Dr. Abubackar, "Tüm zararlı gazların dönüşümünü hedefliyoruz"

Ege Üniversitesi(EÜ) Biyoteknoloji Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olarak bulunan Dr. Haris Nalakath Abubackar, çevreye zararlı gazların değerlendirilmesi üzerine seminer verdi.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleşen seminerde konuşan Dr. Abubackar; "Karbonmonoksit tehlikeli bir gazdır ve bu yüzden birçok sanayiden atılır. Dolayısıyla hava kirliliğine neden olur. Bu şekilde karbonmonoksitin havadan alınması ve kullanılarak yararlı maddelere dönüştürülmesi önemlidir. Bu çalışmada da karbonmonoksit, bir bakteri türü olan clostridiumlarla, havada yakalanarak biyoetenol elde edilmiştir. Biyoteknoloji bu konuda çok önemlidir ve zehirli gazların dönüşüme geçirilmesi amaçlanır" diye konuştu.

İspanya Coruna Üniversitesi’nde yaptığı doktora tezini sunan Dr. Abubackar projenin amacının kısaca karbonmonoksit gazından etan üretimi arttırmak için bir strateji geliştirmek ve biyolojik etkenlerle fermantasyon sağlayarak kullanılabilir yakıt haline getirmek olduğunu söyledi. Projenin çevre güvenliği açısında zararlı olmadığını,

tepkimeye giren karbonmonoksit gazlarının tamamının dönüştürülebileceğini ve bu sayede atmosfere salınan zararlı gazların tümünün kullanılabilir hale getirilebileceğini belirtti. Projenin gelecekteki amacından bahseden Dr. Abubackar, "Bu dönüşüm verimliliğini arttırarak daha geniş kapsamlı hale getirilebilir. Sadece karbonmonoksit değil diğer tüm zararlı gazların da dönüşümünü sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

 

"KARBONMONOKSİT YAKALANMASI TÜM DÜNYANIN SORUNU"

EÜ. Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Azbar; "Özellikle karbonmonoksit olmak üzere zehirli gazlardan katma değer olan ürünler elde etmek üzere yapılan çalışmalar son dönemde önem kazanmıştır ve iklim değişikliği konusunda yeri olan bir konudur. Karbonmonoksit yakalanması şuan tüm dünyanın sorunudur" diye konuştu.

Ege Üniversitesi bünyesinde de benzer bir çalışma yürüttüklerine değinen Prof. Dr. Azbar; "Çalışmalarımızın ilk etabı son derece başarılı geçti. Biz çalışmalarımızda metan gazı ürettik, Dr. Abubackar ise çalışmasında yakıt etanol üretmeyi başardı" dedi.