7 Yıl Bekleme! Kolunu Kaldır, Kontrolünü Yaptı

Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği; toplumda 100 kişiden birinde görülen, halk arasında köpek memesi hastalığı olarak da bilinen, sıklıkla koltuk altları ve kasık çevresinde iltihaplı ve ağrılı sivilce ve çıban biçiminde kendini gösteren hidradenitis suppurativa(HS) hastalığına dikkat çekmek amacıyla, global biyofarma şirketi AbbVie'nin desteği ile yeni bir farkındalık kampanyası başlattı.

Toplumda köpek memesi hastalığı olarak da bilinen hidradenitis suppurativa (HS) hastalığı olan bireyler yaklaşık 7 yılda doğru tanıya ulaşabiliyor. Bu süreçte hastaların vücutlarındaki ağrılı, iltihaplı sivilce ve çıban benzeri nodüller sebebiyle yaşam kaliteleri düşüyor. 

Kişileri utandıran, sosyal hayattan uzaklaştırarak depresyona iten, yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyen HS lezyonlarının dağılımı cinsiyete göre değişkenlik göstermekle beraber, koltuk altları ve genital bölgeler daha sık etkileniyor. 

“Hastalar mutlak bir dermatoloğa başvurmalı”

Hidradenitis suppurativaya dikkat çekmek amacıyla Ece Vahapoğlu moderatörlüğünde İstanbul Grand Hyatt Otel’de basın toplantısı gerçekleştirildi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Atakan ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Ögretim Üyesi Prof. Dr. Başak Yalçın’ın açıklamalarda bulunduğu toplantıya katılan bir HS hastası da teşhis süreçlerini ve yaşadıkları zorlukları paylaştı.

Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Atakan konuyla ilgili açıklamasında, “Hidradenitis suppurativa(HS), toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülen ve halk arasında köpek memesi hastalığı olarak bilinen, kıl ve ter bezlerinin bulunduğu yerlerde ağrılı ve iltihaplı apselerle ortaya çıkan kronik bir deri hastalığıdır. Hastaların çekindikleri için doktora gitmemelerinden veya dermatologlara daha geç başvurmalarından dolayı HS tanısı ortalama 7 yıl gibi bir sürede koyulmaktadır. Koltuk altı, kasık, kalça ve meme altlarında ağrılı, tekrarlayan hassas şişlikler veya akıntılı yaralar varsa bir dermatoloji uzmanına gitmek gerekir. Erken dönemde koyulan teşhis ile hastalığın seyri olumlu anlamda değişmektedir” dedi. 

“HS hastalığı kadınlarda erkeklere göre 2 ile 5 kat daha fazla görülüyor.”

Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Başak Yalçın ise “HS’nin kadınlarda erkeklere göre 2 ile 5 kat daha fazla görüldüğünü söyledi. Yalçın, “Kişileri utandıran, sosyal hayattan uzaklaştırarak depresyona iten, aynı zamanda da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen Hidradenitis suppurativa(HS) lezyonlarının dağılımı cinsiyete göre değişirken, araştırmalar genital bölge ve kasıklardaki lezyonların kadınlarda daha sık olduğunu gösteriyor. Ayrıca birinci derece akrabalarında HS olanların yüzde 34’ünde de aynı hastalığın görülmesi dikkat çekiyor” dedi. 

7 Yıl Bekleme! Kolunu Kaldır, Kontrolünü Yaptır!

İmmün sistem bozukluğundan kaynaklanan bu hastalıkla ilgili farkındalık sağlamak amacıyla Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği, araştırmaya dayalı global biyofarma şirketi AbbVie’nin desteği ile özel bir kampanya başlattı. Söz konusu kampanya için hazırlanan videoda “Hadi Sen de 7 Yıl Bekleme! Kolunu Kaldır, Kontrolünü Yaptır!” mesajı iletiliyor. Videoda, tanıdaki gecikmeye farklı durumlara 7 yıl bekledikten sonra verilen tepkiler üzerinden dikkat çekiliyor ve hastaların videodaki tuhaf örneklerdeki gibi beklemeden bir dermatoloğa başvurmalarının önemi üzerinde duruluyor. 

AbbVie Türkiye Kurumsal İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Figen Şamdancı projeye ilişkin açıklamasında, “Hastaların hayatında fark yaratmak için hasta ve hasta yakınlarının bilgilenmesini sağlayan farkındalık çalışmalarına her zaman öncelik veriyoruz. Sosyal medya platformlarımız ve dijital medya kanallarımızı farkındalık projelerinde geniş kitlelere ulaşmak için aktif biçimde kullanıyoruz. Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği’nin liderliğinde hayata geçirdiğimiz bu farkındalık kampanyası ile amacımız toplumu bilinçlendirmek.” dedi.