat mesleki terimini yeni öğreneceğiniz bir yapay peyzaj harikasıyla karşı karşıyız. Çatı bahçesi, bina düzeyinde ya da genelde zemin seviyesinin üzerinde yer alan herhangi bir yapıya ait düz ve eğimli çatılarda özel malzeme ve tekniklerin kullanımıyla gerçekleştirilen az ya da çok bakım gerektiren bir çok işleve sahip açık yeşil mekan düzenlemelerine verilen isimdir. Bir çatı bahçesinin yapımı sırasında izolasyon sorunu ve çatının yük taşıma kapasitesi dikkate alınarak statik hesapları sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır. Bu tip sorunlar aşıldıktan sonra çatılar bir bahçe gibi düşünülerek tasarlanabilir. Yani mekan kullanıma uygunsa tasarımcı sadece doğa değil siz de bir parçası oluyorsunuz''diyerek sözlerine devam etti.
Yeşil Çatı Bahçeleri
Yeşil çatı bahçelerinin yoğun emek istediğinden bahseden Akgün, ''Fazla üretim girdileri ile yetişme ortamında istekleri çok olan çim, çalı, ağaççık ve ağaç gibi bitkiler ve çevre düzenleme çalışmalarında yararlanılan çeşitli cansız materyalin de kullanıldığı düz çatı düzenlemeleridir. Çoğu zaman derin toprak gerektiren yeşil bitkilendirmede yalıtım filtre, drenaj ve sulama sistemlerinin mükemmel olması gerekmektedir. Bu durum yeşil çatı bahçelerinin çok masraflı olmasına yol açmaktadır. Yeşil çatı bahçeleri, üzerinde gezilmeye ve çeşitli rekreasyonel etkinliklerde bulunmaya uygundur.
Yeşil çatı düzenlemelerinde ekolojik koşullar çerçevesinde tür seçiminde sınırlandırma söz konusu değildir. Yeşil çatı düzenlemeleri düzenli olarak sulama, gübreleme, ilaçlama, budama yabancı ot alma gibi bakım önlemlerine gereksinme gösterir'' diyerek bilgilendirdi.