Cumhuriyet ve Türk Kadını bu sergide
Konak Belediyesince organize edilen 29 Ekim kutlama programı kapsamında Güzelyalı Nazım Hikmet Salonu'nda 'Cumhuriyet ve Türk Kadını' konulu serginin açılışı gerçekleştirildi.
Cumhuriyet’in ilanının 94. yıldönümü İzmir’in kalbi Konak’ta çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Konak Belediyesince organize edilen kutlama programı kapsamında Güzelyalı Nazım Hikmet Salonu’nda ‘Cumhuriyet ve Türk Kadını’ konulu serginin açılışı gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti tarihi alanında uzman olan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Engin Berber’in küratörlüğünü üstlendiği serginin açılışına Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Sergi öncesi Cumhuriyet ve Türk Kadını konulu bir de söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Engin Berber konuşmasında ilk Türk devleti olan Göktürklerden günümüze ulusal tarih süreci içinde kadının toplumdaki ve ailedeki yerini özetledi. Kurtuluş Savaşı sırasında Türk kadınının önder oluşuna değinen Berber, “Cumhuriyet’in kadınlar açısından çok kazanımı vardır. Hedef Türk toplumunun Anadolu’daki kadınıdır. Atatürk yeni Türk kadınını tanımlarken; ‘Türk kadını dünyanın en aydın, en faziletli ve ahlakta ve fazilette en ağır kadını olmalıdır’ der.” dedi. Berber, “Başörtüsü kadını saklayan değil, cinsiyetini öne çıkartan bir şeydir” diyerek başörtüsünün de ne anlama geldiğini dile getirdi. Berber konuşmasının sonunda son dönemlerde 2002’den sonra süratle kadın geriye düştüğünü, 2002 ile 2009 yılları arasında kadın cinayetlerinde ve kadına yönelik şiddette yüzde 1400’lük bir artış olduğunu belirterek bu durumun acı verici olduğunu söyledi.
KADIN GÜNDEMDE OLMALI
Söyleşinin ardından Prof. Dr. Engin Berber’in küratörlüğünü yaptığı Cumhuriyet ve Kadın temasını içeren serginin açılışı yapıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cumhuriyet’in 94. yıldönümünü kutlayan Türkiye’nin ne yazık ki pek çok konuda da geriye gittiğini ifade ederek, “Cumhuriyetin değerlerini anlamak için yeni baştan düşünmemiz gereken bir süreçteyiz. Cumhuriyeti hem hukuk devrimi olması hem de kadın devrimi olması bakımından değerlidir. Biz kadınlar, Cumhuriyeti ve Türk kadınını sürekli gündemde tutmak ve konuşmak istiyoruz. Açılışını yaptığımız Cumhuriyet ve Türk kadını sergisiyle Cumhuriyet’in kadın erkek eşitliğine dayanan özgür, sorumlu bireyi yaratmak için verdiği çabayı bir kez daha hatırlatmak istedik. ‘Nerden nereye geldik ve nereye gitmeliyiz? Rotamız ne olmalıdır?’ bunu yeniden hafızalarımızda canlandıralım istedik” diye konuştu. Pekdaş, serginin açılmasını sağlayan Prof. Dr. Engin Berber’e ve koleksiyoner Cem Üsküp’e de teşekkür etti.
DEMOKRASİ CUMHURİYETİ BESLER
Serginin küratörü Prof. Dr. Engin Berber de sergilenen koleksiyonun çok değerli olduğunu ve her birinin dönemin gerçek objeleri ve kıyafetlerinden oluştuğunu söyledi. Cumhuriyetin son yıllarda aşındırılmak istendiğini dile getiren Berber, “Cumhuriyeti demokrasiye karşıt konumlandırılmak istendiğini bu sergide görebilirsiniz. Aslında Cumhuriyet asla demokrasiye karşı bir şey değildir, hatta onu besleyen bir şeydir. Birçok kavram gibi Cumhuriyet ve demokrasiyi karşıt kategoriler üzerinden okumaya çalışmak aslında bunun içini boşaltmak için yapılan maksatlı bir çabadır. Cumhuriyeti kaybedersek Türk devriminin pek çok kazanımını da beraberinde kaybederiz” dedi. Serginin açılışında Menemen Kuvayi Milliye Derneği Efeleri de Zeybek oyunuyla sergiye renk kattı. Cumhuriyet ve Kadın teması üzerine açılan sergi, 16 Kasım tarihine kadar Güzelyalı Kültür Merkezi sergi salonun da izlenebilecek.