Akgün: "Her emlakçıya bağlı onlarca korsan ayakçı var"

İnşaat sektöründe 'Korsan Emlakçı' sayısının arttığını ancak yaşanan daralmayla birlikte sürecin farklı sorunlara yol açtığını belirten İZEMDER Başkanı Rıdvan Akgün, 'Korsan emlakçıların verdiği rahatsızlıktan dolayı konuyla ilgili bir araştırma yaptık. Korsan Emlakçı sayısının kayıtlı emlakçı sayısından 30 kat fazla olduğunu ve yasal emlakçıların 3-5 arası korsan emlakçıya sahip olduğunu gördük. Bu durum sektörü oldukça rahatsız ediyor' dedi.

Son 10 yılda çok hızlı büyüyen inşaat sektöründe 'Korsan Emlakçı' sayısının da çok fazla arttığını ancak yaşanan daralmayla birlikte sürecin farklı sorunlara yol açtığını belirten İzmir Emlak Kulübü (İZEMDER) Başkanı Rıdvan Akgün, 'Korsan emlakçıların verdiği rahatsızlıktan dolayı konuyla ilgili bir araştırma yaptık. Araştırma sonucu bizi çok şaşırttı. Korsan Emlakçı sayısının kayıtlı emlakçı sayısından 30 kat fazla olduğunu ve yasal emlakçıların 3-5 arası korsan emlakçıya sahip olduğunu gördük. Bu durum sektörü oldukça rahatsız ediyor' diye konuştu.

'KORSANI YARATAN EMLAKÇILAR

Piyasada yasal olan yani kayıtlı emlakçının yaklaşık yüzde 30-40 fazlası korsan emlakçılar olduğunu tespit ettiklerini belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Başkanı Rıdvan Akgün, 'Korsan emlakçılar, emlakçıların almış olduğu komisyonu yok sayıp, 500 lira ya da 1000 liraya daire satmaya çalışıyor. Bu işi yasal kayıtları olmayan ve vergisini ödemeyen muhtar, bakkal, züccaciyeci, kapıcı gibi farklı meslek gruplarından olan insanların yaptığını tespit ettik. Bu insanlar sektörde bizleri çok olumsuz etkiliyor. Korsanlarla mücadele konusunda da kayıtsız ve çaresiz kalıyoruz. Çünkü yasal emlakçıların her birinin 3-5 arası değişen korsan emlakçısı var ve birlikte çalışıyorlar. Aslında mücadele etmesi gerekenler birlikte çalışıyor' ifadesini kullandı. 

MALİYE ZARAR EDİYOR, EMLAK KOMİSYONCULARI ODASI YETERİNCE HİZMET ÜRETEMİYOR..

Bu sorunların önüne geçmek için TBMM'nde kanun teklif tasarısı olduğunu belirten Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kanun teklif tasarısı yasalaşmadığı müddetçe korsan emlakçıları ancak 'Alo Maliye' sistemiyle bunu önleyebiliriz. Maliyeyi arayıp ihbar ederek bir şekilde önüne geçebiliriz. Ancak bu da çok mümkün değil çünkü herkes kendini gizliyor. Evi görmeye gelen müşterilerle evin önünde buluşuyorlar. Bu da gelen kişinin emlakçı olup olmadığını göstermiyor. Anlaşma olduğunda da bu kişiler alıcı ve satıcıdan emlakçının aldığı komisyonun daha aşağısını alıyor. Genelde semti bilen insanlar bu işi yapıyor. Sosyal medyayı da aktif kullanıyorlar. Yasal kaydı olmayan bu emlakçılardan dolayı maliye yıllık birkaç milyar lira vergi kaybına uğruyor.  Bu konuda kurulu bulunan Esnaf odası ve Ticaret odası çaresiz kalmış ve hizmet üretemeyecek konuma gelmişlerdir'
 
EMLAK YASANIN BİR AN ÖNCE ÇIKMASI ŞART

Korsan emlakçıların varlığının inşaat sektöründeki yükselişle birlikte daha da çok arttığını söyleyen Akgün, 'Kısa sürede köşeyi dönme mantığıyla hareket eden bu insanların çoğunluğu ek iş olarak bu işi yapıyor. Piyasanın daralmasıyla birlikte de bu korsan emlakçıların çoğu ortalardan kayboluyor. Piyasa eskisi kadar rahat bir piyasa değil. Çünkü firmalar proje bazında satışlar yapıyor. Ancak bu durum onları durdurmuyor. Fiyatı daha da aşağı çekerek bu işi sürdürmeye çalışıyorlar. Bireysel emlakçılarda şartlar zorlaştı. Birkaç emlakçı bir araya gelerek çalışmaya başladı. Kurumsal emlakçılar da aciziyet içinde. Onlarca kişiyi bünyelerinde bulunduran kurumsal emlakçılar, birisi bir yer satar ve biz de komisyon alırız diye düşünüyorlar. Hatta yüzde 3 vermeleri gereken komisyonu, yüzde 1'lere kadar çektiklerini biliyoruz. Bu da sektörde daralmayla birlikte ciddi sıkıntılara yol açıyor. Yasa çıkmadığı müddetçe yapacak bir şeyimiz yok. Mesleki gelişmeyi sağlamak içinde yasanın çıkması şart' diye konuştu.