Düşük göz kapağı tedavisinde geç kalmayın
Op. Dr. Sönmez, "Çocuklarda düşük göz kapağının görüş alanına engel olduğu durumlarda göz tembelliğine ve öğrenme bozukluğuna varan sonuçlar doğabilir. Tedavisinde geç kalınmaması gerekir" dedi.
Kudret Göz İstanbul Başhekimi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nail Sönmez, "Çocuklarda düşük göz kapağının görüş alanına engel olduğu durumlarda göz tembelliğine ve öğrenme bozukluğuna varan sonuçlar doğabilir. Tedavisinde geç kalınmaması gerekir." ifadelerini kullandı.
Sönmez yaptığı açıklamada, göz kapağı ameliyatları ile zamanın istenmeyen izlerini silmenin mümkün olduğunu belirtti.
Göz kapağında ince derinin altında ince bir kas tabakasının bulunduğunu ifade eden Sönmez, şunları kaydetti:
"Daha derinlerde ise yağ tabakaları yer alır. Yaşlanmaya ve cildin elastikiyetini yitirmesine bağlı olarak deride ve kaslarda gevşemeler oluşur. Bu da göz kapağımızdaki yağ tabakalarında sarkmalara neden olarak düşüklük ve torbalanma olarak adlandırdığımız durumu ortaya çıkarır. Yüze istenmeyen yorgun bir ifade katmasının yanı sıra göz etrafındaki sarkmış deri görme alanında daralmaya da yol açabilir. Tıbben blefaroplasti olarak adlandırdığımız göz kapağı ameliyatları ile göz kapaklarındaki yağ, kas ve deri fazlalığını alarak sarkmaları ve torbalanmaları yok etmek mümkün. Bu ameliyatları hem estetik amaçlı hem de göz kapağının görevini sağlıklı olarak yerine getirmesine engel olan şekil bozukluklarının giderilmesinde uyguluyoruz.”
Sönmez, göz kapağı düşüklüğünün her yaşta görülebileceğini aktararak, "Göz kapağı düşüklüğü genellikle yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkmakla birlikte her yaşta çeşitli sebeplerle görülebilinir. Genetik olarak zayıf göz kasları ile doğan kişilerde erken yaşlarda gelişebildiği gibi doğuştan bebeklerde de rastlanabilir. Göz kapağı kaslarının darbe almasına, yaralanmasına, göz tümörlerine ve çeşitli nedenlerle gelişen sinir hasarlarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuklarda düşük göz kapağının görüş alanına engel olduğu durumlarda göz tembelliğine ve öğrenme bozukluğuna varan sonuçlar doğurabilir. Tedavisinde geç kalınmaması gerekir. Göz kapağı düşüklüğü tıbbi adıyla pitizosis çocuklarda ve gençlerde sadece göz sağlığı açısından değil, neden olabileceği estetik kaygı ve özgüven kaybı açısından da değerlendirilmelidir." ifadelerini kullandı.
Göz kapağı ameliyatlarının göz kapağı anatomisine hakim uzman doktorlar tarafından yapılması gerektiğini anlatan Sönmez, hem estetik açıdan yüz güldüren sonuçlar elde etmek hem de göz sağlığının ve görme işlevinin korunması için uzman doktorlara başvurmak gerektiğini bildirdi.
Sönmez, göz kapağı ameliyatı sürecine ilişkin şunları kaydetti:
"Göz kapağı ameliyatları hem alt hem üst göz kapağına uygulanabilir. Her göz kapağı için işlem yaklaşık 20 dakika sürer. Lokal anestezi uygulanarak hastanın operasyon sürecini rahat geçirmesi sağlanır. Operasyon sonrasında oluşabilecek ödeme karşı ameliyattan sonraki gün belirli aralıklarla soğuk kompres uygulanması gerekir. Ayrıca antibiyotikli krem ve damla reçete edilir. Ameliyat sonrası birkaç gün süreyle yüksek yastık kullanmak ödemi azaltmaya yardımcı olacaktır. Yaz, kış güneş gözlüğü kullanımını herkese önerdiğimiz gibi ameliyattan sonra da hastalarımıza öneriyoruz. Ameliyattan sonra hastaların hastanede yatması gerekmez, evlerine dönebilirler. Göz kapakları operasyon sonrasında çok hızlı iyileşirler.
Hastanın tamamen iyileşmesi yaş, sigara kullanımı, hastanın doktorunun önerilerini ne kadar dinleyerek uyguladığı gibi faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte yaklaşık 1 hafta içinde günlük hayatlarına dönerler. Ameliyattan sonra 5 gün içerisinde banyo yapabilirler, 1 hafta sonra araç kullanabilirler ve 1 hafta ile 10 gün sonunda da makyaj yapmaya başlayabilirler. Hastalarımızdan bize sıklıkla yöneltilen soru göz kapağı ameliyatlarında iz kalıp kalmayacağı yönünde. Göz kapaklarımız hem hızlı iyileşme süreci açısından hem de kıvrımlı doğal yapısıyla çok şanslı bir bölge. Üst göz kapağı ameliyatlarında oluşacak ameliyat izi göz kapağının tam kıvrımında kalacağı için gözükmeyecektir. Yaklaşık 1 ay içerisinde de silikleşerek, ten rengini alır, belli belirsiz hale gelir. Alt göz kapağında ise izler kirpik dibinin hemen altında kalır. Hızlı bir şekilde iyileşerek kısa sürede neredeyse gözle görünmeyecek şekle gelir."