Dolar ile demir ve betonun fiyatı uçtu! Zam kapıda...
Doların geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini görmesinin ardından metreküpü 105 lira olan betonun fiyatı 150 liraya, geçtiğimiz Ekim ayında tonu bin 300 lira olan demirin fiyatı ise bin 750 liraya yükseldi. İnşaat sektörü temsilcileri bir süredir gündemde olan konut zamlarını beklettiklerini fakat dolarda yaşanan son artışlardan sonra konut fiyatlarının yılbaşından sonra yükseleceğini söyledi.
Doların geçtiğimiz hafta tarihi zirvesini görmesinin ardından metreküpü 105 lira olan betonun fiyatı 150 liraya, geçtiğimiz Ekim ayında tonu bin 300 lira olan demirin fiyatı ise bin 750 liraya yükseldi. İnşaat sektörü temsilcileri bir süredir gündemde olan konut zamlarını beklettiklerini fakat dolarda yaşanan son artışlardan sonra konut fiyatlarının yılbaşından sonra yükseleceğini söyledi.
Özellikle ABD'deki başkanlık seçiminden sonra Doların yükselmesi inşaat sektörüne de yansıdı. Metreküpü 105 lira olan betonun fiyatı 150 liraya çıkarken, tonu bin 300 lira olan demirin fiyatı ise bin 750 liraya yükseldi. İnşaat sektörünün temsilcileri ise yaşanan zamları değerlendirdi. Yılbaşından sonra konut fiyatlarının zamlanacağı konusunda hemfikir olan temsilciler, konut sahibi olmak isteyenlerin ve yatırımcıların zam gelmeden önce hızlı hareket etmeleri gerektiğini dile getirdi.
'GAYRİMENKUL YÜZDE 20 KAR ETTİREBİLİR'
Sektör temsilcileri, gayrimenkule yatırım yapanların kısa vadede yüzde 20 civarında kar elde edeceğini belirtiyor. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "Her döviz artışının yaşandığı dönemde olduğu gibi demirciler yine spekülatif hareket sergiliyorlar. Kendileriyle yaptıkları zammı konuştuğumuzda doların ve hurdanın fiyatının artışını neden gösteriyorlar. Ekim ayında tonu bin 300-bin 350 TL arası satılan demirin bin 750- bin 800 TL'lere çıktığını görüyoruz. Bu çok büyük bir artış. Ayrıca piyasada demire bu kadar talep de yok. Üstelik kendi stokları da var. Tüm bunlara baktığımızda demirdeki zammın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Bu zammın ilk etapta üreticiye ardından da ise nihai tüketiciye yansıması kaçınılmaz. Müteahhit arkadaşlarımız henüz bu zamları projelerine yansıtmadı. Bu da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın zam gelmeden bir an evvel alımda bulunmalarını gerektiriyor. Zamlar gelmeden konut alan vatandaşlarımız bu süreçten karlı çıkacaktır" dedi.
'YILBAŞINDAN SONRA KONUT FİYATLARINA DA YANSIYACAK'
Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de, girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade etti. Tanyer, maliyetlerin konut fiyatlarına yansıyacağını ifade ederek, "Dünyadaki para hareketleri ve ABD seçimleri sonrası doların yükselmesi, inşaat firmalarının demir ve akaryakıt gibi girdi maliyetlerini yükseltiyor. Artan maliyetler yılbaşından sonra konut fiyatlarına da yansıyacak. Konut sahibi olmak isteyenlerin, bu fiyat artışından etkilenmemeleri için acele etmeleri gerekiyor. Konut sektöründe artışa neden olan bir diğer önemli konu da, arsa maliyetleridir. Yüksek arsa maliyetlerini düşürmek için planlama ve kentsel dönüşüm konuları öne çıkıyor. Bu konuda uzun vadeli gerçekleştirilecek planlamalarla yeni arsa üretilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
BYY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz ise "Bankaların faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte konut fiyatları zaten bir yükselme trendindeydi" diyerek, şuanda ev alanların zamlardan etkilenmeyeceğini belirtti. Yavuz, "Doların yükselmesi ve dolayısıyla beton ve demirde yaşanan girdi maliyetlerinin artmasıyla bu durum daha da kendini gösterecek. Şu anda ev alanlar bu durumdan etkilenmeyecek. Yılbaşından sonra zamlı fiyatlarla ev almak istemeyenler ise mutlaka harekete geçmeli" diye konuştu.
'EMLAKA YATIRMALARI KARLARINI İKİ KATINA ÇIKARACAKTIR'
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı, gayrimenkule yatırım yapanların iki kat kazanacağını öne sürdü. Kalı, şunları söyledi:
"Döviz arttı ve düşmesi de beklenmiyor. Dövizdeki artık inşaat malzemelerine de yansımaya başladı. Bu da ilk olarak demirde kendini gösterdi. Yılbaşına kadar konutlarda yüzde 10-15 civarında bir artış yaşanması da kaçınılmaz. Bu noktada elinde döviz bulunanların kar maksimizasyonu açısından ellerindeki dövizi bozdurup emlaka yatırmaları karlarını iki katına çıkaracaktır. Bu yatırımcıların yaklaşık yüzde 20-25 civarında kar etmelerini bekliyoruz. Zaten bunu gören yatırımcılar da ellerindeki dövizleri bozdurarak henüz zam gelmeyen gayrimenkule yatırım yapmaya başladı. Satışlar hızlandı. Diğer vatandaşlarımızın da bir an evvel konutlarda fiyat artışı yaşanmadan almalarını tavsiye ediyoruz."
'BİR ÇOK YATIRIMCI DA BU FIRSATI DEĞERLENDİRİYOR'
Çiçek Kardeşler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiçek de, dövizin artmasının inşaat sektörünü yakından ilgilendirdiğini kaydetti. Çiçek, "Özellikle de demir fiyatları dövizle yakından bağlantılı. Döviz çıktığında demir fiyatı da artıyor ama düşünce gerilemiyor" diyerek, "Diğer inşaat malzemelerinde de artış gözlemlenmeye başladı. Ayrıca demir bizim sektörümüzde de en önemli malzemelerden. Demirde ve diğer malzemelerdeki artışın gayrimenkul fiyatlarına da yansıyacağı kesin. Ancak gayrimenkul fiyatlarında hala bir artış yok. Bu da yatırımcılar açısından oldukça olumlu. Şu anda elindeki dövizi gayrimenkule yatıracaklar gayrimenkuldeki artıştan da kar edecekler. Piyasada da bu yönde bir seyir görüyoruz. Bir çok yatırımcı da bu fırsatı değerlendiriyor. Bu da gayrimenkul piyasasının yeniden canlanmasını sağladı" dedi.
Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Cem Şişman ise doların yükselişinin şöyle değerlendirdi:
"Dolardaki artış müteahhit firmaların girdi maliyetlerini artırıyor. Buna karşın konut fiyatlarındaki artış halihazırda evi olan veya ev almak için sözleşme yapan yatırımcıların elini güçlendirerek karlılığını artıracaktır. Dolar ve Euro fiyatlarının artması şu anda sözleşme yapan yatırımcılar için aslında bir fırsattır. Bu konjonktürde, ev almak isteyenler konut fiyatları zamlanmadan gerekli girişimleri yapsınlar. Hükümetin inşaat sektörünün önünü açmak için uyguladığı faiz indirimleri de bu süreci destekliyor. İnşaat sektöründe dolar bazlı satış gerçekleştiren firmalar bu durumdan kısmen olumsuz etkilenebilir; sektörün geneli itibariyle olumsuz bir durum yaşanmayacağını düşünüyorum."