Büyükşehir'den 2016 yılı yatırım ve proje raporu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016'da 2 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdi.
Yatırım ve projelerini “Yerelde kalkınma” hedefiyle gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında yine önemli projelere imza attı. Büyükşehir, 1 milyar 493 milyon liralık yatırım harcamasının yanında, ilçe belediyelerinin projelerine de 56 milyon liralık maddi destek sağladı. ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla birlikte Büyükşehir’in 2016 yılı yatırım tutarı 2 milyar 29 milyon liraya yükseldi.
Kentlinin yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılında kamulaştırma çalışmalarından altyapıya, tramvaydan metro yatırımlarına, tarihin korunması ve kentsel dönüşümden önemli çevre tesislerine kadar yüzlerce projeyi yaşama geçirdi. Büyükşehir, aynı dönemde onlarca yatırımın da startını verdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve şirketlerin yatırımlarıyla birlikte, 2004-2016 yılları arasında kentte 11 milyar 903 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların 8 milyar 14 milyon liralık kısmı Büyükşehir tarafından gerçekleştirilirken, İZSU 2 milyar 359 milyon, ESHOT 519 milyon, İZDENİZ, İZULAŞ, İZBETON şirketleri ise 742 milyon liralık yatırım yaptı.
İşte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılındaki yatırımlarından satır başları:
Ulaşıma dev bütçe
* 70 milyon liranın üzerinde yatırımla tamamlanan Torbalı İZBAN hattı sefere alındı.
6 istasyondan oluşan hat üzerinde yayaların ve araçlarından kesintisiz ulaşımı için 9 karayolu geçidi ve bir yaya üst geçidi inşa edildi.
* 26 kilometrelik İZBAN Selçuk hattındaki 2 adet istasyon ile 3 karayolu üst geçidi ve 4 adet menfez tipi karayolu alt geçidi inşaatı tamamlanması aşamasına geldi.
* 8.9 kilometre uzunluğundaki 14 duraklı Karşıyaka Tramvayı’nda test sürüşleri başladı; bahar aylarında işletmeye alınacak. 12.8 kilometre uzunluğundaki 18 duraklı Konak Tramvayı inşaatı yüzde 35 seviyesine geldi. 2017 sonbahar aylarında işletmeye alınacak.
* 240 milyon liralık yatırımla metronun 87 araçlık filosuna 95 araçlık (19 tren seti) takviye yapıldı. Yeni araçlardan ilk üç tren seti (15 vagon) sefere başladı. İzmir Metro, imalatı Çin’de devam eden yeni setlerin tamamının gelmesiyle, Mart sonunda 182 araçlık dev bir filonun sahibi olacak.
* 99.7 milyon lira bedelle satın alınan 220 otobüsten 170’i hizmete girdi.
* 122 milyon liralık yatırımla alınan 426 yolcu kapasiteli 15 yolcu gemisinden üçü daha hizmete girdi. Gemilere İzmirliler’in oylarıyla Gürsel Aksel, Sait Altınordu, Vahap Özaltay, Metin Oktay ismi verildi.
* 67 milyon liralık yatırımla 3 adet arabalı yolcu gemisinden ikincisi olan Ahmet Piriştina ve sonuncusu olan Kubilay hizmete alındı.
* İzmir Metrosu’na ait araçların depolama ve bakımları için 115 vagon kapasiteli yeraltı depolama tesisinin yapımına başlandı.
* 390 milyon liralık yatırımla kente kazandırılacak tramvay projesinde kullanılacak 38 tramvay aracından ilk üç adedi teslim edildi. Karşıyaka tramvayında kullanılacak 14 tramvay aracı da Adapazarı’nda üretildi. Etap etap İzmir’e gelecek. Konak tramvayında kullanılacak 21 adet araçtan 8’inin de üretimi tamamlandı.
* Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosu İzmir’de kuruluyor. 8.8 milyon Euro’luk 20 adet “full elektrikli otobüs” ihalesi yapıldı. Otobüsler 2017 yılı başında hizmete alınacak.
* Mavişehir'de son bulan Karşıyaka hattının Çiğli İZBAN İstasyonu-Ata Sanayi-Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne uzatılmasıyla ilgili ön proje hazırlandı. Karayolları onayının ardından projenin yapımına 2017 yılı ortalarında başlanacak.
* İzmir Banliyö Esbaş İstasyonu - Gaziemir Yeni Fuar Alanı arasında çift hatlı ve 2 istasyonlu monoray sistemi için proje çalışmaları tamamlandı, Ocak’ta ihale var.
* Buca’nın ulaşım sorununu kökten çözecek metro projesi için 2017 yılı ortalarında yapım ihalesine çıkacak. 13.5 kilometrelik Üçyol-Buca Metro hattı 11 istasyondan oluşacak.
* 7.2 kilometrelik F.Altay-Narlıdere metro hattı projesi için Ulaştırma Bakanlığı’ndan onay geldi. Yatırımın programa alınması için Kalkınma Bakanlığı’ndan onay bekleniyor. Onay geldiğinde yapım ihalesine çıkılacak.
* Foça’nın ardından Mordoğan İskelesi’nin de yapımı tamamlanarak vapur seferleri başlatıldı. Urla ve Güzelbahçe iskelelerinin hizmete alınması için çalışmalara başlandı.
* BİSİM, 32 durak, 400 bisiklet ve 625 park yeriyle hizmet kapasitesini artırdı.
Yeni arterler, yeni yollar, otoparklar
* Altınyol’dan Bornova ile Bayraklı ilçelerini birbirine bağlayan Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı 29 milyon liralık yatırımla açıldı.
* Buca Kasaplar Meydanı ve 150 araçlık yeraltı otoparkı ile Anı Evi 12 milyon liralık yatırımla hizmete açıldı.
* Buca ile Bornova’yı birbirine bağlayacak 7 kilometrelik yeni yol (Buca-Onat Caddesi ile Şehirlerarası Otobüs Terminali ve Çevre Yolu Arası Bağlantı Yolu) projesinde yer alan 2.5 kilometrelik “derin tünel” için ihale yapıldı. 2017 yılında viyadüklerin yüzde 80’ini, tünelin ise yüzde 40’ı tamamlanacak.
* Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önündeki kavşakta yaşanan trafik yükü, yeni bir bağlandı yolu açılarak hafifletildi.
* Buca'nın çevre yolu bağlantısını sağlayan Doğuş Caddesi'ndeki trafik sorunu çözüldü. 4 şeritlik cadde genişletilerek, bazı kesimlerde 8 şeride çıkarıldı. 100 araçlık yeni otopark alanı yaratıldı.
* Foça'ya ulaşımı rahatlatmak için Bağarası - Gerenköy arasındaki 4,5 km'lik kestirme yol, genişletilerek Seyrek - İzmir Çevre Yolu'na bağlandı.
* Torbalı'da 2 adet yaya asansörünün de bulunduğu taşıt altgeçidi yapıldı.
* Açılan alternatif yolla Selçuk’un turistik mahallesi Şirince’nin ulaşım sorunu çözüldü.
* Kavşaklarda bekleme süresini kısaltan “Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi” için Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Buca, Gaziemir, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe’deki çalışmalar tamamlandı. Karşıyaka, Çiğli, Konak ilçelerinde çalışmalar devam ediyor. 290 kavşak sisteme bağlandı. Proje sonunda 402 kavşak sisteme bağlanmış olacak.
* Menemen’in iki yakasını birleştiren ve Devrim Şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın adının verildiği Şehit Kubilay Köprülü Kavşağı ve bağlantı yolları hizmete girdi.
* Yenişehir Gıda Çarşı ile Şehitler Caddesi bağlantısı 2 şerit giriş - 2 şerit çıkışlı yeni bir yolla rahatlattı.
* Kocakapı Mahallesi’nde 146 araçlık bölgesel otopark yapıldı.
* Karşıyaka’da 635 ve Hatay'da 429 olmak üzere toplam 1604 araçlık iki büyük bölgesel otoparkın yapımına başladı.
* 6 milyon liralık yatırımla 5 adet yeni yaya üst geçidi yapıldı.
* 82 milyon liralık yatırımla 12 kilometrelik yolda düzenleme ve 11 bin metrekarelik alanda da çevre düzenlemesi gerçekleştirildi.
* 95 milyon liralık yatırımla 4.5 kilometre uzunluğunda istinat duvarı yapıldı.
Yeni tesisler
* Türkiye’nin ilk sosyal yaşam kampusü 65 bin m² alan üzerine 100 milyon liralık yatırımla Buca’da hizmete girdi. İçinde 225 odalı huzurevi ile engelli eğitim merkezi, engelli ve yaşlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aşevi, kapalı spor salonu ve 159 araçlık otopark bulunuyor.
* Yılda 240 bin ton asfalt ve 240 bin metrekare parke ve bordür üretecek Bergama’daki Bakırçay Bölge Şantiyesi açıldı.
* Saatte 240 ton asfalt üretim kapasitesine sahip Bayındır’daki Küçük Menderes Bölge Şantiyesi hizmete girdi.
*Cumhuriyet tarihinde opera sanatı için özel olarak inşa edilecek opera binasının yapım ihalesinin birinci aşaması tamamlandı. 2017 yılının ilk aylarında inşaatına başlanacak.
*Engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, engellilerin bireysel ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları sıkıntıları ve engelleri toplumun diğer kesimlerine de uygulamalı olarak hissettirmek amacıyla kurulan Türkiye'nin ilk "Engelli Farkındalık Merkezi" hizmete girdi.
* Buca'daki Su Ürünleri Hali yenilendi.
* Gültepe Kültür Merkezi ve Cemevi açıldı.
* Yeşilyurt’ta modern bir kültür merkezi, yer altı otoparkı ve yeşil alan düzenlemelerini içeren çalışmalara başlandı.
* Çiğli, Foça, Karabağlar, Seferihisar, Dikili ve Tire ilçelerinde semt sahaları yapıldı.
* Aliağa Kültür Merkezi yapım çalışmalarına başlandı.
* Foça’ya semt otogarı yapımı çalışmaları sürüyor.
Yerelde kalkınmaya Büyükşehir damgası
* Süt Kuzusu Projesi kapsamında Tire Süt Kooperatifi’nden 33.7 milyon liralık alım yapılarak 1- 5 yaş arasındaki çocuklara 10 milyon 725 bin 556 litre süt dağıtıldı.
* Bayındır, Bergama, Dikili, Foça, Kemalpaşa, Tire, Urla, Menemen, Kiraz ve Selçuk Ziraat Odaları ile 147 araçlık protokol imzalanarak çiftçilere 2 milyon liralık tarım makinesi desteği verildi.
* 20 ilçede 4 bin 604 üreticiye, 4.6 milyon lira bedelle 336 bin adet meyve fidanı dağıtıldı.
* Kiraz, Bergama, Kınık, Selçuk, Seferihisar, Menderes'teki üreticilere 4 bin adet küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. Proje maliyeti 7.5 milyon lirayı aştı.
* Bergama ve Aliağa'da 21 adet yabani ağaç aşılandı.
* Menderes, Kınık, Seferihisar, Selçuk, Çeşme, Kemalpaşa, Beydağ, Menderes'teki üreticilere 4 bin 750 adet arılı ve arısız kovan dağıtıldı.
* Beydağ, Menderes, Kınık, Seferihisar ve Selçuk'taki üreticiler için ana arı alımı yapıldı.
* İncir üreticilerine 13 bin 330 adet kerevet, zeytin üreticilerine de 3 bin 800 kasa dağıtıldı.
* Kemalpaşa’da tarlalara erken uyarı sistemi kuruldu.
* Foça Gerenköy, Kiraz İğdeli, Haliller, Karaman, Yenişehir, Karaburç, Çömlekçi, Yeniköy, Ödemiş Ovakent kooperatiflerine süt soğutma tankları kuruldu. Bergama, Ödemiş ve Kiraz'da faaliyet gösteren kooperatiflere de yeni süt soğutma tankları kuruluyor.
* Seferihisar Gödence'de zeytin sıkma tesisi kuruldu.
*Aliağa, Bergama, Dikili, Foça, Kemalpaşa, Kınık ve Menemen ilçeleri için "Gediz -Bakırçay Havzası Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi" hazırlandı.
* “Küçük Menderes Havzası Sürdürülebilir Kalkınma ve Yaşam Stratejisi” çalışmaları başlatıldı.
* Tarımsal Kalkınma Kooperatifleriyle 8.7 milyon liralık alım sözleşmesi imzalandı.
* 2 milyon 222 bin metrekare ova yolu yaklaşık 35 milyon TL bedelle asfaltlandı.
Tarih ayağa kalkıyor
*Arkeolojik kazı desteği 7 bölgeye çıkarıldı: Agora, Foça, Erythrai, Eski Symrna, Yeşilova Höyüğü, Teos ve Klaros kazılarına 3.1 milyon TL kaynak aktarıldı.
* Emir Sultan Türbesi yenilendi.
* 157 yıllık Paterson Köşkü’nün restorasyonu başlatıldı.