"Belki ben veya siz burada olmayabilirdiniz"
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sinancan Öziçer, Kanal İzmir Tv. Gündem Özel programında Rıdvan Akgün'ün sorularını yanıtlayan Öziçer, "Deprem İzmir merkezli olsaydı vahim sonuçlar olurdu, belki ben veya siz burada olmayabilirdiniz" dedi.
Deprem gerçeğini bilimsel olarak ele alan Öziçer, Belediyelerde hem jeoloji hem de jeofizik mühendislerinin olması gerektiğini ancak bu konuda eksikliklerin yaşandığını belirtti. İmar yönetmeliğinin 57. maddesinde zemin etüdünün kimler tarafından hazırlandığının açıkça belirtildiğini, yaşanacak bir deprem sonrası belediye sınırları içerisinde can ve mal kaybı olursa sorumluluğun ilgili Belediye personellerine ait olduğunu vurguladı.
Vatandaşlar deprem anında ne yapmalı, ne yapmamalı?
Sinancan Öziçer, "Vatandaş normal şartlarda depremden korkmamalı" dedi ancak çeşitli önemler alarak deprem anında yapılması ve yapılmaması gerekenleri açıkladı.
"Genelde insanlar eşiğin altına girelim ve bekleyelim derler. Fakat 99 depremindeki cesetlerin çoğunun oradan çıktığı görüldü. Deprem anında yapılması gereken sandık, yatak, çamaşır, bulaşık makinesi gibi sert bir cisme sırtlarını dayayarak cenin pozisyonunda beklemeleri gerekiyor, merdiven, balkon, asansöre değil. Deprem öncesinde ise deprem anında üzerlerine düşüp, onlara zarar verebilecek malzemeleri tespit etmek ve sabitlemek şart." diyerek vatandaşları bilgilendirdi.
Toplanma alanları yetersiz
"Son yaşanan depremlerde ortaya çıkan en büyük sorunlarda bir tanesi de iletişim sorunu ve halkın nerede toplanacağını bilememesi. Toplanma alanlarında da sıkıntılar söz konusu. Bornova belediyesinde 11-12 olan alanları 1 ay içerisinde AFAD'la yaptığımız görüşmeler sonucu 70'e kadar çıkarttık. Bunu diğer belediyelerinde yapması gerektiğine inanıyorum. Toplanma alanları önemlidir. Vatandaşlar birbirlerine ulaşamadılar. Deprem anında birbirimize ulaşamazsak herkes orada toplanır."
Sanal depremin bilimsel karşılığı yok
Sinancan Öziçer, son zamanlarda sosyal medyada öne çıkan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ve bazı yöneticilerin buna benzer söylemleri olduğunu ancak sanal depremin bilimsel olarak karşılığı olmadığını söyledi. "Depremler 10 km ve daha derinlerde meydana geliyor. Enjeksiyon yapılması için sondaj yapılması lazım. Sondaj dünya tarihindeki en derini bile 10 kilometreye ulaşamaz. Fizik kuralları değiştirilemez" diye konuştu.
Yazlıklara huzurla gidin
Son olarak yaz aylarında olduğumuz şu günlerde vatandaşların huzurla tatillerine, yazlıklarına gidebileceklerini söyleyen Öziçer, "Yazlıklar iki katlıdır oradan kurtulmaları, depremi en az zararla atlamaları çok rahattır. Gönül rahatlığıyla vatandaşlar tatile çıksınlar. Her zaman aklımızın bir tarafında da deprem gerçeği olmalı" dedi.