Denizcilik ve Kabotaj Bayramı İzmir'de kutlandı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, İzmir'de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende İzmir Liman Başkanı Vekili Ahmet Apak, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Törende konuşan Deniz Ticareti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile yaklaşık 350 yıldır süren yabancılar verilen imtiyazların sona erdirildiğini kaydetti.

Bu kanunun sadece ülkenin bağımsızlığını ve denizlerdeki hükümranlık haklarını perçinlemediğini, aynı zamanda denizciliğinin gelişmesi için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Ünüvar, kanunun öneminin yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşıldığını ifade etti.

Ünüvar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının denizciliğin önünün açmak üzere yasal düzenlemelerle birlikte birçok projeyi hayata geçirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Ülkemizde bulunan Türk sahipli yabancı bayraklı yatlar, tekneler Türk bayrağına geçmeye devam etmektedir. 2018 yılında hedeflenen 6 bin tekneye çok kısa sürede ulaşıldı. Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri uluslararası düzeyde kabul gördü. Amatör denizci sayımız 200 bini geçmiş, 120 bine yakın aktif gemi adamımı bulunmaktadır. Tersane sayımız 2003 yılında 37 iken bugün 78'e çıkmıştır. Türk boğazlarında ise yerli ve milli gemi trafik sistemi projesini hayata geçiriyoruz. Limanlarımıza gemilerin bekleme süresini 48 saatten 168 saate çıkararak ülkemizin önemli bir ikmal merkezi olması yolunda hızla ilerliyoruz."

Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören sona erdi.

Kutlama programında, geleneksel halat çekme yarışması, deniz şehitleri anısına denize çelenk bırakma, İzmir Körfezinde yelken gösterileri ile uzaktan kumandalı tekne yarışları da yer aldı.