Ceviz ağacı dikerken meteorit buldu!

Antalya'nın Kaş ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Güngör, arazide çalışırken şahit olduğu meteor olayından kalma meteoriti, 11 yıl sonra ceviz ağacı dikerken bulmanın heyecanını yaşadı.​​​​​​​

 

Bahçesinde çalışırken gördüğü bir taşın meteorit olabileceğini düşünen Güngör, 1100 gram ağırlığındaki taşın bir parçasını incelenmesi için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesindeki Meteorit Laboratuvarı'na gönderdi. Güngör, konuya ilişkin konuşmaktan kaçındı.

Söz konusu taş, daha önce Antarktika'da meteorit arama çalışmalarına  da katılan Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinden Dr.  Mehmet Yeşiltaş'a ulaştırıldı. Numune üzerinde yapılan ilk incelemeler sonucunda  taşın meteorit olduğu tespit edildi.  

2008'DE PATLAMA SESİNİ DUYMUŞTU

Dr. Öğretim Üyesi Yeşiltaş, Güngör'ün 2008 yılında aynı arazide çalışırken patlama sesine benzer bir ses  duyduğunu ve bunun bir meteor olduğunu düşündüğünü aktardı.

Güngör'ün bu zamana kadar belli aralıklarla o bölgede yaptığı  aramalarda herhangi bir meteorit bulamadığını belirten Yeşiltaş, "Mehmet Güngör,  20 Kasım'da bahçesinde, aynı bölgede ceviz ağacı dikmek için toprağı kazarken  üzeri kısmen toprakla kaplı bir taş görmüş ve bu taşın etrafındaki diğer  taşlardan farklı olduğunu anlayarak evine götürmüş." dedi. 

Yeşiltaş, Güngör'ün 11 yıl sonra da olsa meteoriti bulmaktan büyük  mutluluk duyduğunu ve söz konusu taşı incelenmesi için komşusu Erdal Karakehya  aracılığıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ndeki Meteorit Laboratuvarı'na  gönderdiğini bildirdi.

GÜNEŞ SİSTEMİ'NE DAİR BİLGİLERE IŞIK TUTACAK

Yeşiltaş, Doç. Dr. Namık Aysal ve doktora öğrencisi Ersin Kaygısız ile  yaptıkları ilk incelemelerde, Kaş'ta bulunan meteoritin kimyasal içeriğinin  kristal yapıda olduğunu, yeniden kristalleşmenin gözlendiğini ve içinde çok az  sayıda da olsa Güneş Sistemi'nin ilk katı objelerinden biri olan kondrülleri  barındırdığının belirlendiğini ifade etti.

Meteorit uzun süre doğada kaldığı için içindeki metal yapıların  oldukça paslandığını belirten Yeşiltaş, şunları kaydetti:

"Bulunan numunenin laboratuvar incelemeleri sonucunda 'sıradan  kondritler' tipi meteorit olduğu anlaşıldı. Yapılan incelemelerin sonuçları ve  meteorit hakkındaki detaylar, Uluslararası Meteorit Veritabanı'na gönderilerek  kayıt başvurusu yapıldı. Kaş'ta bulunan meteoritin de aralarında olduğu 'sıradan  kondritler' grubu meteoritler, uzayda ekstrem değişikliklere uğramadığından  dolayı içinde barındırdığı kimyasal yapılar sayesinde Güneş Sistemi hakkında  çeşitli bilgiler edinmemize yardımcı oluyor. Bu nedenle Kaş'ta bulunan meteorit  bilimsel çalışmalar için önem arz ediyor. Bu meteorit üzerinde daha detaylı  incelemeler ve araştırmalar ise devam ediyor."

METEORİTLERE İLGİ ARTTI

Yeşiltaş, halk arasında meteoritlere yönelik ilginin arttığına dikkati  çekerek, Türk Meteorit Çalışma Grubu ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Meteorit Araştırma Laboratuvarı'nın bilimsel aktiviteleri ve çalışmalarının  Türkiye'de meteoritlere olan ilginin ve farkındalığın artmasını sağladığını  söyledi.

Türkiye'de ilk defa bu yıl düzenlenen Meteorit Araştırmaları Çalıştayı  ile meteorit araştırmacılarının bir araya geldiğini ve yapılan çalışmaların  paylaşıldığını ifade eden Yeşiltaş, "2020 yılında düzenlenecek  2. Meteorit  Araştırmaları Çalıştayı'nda ise ücretsiz olarak katılımcılara laboratuvarda  deneysel eğitim verilecek. Meteoritler alanında ülkemizde yapılan araştırmaların  daha da artırılmasını hedefliyoruz." dedi.