Bornova Belediyesi hava kalitesinde dünyaya örnek oluyor

Daha yaşanabilir çevre konusunda birçok proje üreten Bornova Belediyesi'nin hava kirliliğinin önüne geçmek için yaptığı çalışmalar sonuç veriyor. Dünyanın enerji politikalarını belirleyen kuruluşlardan biri olan Energiescities'in Yönetim Kurulu'nda yer alan Bornova Belediyesi hava kalitesi konusunda örnek oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nda bulunan Hava Kalitesi İndeksi'ne göre Bornova'nın hava kalitesinin iyi nitelikte olduğu ölçüldü.

 

Bornova’nın havası iyi nitelikte

 

Yaşam standartlarının üst düzeyde olması için Bornova Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor. Bornova Belediyesi, güneş ışınlarıyla yıllık 150 bin liralık elektrik enerjisi üretecek 300 kilowattlık ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ kurdu. Erzene Mahallesi’nde  1250 güneş panelinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan sistem, ürettiği elektiriği dağıtım şebekesine vermeye başladı. 1250 güneş paneliyle kurulan sistem, her yıl çevre kirliliğine neden olan 250 ton karbon salımı engellendi. Dünyanın enerji politikalarını belirleyen kuruluşlardan biri olan Energiescities’in Yönetim Kurulu’nda yer alan Bornova Belediyesi hava kalitesi konusunda örnek oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nda bulunan Hava Kalitesi İndeksi'ne göre Bornova’nın hava kalitesinin iyi nitelikte olduğu ölçüldü. İlçe sınırları içine konulan 2 adet hava ölçüm istasyonundan çıkan verilen örnek nitelikte çıktı.

 

Daha yaşanabilir çevre konusunda birçok proje üreten Bornova Belediyesi’nin hava kirliliğinin önüne geçmek için yaptığı çalışmalar sonuç veriyor. Dünyanın enerji politikalarını belirleyen kuruluşlardan biri olan Energiescities’in Yönetim Kurulu’nda yer alan Bornova Belediyesi hava kalitesi konusunda örnek oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nda bulunan Hava Kalitesi İndeksi'ne göre Bornova’nın hava kalitesinin iyi nitelikte olduğu ölçüldü. İlçe sınırları içine konulan 2 adet hava ölçüm istasyonundan çıkan verilen örnek nitelikte çıktı.

 

İki  ölçüm istasyonu

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bareber hareket eden Bornova Belediyesi iki adet hava kalitesi ölçüm istasyonunu Bornova'da 2 farklı bölgeye kurdu. Kurulan ölçüm istasyonları konutlardan ve sanayi kuruluşlarının yoğunlukta olduğu bölgelerin hava kalitesinin belirlemeye başladı.İki farklı bölgeden alınan sonuçlar özellikle kış aylarında ısınmadan ve olumsuz hava şartlarından kaynaklı olarak ilçenin hava kalitesinin hassas düzeylere olduğunu belirledi. Hava kalitesinin bu durumunun düzeltilmesi için ise Bornova Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatıldı.

 

Güneş enerjisi devrede

 

Bornova Belediyesi’nin Erzene Mahallesi’nde 2013’te çalışmalarına başladığı ve  2014 yılı sonunda üretime geçen 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi’nde üretilen elektrik 20 ayda maliyetini karşılayıp para kazandırmaya başladı. İzmir Kalkınma Ajansı’ndan hibe desteği kazanarak 820 bin liralık proje bedelinin 234 bin lirasını karşılayan Bornova Belediyesi, 2016 yılının Haziran ayından itibaren Fotovoltaik Güç Tesisi için harcadığı paranın tamamını burada üretilen elektrikten karşıladı.

 

Bornova Belediyesi, güneş ışınlarıyla yıllık 150 bin liralık elektrik enerjisi üretiyor. 300 kilowattlık ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’ kurdu. Erzene Mahallesi’nde  1250 güneş panelinin yerleştirildiği 7 dönümlük arazide çalışmaya başlayan sistem, ürettiği elektiriği dağıtım şebekesine vermeye başladı. 1250 güneş paneliyle kurulan sistem, her yıl çevre kirliliğine neden olan 250 ton karbon salımı engellendi

 

Tedbirler alındı

 

Odun-kömür depolama ve satışı yapan işletmelere denetimler yapılarak, ilçede ruhsatsız olarak çalışan kaçak odun-kömür satışı yapan işletmelere yasal işlemler uygulandı. Böylece ısınma amacıyla kullanılan ve hava kirliliğini arttıran kalitesiz odun-kömür satışıları engellendi. Ayrıca ilçede bulunan ve kara fırın kullanan işletmelere kontroller başlatıldı. Denetimlerde hava kirliliğini önlemek amacıyla bacalara uygun filtrasyon sistemlerinin takılması, bacaların altı ayda bir temizlik ve bakımlarının yapılması, yapılan tüm bu işlemler ile ilgili olarak da Belediyeye yazılı bilgi verilmesi için işletmelere tutanaklar tebliğ edildi.

 

İki farklı noktaya konulan hava kalitesi ölçüm istasyonlarından elde edilen sonuçlar ise karşılaştırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'nda bulunan Hava Kalitesi İndeksi'ne göre Bornova’nın hava kalitesinin iyi nitelikte olduğu ölçüm sonuçlarında  belirlendi.

 

Çevrenin korunmasına katkıda bulunmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Hava kalitesinin korunması amacıyla gerekli ölçümlerin yapılmasına devam edilecektir. Ölçüm sonuçlarına göre herhangi bir olumsuzluğun tespit edilmesi halinde ise ilgili kurumlara bildirimler yapılarak çözüm çalışmaları başlatılacaktır“ dedi.

 

Çevreci enerji kaynaklarının önemine değinen Atila, “Hem yenilenebilir kaynakları kullanarak çevre değerlerimizi koruyoruz, hem de sağladığımız tasarrufları yatırımlara dönüştürüyoruz” diye konuştu.