Deniz Kuvvetlerine kurulan kumpas Doğu Akdeniz için miydi?
Önce Temmuz 2007'de Ergenekon ardından Ocak 2010 tarihinde de Balyoz davası başladı.Bu davaların amacı Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu değerlerinden biri olan orduyu yıpratmaktı. Ki zaten zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın 'milli orduya kumpas kuruldu' açıklamasıyla kumpas iyice çöktü.
Ancak bu süreçte özellikle hava kuvvetlerinden yüzlerce general ve subay tutuklandı. Yine yüzlerce savaş pilotu ya tutuklandı ya da istifa ederek özel hava yollarına geçti. Hava kuvvetleri ile birlikte en çok zarar görenlerden birisi de deniz kuvvetleri idi. Buradan da yüzlerce general ve subay ya tutuklandı ya da emekliye sevk edildi.
Günümüzde deniz kuvvetleri bütün ülkelerde önemini koruyor. ABD’nin en seçkin ordusu deniz piyadeleri. Uçaklar savaşta belli mesafelere kadar gidip gelebiliyorken, uçak gemileri üzerindeki savaş uçakları ile, dünyanın başka bir bölgesindeki ülkelere müdahale edebiliyorlar. Yani ABD gemileri gelip Doğu Akdeniz sularında doğal gaz ve petrol rezervlerini gözleyebiliyorlar.
Bunu neden yazdım… Şu anda Doğu Akdeniz’de sular iyice ısınmış durumda. İsrail, Yunanistan, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) buradaki gaz ve petrolün paylaşımı için anlaşmalar yapıyorlar. Bunlara gelecekte İsrail ile olan doğal gaz sınırını çözerse Lübnan ve Suriye’de katılabilir. Suriye ve Lübnan’ın arama çalışmalarını Rusya’ya verecekleri biliniyor ki bu da Rusya’nın buralara müdahalesi anlamına geliyor.
Süreç o kadar karışık işliyor ki örneğin GKRY Limasol’da Fransızlara askeri üs tahsis ediyor. ABD gemileri de bölgede olduğuna göre Doğu Akdeniz çok bilinmeyenli bir denkleme benziyor. Denklemin tek bilineni ise ABD’nin Avrupa’yı Rus doğalgazından kurtarma çabası.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) de petrol ve doğalgazdan pay istiyor. Ancak korumayı Türkiye’nin yapması gerekiyor. Tam bu aşamada Türkiye deniz kuvvetlerine büyük bir iş düşüyor. “Acaba başta Ergenekon olmak üzere bütün kumpas davaları Türkiye’nin deniz kuvvetlerini dağıtarak başta bu bölgede olmak üzere elini zayıflatmak amacıyla mı yapıldı?” diye sormadan edemiyor insan.
Bölgeye yönelik olarak, ileri sürülen bir de S-400 meselesi var. Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı Türkiye ile ABD arasında son yılların en büyük sorunu haline geldi. ABD Savunma Bakanlığından gönderilen bir mektup S-400 alımı yapıldığında Türkiye’yi 270 milyar dolarlık F-35 projesinden çıkarmakla tehdit ediyor.
S-400’ler geldiğinde Türkiye bölgede önemli bir hava üstünlüğü kurmuş olacak. NATO, ABD’den sonra, Yunanistan’da itirazlarını arttırmaya başladı. Füzelerin Türkiye’nin güney sınırına yani Doğu Akdeniz’i kontrol edecek şekilde yerleştirileceği söyleniyor.
Belki onlara göre F-35, NATO üyeliği bahane Doğu Akdeniz’e konuşlanacak S-400’ler şahane.
Bakalım göreceğiz…