DOLAR NE KADAR ?

Dolar/TL yeni güne 5.57 TL seviyesinden başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) adımları ve iletişimi ile cuma günkü kayıplarının bir kısmını dün geri alan Dolar/TL bugün 5.5546, Euro/TL 6.3001 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL Cuma gününe 5.46 civarında başladıktan sonra gece saatlerinde 5.8490'a kadar yükseldi ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.5 civarı oldu. Cuma günü 5.7625 seviyesinden kapanan dolar/TL dün genel olarak 5.60-5.70 bandında dalgalandıktan sonra 5.5520 seviyesinden kapandı. Dolar/TL bu sabah saat 10:16'da 5.5546 seviyesinden işlem görüyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.9553/5.9599, euro/TL 6.3127/6.3485 seviyesinde bulunuyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

Analistler TCMB'nin attığı adımlar ile TL'nin maliyetini artırması ve yaptığı iletişimin piyasayı rahatlattığını belirtirken, oynaklığın devam edebileceğine de dikkat çekiyor.

NELER OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü Golan tepelerine ilişkin açıklamaları ABD ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceği endişelerini artırırken, BDDK hafta sonunda TL'nin dolar karşısındaki kaybı sonrası ABD merkezli uluslararası banka JP Morgan hakkında inceleme başlattı.

Öte yandan Erdoğan da hafta sonundaki mitinginde, seçim sonrası bu tür provokatif eylemlere girmenin faturasını "ağır keseceklerini" söyledi.

Analistler bütün bu gelişmelerin yabancı yatırımcılar tarafından "baskı" olarak algılandığını ve Türkiye'ye yatırım ilgisini azaltabilecek bir unsur olduğunu belirtiyor.

Bankacılar dolar/TL'de gözlenen sert yükselişin ardında aslında birçok neden olduğuna dikkat çekiyor. Bu çerçevede Golan Tepeleri açıklamaları, S-400 konusu, TCMB'nin rezervlerindeki azalma, lokallerin yoğun döviz talebi ve rekor seviyelere yükselen döviz mevduatları, Fed sonrası global büyüme endişeleri, kurda kalıcı bir gevşeme sağlanamaması gibi unsurların fiyatlandığı belirtiliyor.

İşlemcilere göre küresel ticaret savaşları, Brexit süreci, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon da piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.