BU YASA EMLAKÇILARIN SORUNLARINI ÇÖZEMEZ
İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, yeni yönetmelik ile konut satışından alınan komisyonlarının düşürülmesi ile birlikte korsan emlakçılığın azalacağını söyledi.
BİR MASA, BİR TELEFON, BİR İNTERNET SİTESİYLE EMLAKÇILIK YAPIYORLAR
İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün ''yüksek komisyondan dolayı kayıtlı emlakçı sayısının 10 katı kadar korsan emlakçı var. Bir masa, telefon ve internet sitesiyle bu işi yapıyorlar. Kayıtlı emlakçılar da yüzde 6 komisyon olmasına rağmen, yüzde 2, yüzde 1 komisyon alarak ayda yılda bir satışla, bir yılı geçiriyorlar. Komisyonun azalmasının şöyle bir faydası var. Komisyonun düşmesiyle bu mesleğe daha fazla yatırım gerekecek. Aksi halde adam kendi başına bu işi yapıyor. Bu bir yatırım işidir, bilgi işidir, teknoloji, eğitim işidir. Artık komisyonların düşmesi ile birlikte bu kişiler piyasadan çekilecek ve korsan emlakçılığı tarihe karışacak'' dedi.
GEÇ KALINDI
Yönetmeliğin çıkarılmakta çok geç kalındığını ifade eden Akgün, “Aslında tam emlak şirketlerinin ve emlak komisyoncularının emlak müşavirlerinin tüm sorunlarını çözebilecek kapasitede bir yasa değil . Bugün çıkacak yasaya göre emlakçı eğer tam komisyonunu alabilme şartıyla, yüzde 2 alıcıdan, yüzde 2 satıcıdan toplam yüzde 4 komisyon makuldür. Ama bu da pazarlığa girecekse yüzde 6’nın devam etmesi taraftarıyız. Ama devamlı alınacaksa yüzde 4 uygundur” dedi.
KORSAN İLE MÜCADELE YETERSİZ
Korsan ile mücadelenin yetersiz olduğunu vurgulayan Akgün “Mevcut emlakçıların akredite olması için gidip de güncellemesi gayet doğal. Ona bir şey demiyorum. Peki korsanlarla mücadele nasıl olacak? Şöyle bir hüküm olması gerekirdi. Yasada eksik olan tek bir şey var. Bu da, yüzde yüz satıcıların emlakçılara tam komisyonu ödeyip faturasını istemesi. Korsanlarla mücadelenin nasıl yapılacağının şekli belirtilmemiş, Türkiye’de 500 bin emlakçı varsa, 5 milyon da korsan emlakçı var. Çok ciddi bir rakam bu. Korsan emlakçı sayısı resmi emlakçı sayısını 10’a katlıyor” dedi.
İSTANBUL DA UYUM SAĞLAYACAK
Yönetmelikteki diğer bir yeniliğin de, kira komisyon alımında, en fazla bir aylık kira bedeli alabilme şartının getirilmesi olduğunu ifade eden Akgün, “Kira komisyonlarında İstanbul dışında, tüm Türkiye’de bir aylık bedeli komisyon alınırdı. İstanbul yıllık kira toplamının yüzde 12’sini alırdı. Biz bin lira komisyon alırken, İstanbul’daki emlakçı bin 444 lira komisyon alıyordu. Şimdi o da tarihe karıştı. İstanbul da artık kira komisyonlarını bir aylık kira bedeli üzerinden alacak. Dolayısıyla onların komisyonları düşmüş olacak. İstanbulluların kira komisyonlarının 3’te 1’i gitmiş oluyor. İstanbul’un nafakası bozuldu, artık Türkiye’ye uyum sağlayacak” diye konuştu.
EMLAK FİRMALARINA YAKIT PARASI
İlk 1,5 - 2 yıl bir adaptasyon sürecinin yaşanacağını aktaran Akgün, bu dönemde yönetmelikteki eksikliklere çeki düzen verileceğini kaydetti. Yasadaki yeniliklerden birinin de yer gösterme ile ilgili olduğunu dile getiren Akgün, “Yer gösterme parasına biz zaten karşıyız. Yer göstermeyle ilgili para zaten alınmaması lazım. Ama gelişmiş ülkelere baktığınız zaman yer gösterme ücrete tabidir. Türkiye’de tabi değil. Böyle olunca şehir dışına çıkıldığı zaman da masraflar emlak firmasına kalıyor. Yönetmelikte, emlak firmasına sadece yakıt parasını ödeme konusu belirtilmiş, bu da gayet güzel, olumlu. Aksi halde Çeşme'ye, Karaburun'a, Bodrum'a gidiyoruz. Bizim arabamızla gidip geliyoruz, ben düşüneyim deyip gidiyorlar, masraf bizde kalıyor” dedi.