Bu yıl yüzde 10 büyüme bekleniyor

Hangi bölgelerin daha fazla bayram şekeri tükettiği belli oldu.

Türkiye'de geçen yıl 4,6 milyar liralık satış hacmine ulaşan şekerli ve çikolatalı mamuller pazarının, bu yıl yüzde 10 büyümesi beklenirken,  bu bayramda 250 milyon liralık bayram şekerinin satılmasının beklendiği açıklandı. Interpress’in Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği(ŞEMAD) tarafından açıklanan bilgilerden derlediği verilere göre, ülkemizde bayram şekeri diye tabir edilen ürünlerin satışının bayram dönemlerinde büyük oranda artış gösterdiği tespit edildi.

 

Yılda bir kişi ortalama 2 kilodan fazla şeker tüketiyor

Bayram dönemlerinde şeker ve çikolata satışlarının 500 milyon lira civarında olduğu belirlenirken, yıllık ortalama toplam tüketimin ise kişi başı 2,1 kilogram olduğu saptandı. Özellikle çocukların çok fazla ilgi gösterdiği bayram şekerinin yüzde 60'ının bayramlarda tüketildiği görülürken, bayram şekerinin en çok satıldığı bölgelerde belli oldu.

 

Bayram şekeri en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da satılıyor

Bayramların vazgeçilmez ikram ürünü olan bayram şekerinin en çok satıldığı bölgelere bakıldığında ilk sırada Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri geliyor. Toplam satılan bayram şekerlerinin yüzde 31’i bu bölgelerde  satılırken, İç Anadolu Bölgesinde ise yüzde 21 oranında satış yapıldığı belirlendi. Marmara Bölgesinde de aynı oranda şeker satılırken, Akdeniz Bölgesinde yüzde 12, Karadeniz Bölgesinde yüzde 8 oranında bayram şekeri satıldığı görüldü. Ege Bölgesi ise yüzde 5 ile bayram şekeri satışlarında son sırada yer aldı. Medyada çıkan haber sayılarına bakıldığında Ramazan Bayramı hakkında yılbaşından bu yana 46 bin 860 haber çıkarken, bayram şekeri ile ilgili ise medyaya bin 53 haber yansıdığı tespit edildi.