Alerjiye karşı altın öğütler
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin asırlık sağlık kuruluşu Eşrefpaşa Hastanesi, baharın gelmesiyle artan alerji vakaları hakkında kentlilere önemli uyarılarda bulundu.
Alerjiye karşı altın öğütler
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin asırlık sağlık kuruluşu Eşrefpaşa Hastanesi, baharın gelmesiyle artan alerji vakaları hakkında kentlilere önemli uyarılarda bulundu. İşte alerjiye karşı altın önerileri:
Evinizi, polen yoğunluğunun fazla olduğu 06.00–09.00 ile 18.00–21.00 saatleri arasında havalandırmaktan kaçının. Dışarıdan eve gelindiğinde elinizi, yüzünüzü yıkayın; kıyafetlerinizi değiştirin. Buhar soluması veya burun duşu yaparak burun içini nemli ve temiz tutun. Dışarıdan geldiğiniz kıyafetleri yatacağınız odaya koymayın. Kıyafetlerinizi açık havada kurutmaktan kaçının. Alerjinin türü tespit edildikten sonra evde yün halı, hayvan ve toz tutucu eşyalar bulundurmayın. Bol bol su için.Yüksek teknoloji ile donatılmış bir sağlık kuruluşu olarak hizmet veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, güneşin yüzünü iyiden iyiye gösterdiği, doğanın canlandığı bahar mevsimi için alerji uyarısı yaptı. Uzmanlar, polenlerin uçuştuğu bahar aylarında çok yaygın seyreden mevsimsel alerjiye karşı alınması gereken basit önlemleri sıraladı.
Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Dr. İrfan Eker, “Alerjinin toplum tarafından geçebilecek bir hastalıkmış gibi gözükse de aslında öyle değil. Alerji, alerjenlerin burunda bulunan hava yolu mukozasına yapışarak iltihabi reaksiyonları başlatması ile oluşur. Belirli mevsimlerde meydana gelen türüne ‘mevsimsel alerji’ denir. Mevsimsel alerjinin yanında bir de tüm yıl boyunca süren alerji tipi vardır. Uzun süren alerjini nedeni, genellikle yıl boyunca ortamda bulunan hayvan tüyü, çeşitli kimyasallar veya ev tozu gibi alerjen faktörlerdir. Eğer gerekli tedbirler alınır ve uygun tedavi verilirse, hastalığın atak sayısını azaltmak mümkündür” dedi .
Bulaşıcı değil, genetik yatkınlık
Geçiş mevsimlerinde özellikle ilkbahar ve sonbaharda çiçeklenmenin artması, yaprakların dökülmesiyle meydana çıkan tozlanma sebebiyle şikayetlerin yoğun olduğunu belirten Uzman Dr. İrfan Eker, “Mevsimsel alerjik nezle özellikle mart-nisan-mayıs aylarında artıyor; bu dönemde yoğun olarak havaya salınan polenler, çocuk ve yetişkinlerin hayat kalitesini olumsuz etkiliyor. Polen alerjisi basit bir hapşırmadan ibaret değil. Burun kaşıntısı, burun ve gözlerde akıntı ile göz kızarması, göz altlarının şişmesi gibi şikayetleriniz varsa direk bir hekime gidin. Daha sonra da alerjinizin sebebini yapılacak testlerle öğrenin ve yaşamınızı ona göre yönlendirin. Alerji bulaşıcı değil ama genetik yatkınlıktır. Tüm bunların yanında pratik önlemlerle mevsimin keyfini çıkarmak da mümkün.” şeklinde konuştu.
Eker, alerjiye karşı alınması gereken basit önlemleri ise şöyle sıraladı: “Sabah 06.00–09.00 ile akşam 18.00–21.00 arasında havadaki polen yoğunluğu fazladır. Bu saatlerde evinizi havalandırmaktan kaçının. Dışarıdan eve gelindiğinde elinizi, yüzünüzü yıkayın; kıyafetlerinizi değiştirin. Buhar soluması veya burun duşu yaparak burun içini nemli ve temiz tutun. Dışarıdan geldiğiniz kıyafetleri yatacağınız odaya koymayın. Kıyafetlerinizi açık havada kurutmaktan kaçının. Alerjinin türü tespit edildikten sonra evde yün halı, hayvan ve toz tutucu eşyalar bulundurmayın. Bol bol su için.