Ak Parti referandum startını verdi
AK Parti, 16 Nisan'daki halk oylamasına 50 gün kala kampanya startını verdi. AK Parti'nin halk oylaması kampanya tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa değişikliği maddelerini tek tek açıklayarak neden 'evet' denmesi gerektiğini anlattı. Başbakan Yıldırım, "Gazi Mustafa Kemal'i düşünün... Samsun'a giderken ona da 'Hayır' diyenler oldu.'' dedi.
AK Parti'nin referandum kampanyasına, Başbakan Binali Yıldırım ve partililerin katılımıyla, Ankara'dan start verildi. AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Tanıtım Toplantısı, bugün Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı. Sabahın erken saatlerinde salonu dolduran çok sayıda partili, AK Parti'nin halk oylamasındaki ilk seçim şarkısı "Tabii ki evet"i söyleyerek Başbakan Binali Yıldırım'ı bekledi.
Başbakan Yıldırım: Yerimiz dar ama gönlümüz 80 milyonu alacak kadar geniş
Başbakan Binali Yıldırım, eşi Semiha Yıldırım ile birlikte 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Tanıtım Toplantısı'nın yapılacağı Ankara Arena Spor Salonu'na geldi. Salona girmeden önce kendisi için hazırlanan otobüsten dışarıdaki kalabalığı selamladı. Anayasa değişikliği referandumu için tanıtım toplantısının yapılacağı 25 Şubat gününün, Türkiye'nin aydınlık yarınlarına kapı aralayacağını dile getiren Başbakan Yıldırım, "Bugün sel sel oldunuz, Ankara'yı doldurdunuz. Yerimiz dar ama gönlümüz 80 milyonu alacak kadar geniş. Bugün 25 Şubat, bugün Türkiye'nin aydınlık yarınlarına kapı aralayacak, muasır medeniyetler seviyesine ülkemizi ulaştıracak halk oylaması için resmen kampanyamızı başlatıyoruz. Ülkemin insanı, 80 milyon akın akın burada ve yükselen bir ses var meydanlardan. Güçlü Türkiye için, sürekli istikrar için kararımız 'Evet'. İşte karar, işte gelecek. Eminim ki kutlu yürüyüşün ilk adımını atan, kurucu liderimiz, Cumhurbaşkanı'mız bu muhteşem tabloyu izliyor. Buradan Cumhurbaşkanı'mıza Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarımızı gönderiyoruz" diye konuştu.
Anayasa değişikliği maddelerini tek tek açıkladı
Salon içindeki partililere seslenen başbakan Binali Yıldırım, Anayasa değişikliği maddelerini tek tek açıklayarak neden 'Evet' dediklerini anlattı. "Gazi Mustafa Kemal'i düşünün... Samsun'a giderken ona da 'Hayır' diyenler oldu. Mütareke basını hep bir ağızdan 'Hayır' diyordu. Gazi Mustafa Kemal bunlara aldırış etmedi" diyen Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Bugün bu muazzam toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Ama bir eksikliğimizi hissediyoruz. Bugünlere birlikte geldiğimiz şehit Erol Olçok kardeşimizi ve oğlu Abdullah Tayyip’i de burada özellikle anmak istiyorum. Ömer Halisdemir’den Fethi Sekin’e bütün şehitlerimizi rahmetle şükranla anıyorum. Mekanları cennet olsun. Bugün yeniden kutlu bir yolculuğa çıkıyoruz. Bugün yeni bir başlangıç için ‘Bismillah’ diyoruz. Yarının güçlü Türkiyesini kurma yolunda bu salonda ilk adımımız atıyoruz. Bundan 16 yıl önce yola çıktık. Reform heyecanımızdan, değişim heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmedik. Devrimci kimliğimizi hiç yitirmedik. Her gece başımızı yastığa koyarken ‘Bugün Allah için, millet için ne yaptık’ diye muhasebe yapmaktan hiç geri durmadık.
Heyecanımızı yeniledik, coşkumuzu yeniledik. Asla ‘Yeter artık’ demedik. Ne dedik? Bu aziz millet her şeyin en yenisini hak ediyor. Onun için yeniliğin daima peşinden koştuk. Yenilik zordur ancak zor diye yeniliğe direnenler, tarih sahnesinden yok olup giderler. Unutmayalım, korkaklar asla zafer anıtı dikemezler. Değişime, gelişime ‘Hayır’ diyenler ortaya hiçbir eser koyamazlar. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethederken ona da ‘Hayır’ diyenler oldu. Gazi Mustafa Kemal’i düşünün… Samsun’a giderken ona da ‘Hayır’ diyenler oldu. Mütareke basını hep bir ağızdan ‘Hayır’ diyordu. Gazi Mustafa Kemal bunlara aldırış etmedi.
‘Recep Tayyip Erdoğan milletvekili olamaz, muhtar bile olamaz’ dediler. Millet ‘Evet olacak’ dedi. Recep Tayyip Erdoğan’ı milletvekili de yaptı, Başbakan da yaptı. Onlar her reformda ‘Hayır’ dediler. Biz her seferinde ‘Evet’ dedik. Yolumuza devam ettik. 2007 yılında ‘Hayır siz Cumhurbaşkanı seçemezsiniz’ dediler. Biz ‘Seçeriz’ dedik. Millete gittik, milletimiz ne dedi? ‘Evet’ dedi. Ve Cumhurbaşkanımızı seçtik. ‘Millet Cumhurbaşkanı seçemez’ dediler. Biz ‘Seçeriz’ dedik, milletimiz ‘Evet’ dedi. Cumhurbaşkanını bizzat millet kendi ‘Evet’ oylarıyla seçti.
Bizim İstiklal Marşımızın ilk kelimesi nedir? Korkma! Bizim siyasetimizde asla korkaklık yoktur. Bize korkaklık yakışmaz. Bizim siyasetimiz cesur siyasettir. Bizim siyasetimiz yenilik siyasetidir, değişim siyasetidir. Heyecan tazeleme siyasetidir. Bizim siyasetimiz reform siyasetidir. 16 Nisan’a kadar meydan meydan, sokak sokak, kapı kapı dolaşarak ne diyeceğimizi biliyoruz değil mi? Bizde korku yok ama korkutmak da yok. Biz gönülden evet istiyoruz. Bunu da tek tek, tane tane anlatarak akıllara olduğu kadar kalplere de hitap ederek başaracağız."
'Kararımız evet' pankartlarıyla 'Evet' yazılı balonlar salonda
Tanıtım toplantısının yapılacağı salona; 'Türkiye'nin meselesi gençlerin meselesi', 'Yıkılmadık, yılmayacağız aksine biz daha yeni başlıyoruz', 'Kararımız evet', 'İstikrar için veriyorum oyumu alayınız gelse yıkamaz şanlı Çorum'u', 'Mesele vatan olunca teferruat olur siyaset' pankartlarıyla 'Evet' yazılı balonlar asıldığı görüldü. Ellerinde Türk bayrakları bulunan partililer, 'Daima aşk, daima millet' ezgilerine eşlik etti.
Bazı partililer, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan ile 15 Temmuz'da darbe girişiminin engellenmesinde büyük rol
oynayan şehit Astsubay Ömer Halisdemir, terör örgütü PKK'nın İzmir adliyesine yönelik saldırısında kahramanlık göstererek şehit olan polis memuru Fethi
Sekin'in posterlerini açtı.
Salonda, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşen, kuruluşundan bu yana AK Partinin kampanya süreçlerini yöneten reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah
Tayyip Olçok'un posterleri de yer aldı.
AK Parti'den "evet" gazetesi
AK Parti Gençlik Kolları tarafından bugüne özel 5 milyon adet 24 sayfadan oluşan "evet" isimli gazete bastırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu gazetenin sürmanşetinde "18 maddelik reform, daha güçlü Türkiye, daha fazla demokrasi" ifadelerine yer verildi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin anlatıldığı gazetede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım'ın sisteme ilişkin değerlendirmeleri, geçmiş dönemdeki koalisyon hükümetleri, ihtilaller ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin fotoğraflar yer aldı.
Gazetenin "Bu sistemin değişmesi şarttı" başlıklı sayfasında ise Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu ile Alpaslan
Türkeş'in, başkanlık sistemine ilişkin görüşlerine yer verildi. Gazete partililere ve gazetecilere dağıtıldı.
İnternet ağının adı da "evet"
Salonunda "evet" ağırlıklı bir süsleme yapıldı. Orta bölümü parti yöneticileri, milletvekilleri ve davetlilere ayrılan salonun içi ve dışı "evet" yazıları ve Türk bayrakları ile süslendi. Salonun içine ve dışına, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın resimleri asıldı.
Katılımcılar için internet hizmetinin de verildiği salonda, kablosuz internet ağının adı "evet", parolası ise "kararımız evet" oldu.
Ayrıca bugün Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan köşe yazısında kampyanyaya başlama günü ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün çakıştığına dikkat çekti.