Arap Yarımadasında siyasi gelişmelerin kronolojisi
Arap Yarımadası tarih boyunca en önemli güç merkezlerinin hedefi halinde olmuştur. Bu yüzden de çok hareketli bir geçmişe, bugüne sahiptir ve yarın da öyle olacaktır. Aslında dünya medeniyetinin merkezidir. Sonsuza uzanacak kadar efsanelerin çıkış noktasıdır. Yarımadada başlayan hayatın renklerini oluşturan bu efsanelerin değişik versiyonları biraz araştırdığımızda Avrupa’da, kuzeyde ve neredeyse hiç alakası olmayacağını düşündüğümüz yerlerde çıkar önümüze. Dolayısıyla on binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan bir coğrafyada günümüzde politika oluşturmak kolay değildir. Derinliği bilmekten öte Arabistan’ın kumlarından kadınlarına, develerinden hamsin rüzgârlarına kadar inanılmaz sayıda değişkenin etkili olduğu bu coğrafyada bilgi çok önemlidir ki ancak bu şekilde gelecek daha iyi örülecektir. Bu düşünceler içinde ben de 350 yıla yakın bir kronoloji sunarak bir nebze ilgilenenlerin dağarcığına bir renk katmak istedim.
1744-1818: Emir Muhammed İbn-i Suud ile dini reformatör Muhammed İbn-i AbdelVahab’ın aralarında uzlaşmalarıyla, Arap Yarımadasında ilk Vahabi devletinin kuruluşu.
1749:Ahmed Bin Said, Umman’da İranlı Şiileri imha etti ve El Said hanedanlığını kurdu.
1783: İran, 17. Yüzyıldan bu yana hakim oldukları Bahreyn’den çekildi. Ahmed El Halife Utup kabilesinden Sünni hanedanlığı yarattı.1820’de İngiltere ile korunma anlaşmaları yaptı. Bugüne kadar varlığını devam ettirdi.
1756: Utup kabilesine bağlı El Sabah Hanedanlığı Kuveyt’e çıktı. Günümüz