Doğa ve insan sağlığı için ortak çalışma
İzmir Büyükşehir Belediyesi Selçuk Hizmet Binası’nda İzmir İli Vektör Mücadele Çalışmaları konulu bir toplantı yapıldı. Bilgilendirme toplantısında Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yıldız Devran da birer konuşma yaptı. Toplantıya Selçuk ilçesindeki mahalle muhtarlarının yanı sıra meslek odalarının başkan ve temsilcileri, Kent Konseyi başkanı, PATUYAB üyeleri ve daire amirleri katıldı.
Doğa ve insan sağlığı için ortak çalışma
Toplantıda bir konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, her türlü mücadelede doğru adımlarla doğayı koruyarak sonuç elde etmeyi amaçladıklarını belirterek; “ Bu çalışmalar Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışma. Kullanılan ilaçlar kesinlikle insan sağlığına ve çevreye zararlı değildir. Ancak ince püskürtme tekniği ile haşereleri yok etmede kullanılan ULV ( Ultra Low Volume ) yönteminde uzmanların ifadesiyle hedef dışı, hastalık taşımayan canlılar da ölebiliyor. ULV cihazı taşıyan araçlarla ne kadar sık ilaçlama yapılırsa o kadar faydalı olacağı inanışı yanlıştır. Bu işin özünde larva ile mücadele var. Bu amaçla Pamucak’ta yaklaşık 120 dönümlük sulak alanı doldurduk Biz bu konuda ilçe belediyesi olarak büyükşehir belediyesi ile daha sıkı bir ilişki içerisinde olacağız. Ana konu insan sağlığı ve çevreyi koruyarak uçkunlarla mücadele etmektir. Bu amaçla bu bilgilendirme toplantıları önemlidir” dedi.
Haşereler üreme ortamı bulduklarında yılda 365 gün üreyebilir
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili ve Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Yıldız Devran sunum öncesi katılımcılara bazı bilgiler verdi. Devran açıklamasında ; “Haşerelerin hepsi vektördür. Vektör hastalık taşıyan canlıdır. Sivrisinek olmamasını, karasinek olmamasını biraz konfor gibi algılarız. Asıl önemli olan haşerelerin hastalık taşımamasıdır” dedi. Haşereyle mücadelede doğru bilinen yanlışların altını çizen Devran; “ Halk arasında her zaman belirli ilaçlama dönemlerinden bahsedilir. Bu çok büyük bir yanlış. Çünkü haşereler üreme ortamı bulduklarında yılın 365 günü üreyebilirler. Biz de bu anlamda bütün üreme alanlarının tespitini yaparız. Sorunun esas çözümü larva mücadelesidir. Larva mücadelesi hem etkin bir mücadele olmalı, hem de insan ve diğer canlıların sağlığına zarar vermemelidir” diye konuştu..
24 saat içerisinde müdahale ederiz
Etkin ve bilimsel olarak uçkunla mücadelede Selçuk Belediyesi ile ciddi bir işbirliği içerisinde olduklarını belirten Devran,hedef dışı canlılarında korunması için 10 yıldır devam eden ve terk etmek istedikleri ULV cihazıyla ilaçlama işlemini mümkün oldukça daha az yapılması gerektiğini söyledi. Devran; “ULV Makinasıyla çok sık dolaşılmasının vektörle mücadelede çok etkin olmadığına dikkat çekti. Devran konuşmasında “Özellikle sorun yaşayan, fiziksel alanları tespit edilen noktaları vatandaşlarımız bize bildirirse biz 24 saat içerisinde müdahale ederiz” diye konuştu.
Sivrisineğin üreme alanı durgun sulardır
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Haşere ile Mücadele Birimi’nde Biyolog olarak görev yapan Bahar Semiz Yıldırım ile Selçuk Belediyesi veteriner hekim Ersin Çakmak yürütülen vektör mücadele çalışmalarıyla ilgili birer sunum yaptı.
Yeşil alanların halk arasında ilk akla gelen sivrisinek üreme alanı olduğunu belirten Biyolog Yıldırım; “Sivrisineğin asıl üreme alanı yağmur suyu kanalları, kanalizasyonlar, süs havuzları, fosseptikler, dereler, dere kenarları, deltaların yanı sıra bahçelerde açıkta bırakılan kovalar gibi içinde durgun su bulunan her türlü yerdir. Bu üreme alanlarının yok edilmesi sivrisinekle mücadelede en etkin ve ilk adımdır” dedi.
Bilinçlendirme çalışmaları da sivrisineklerle mücadele büyük önem taşıdığının altını çizen Veteriner Çakmak; “ Fiziksel mücadele yöntemiyle tespit edilen sivrisinek üreme alanlarını yok etmeye çalışıyoruz. Larva mücadelesinde en önemli üç adımı yani çevre sağlığını, halk sağlığını ve hedef dışı türlerin sağlığını korumayı amaçlıyoruz” dedi.
Mücadelenin bir program içerisinde ve Ürün Kullanım Usul ve Esasları Yönetmeliği’ne uygun olarak yapıldığıbelirtildi.
Yapılan sunumda karasinek, bit, kene gibi tüm haşerelerle mücadele edilmesine karşın sivrisineklerin hastalık bulaştırma ve yaşam kalitesi düşürme riski açısından en önemle mücadele edilen vektör olduğu vurgulandı.
Vatandaşlara da büyük görev düşüyor
Sunum bitiminde toplantıya katılanların sorularını cevaplayan uzmanlar, vektörlerle mücadelede vatandaşlara da önemli görevler düştüğünü belirterek; Çöpleri uzun süre bekletmemek, çöp konteynırlarının kapaklarını kapalı tutmak, özellikle ıslak çöplerin kapalı bir şekilde atılması, hayvancılık ile uğraşan vatandaşların ise hayvan dışkılarının üzerini toprakla kapatılması gibi tedbirlerin üreme alanı oluşmaması açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.