Akdeniz tipi beslenme
Köşe yazarlarımızdan Diyetisyen Hülya Özel, Akdeniz Tipi Beslenme'yi kaleme aldı
Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesinde doğup yaşayanların birçoğu Akdeniz tipi beslenme ile doğal olarak tanıştığının ve yaşadığının farkında bile değildir. Bu beslenme şekli vejetaryen mutfağından içeriğindeki seçilmiş protein kaynakları ile ayrılır. Yani içeriğinde bazı hayvansal kaynaklı proteinleri de barındırır. Aslında Akdeniz diyeti, beslenme biliminin gelişimi ile başlayıp tüm sağlık otoritelerince kabul edilmiş ve bilimsel çalışmalarla ispat edilmiş en sağlıklı beslenme modelidir. Akdeniz mutfağı Türkiye ,Yunanistan ,İspanya , İtalya ve Arap mutfaklarının buluşma noktasıdır. Amerika, Kanada ve Kuzey Avrupalı insanlar bu diyeti uygulamak için çaba sarf ederken Akdeniz ülkeleri ‘Batı tipi beslenme’ alışkanlıkları edinerek bu sağlıklı beslenme davranışını terk etmeye başlamışlar ve bunun sağlığa ters etkilerini görmeye başlamışlardır. Günlük yaşantımıza giren fastfoodlar yani pizza, hamburger, pide, lahmacun gibi yiyecekler arttıkça, bunu Türkiye dahil olmak üzere İtalya, İspanya ve Yunanistan’da sadece obezitenin görülme sıklığına bakarak anlamamız mümkündür. Akdeniz tipi diyet ile beslenen kişilerin kalp hastalıkları, kanser, yüksek tansiyon, tip2 diyabet alzhemier, gut gibi hastalıklara yakalanma riskleri azalmaktadır. Kilo kontrolünü sağlayan en iyi beslenme şeklidir.
ÖMÜR UZATAN MUTFAK…
Uzun zamandır Akdeniz tipi beslenmenin önemi biliniyor. Fakat bazı kişilerce yapılan bir hatada bu mutfağın sadece zeytinyağı tüketmek olarak bilinmesi. Oysa Akdeniz diyetinin temelini oluşturan sebzeler, meyveler,tam tahıllar, bakliyatlar ve yağlı tohumlar (Kuruyemişler) dır. Ayda birkaç kez kırmızı et içerir. Balık ve deniz ürünleri, yoğurt ağırlıklı olarak tüketilirken kümes hayvanları, yumurta, peynir ılımlı miktarda yenir. Tereyağı ve margarinin yerini zeytinyağı alırken şeker eklenmiş içecekler, yiyecekler, salam, sucuk gibi işlenmiş etler, hazır meyve suları, rafine edilmiş tahıllardan uzak duruluyor. Yemekleri lezzetlendirmek için az miktarda tuz ama çok çeşitli baharatlar kullanılıyor. Akdeniz diyetinde su temel içecektir. Belli aralıklarla ( haftada 2-3 kez ) ölçülü dozlarda şarap tüketimi öneriliyor.
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN
Bahsettiğimiz bu beslenme şekline ilave olarak haftada 3-4 kez 1 saate ulaşan tempolu bir yürüyüş sizleri sağlıklı olmanın yanı sıra başta şişmanlık olmak üzere bir çok kronik hastalıktan koruyacaktır. Akdeniz tipi beslenme bazı gıdaları yemenin yanı sıra aile ilişkileri, yaşam tarzı, hareketli yaşamı, mezeleri, geleneksel yemekleri de içeriyor. Sağlıklı bir mutfak olmanın yanında lezzetli oluşu yıllar içinde bu mutfağın şöhretinin ne kadar arttığını gösteriyor.
Sağlıklı, mutlu,bereketli bir hafta dileklerimle…