Ekmeğin küflenmesini nasıl önleriz?
Toplum olarak en çok tükettiğimiz besinlerden birisi ekmektir. Ancak ekmeklerde meydana gelen küflenme ekmeği tüketilemez hale getirir.
Küfler, dünyadaki yaklaşık 1,5 milyon mantar türlerinden birisidir. Nemli ortamı çok seven küfler bir de besin bulurlarsa kısa sürede hızla çoğalırlar. Bu sebeple besinler hem nem içerikleri, hem de enerji verici özellikleri ile küflerin çoğalması için son derece uygun ortamlardır. Bunun yanında küflerin çoğalması için ortam sıcaklığının da uygun olması gerekir. Ekmeklerde küflenmenin önlenmesi içinse, ekmek saklanan ortamın bu canlıların çoğalması için uygun bir olmayan bir hale getirilmesi gerekir.
EKMEĞİN KÜFLENMESİ NASIL ÖNLENİR?
Ekmeğin küflenmesini önlemenin en kolay yolu, ekmeğin buzdolabında saklanmasıdır. Bu şekilde saklanan ekmeğin üzerinde, düşük sıcaklık değerinden dolayı küfler çoğalamazlar. Ekmeğin yemekten yaklaşık 45 dakika kadar önce buzdolabından çıkarılması durumunda ise ekmeğin ısıtılmasına da gerek kalmaz.
Sirkenin küfleri öldürme özelliği vardır. Ekmeğin saklandığı ortamın sirke ile temizlenmesi de küf oluşumunu önler. Bu şekilde, ekmek saklanan kaplar veya ekmek bölmeleri düzenli olarak sirke ile temizlenirse, buralarda saklanan ekmeklerin küflenmesi oldukça gecikecektir.
Küf oluşumuna sebep olan nemin ortamdan uzaklaştırılması da ekmekte küf oluşumunu engeller. Ekmek saklanan bölmeye bir kap içerisinde tuz koyulursa, tuzun ortamdaki nemi almasından dolayı bu bölmede saklanan ekmeklerde küf oluşum