Ege'de cinsiyet eşitliği

Avrupa Öğrencileri Genel Formu Derneği (AEGEE) İzmir Ege Üniversitesi Topluluğu tarafından 'Lokal Tartışma Forumu' gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu'nda AEGEE üyeleri tarafından düzenlenen forumda 'Cinsiyet Eşitliği' üzerine sunum yapıldı.

Formun açılışında konuşan AEGEE İzmir Üyesi Burak Erdoğan, AEGEE Topluluğu hakkında bilgi verdi.

“Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili sunum yapan AEGEE İzmir Fon Bulma Koordinatörü Ezgi Öğünç, cinsiyet eşitliğinin sadece temel hak değil zorunlu bir hak olduğunu söyledi. Ezgi Öğünç, “Cinsiyet eşitliği daha barışçıl ve devamlılığı güzel bir dünya için sahip olunması gereken bir hak. Çünkü kadınların kendilerini politik ve ekonomik bir ortamda temsil etmesi, karar verme mekanizmalarında kendi görüşlerini belirtmesi dünyanın daha düzgün daha ilerleyebilen daha sürdürülebilir bir hale gelmesinde rolü vardır” dedi.

 “UÇURUMU KAPATMAK 217 YILIMIZI ALACAK”

Eğer her şey bugün olduğu gibi devam ederse kadınlarla erkekler arasındaki cinsiyet eşitliğinin kapatılması 217 yıl alacağına vurgu yapan Ezgi Öğünç, “Eğer Türkiye’de cinsiyet eşitliği olsaydı kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 10 bin 970 Dolardan, 13 bin 383 Dolara kadar çıkardı. Yani arada 3 bin Dolarlık fark var. Bu da her şekilde ekonomimize büyük etki sağlıyor ve Türkiye’nin gelişip kalkınmasında kadınların önemini görmüş oluyoruz. Ancak Türkiye’de yaşayan çoğu kadın çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatına geri dönmüyor ve evde kalıp çocuğuna bakmayı tercih ediyor. Bunun da en büyük sebeplerinden biri de çocuğu olduğu zaman sağlanan imkanlar. Doğum izni, kreşler gibi imkanların Türkiye’de ne yazık ki o kadar yüksek değil. Bütün bu sayılar bize gösteriyor ki kadınlar ve erkekler arasındaki cinsiyet eşitsizliği toplumu, kadınları, ekonomiyi, politikayı ve karar verme imkanlarını tehlikeye atıyor” diye konuştu.