EMLAK SEKTÖRÜNÜN BÜYÜK KISMI ETİK ÇALIŞMIYOR
Son yıllarda ülke genelinde revaçta olan emlak, gayrimenkul sektörününün geldiği noktayı İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün ile değerlendirdik.
Bu kadar çok emlakçı olmasının sebebini anlatan Akgün, ‘’İnsanlar iş bulamamışlar emekli olmuş. Bir masa bir telefon bir kasa emlak işine başlamaya çalışıyor. Yani olayı basit görüyor. ‘’Giderim bir kiralık daire bulurum, komisyon alırım, bir daire satarım ondan da komisyonumu alırım, geçinirim’’ mantığıyla hareket ediliyor. Yıllardır hep böyle yaptılar. Her mahallede, her köşe başında emlak ofisi.. Ama durum değişiyor’’ dedi.
BÜYÜK BİR EMLAKÇI ENFLASYONU VAR, KOLAY BİR MESLEK GİBİ GÖRÜNÜYOR
Emlakçılık yapan insanların gün geçtikçe arttığından söz eden Rıdvan Akgün, ‘’Yabancı şirketler buraya gelip birçok firmayı hayata geçirmişler. Bu firmalar ofis açıp, 2 masa koyuyorlar, 30-40 kişi içeriden veya dışarıdan çalışıyorlar, kendi portföylerini oluşturuyorlar. Ordan da yarı yarıya komisyon alıyorlar ve bunu kolay bir meslek olarak görüyorlar. Ne kadar iş arayan varsa, ne kadar başka sektörde başarılı olmuş veya olamamış insan varsa onların toplandığı bir kamp alanına dönmüş yabancı şirketler.
İNSANLAR ÖZENDİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR
Gösterişli organizasyonlarla insanların dikkatinin çekilmeye çalışıldığını vurgulayan Rıdvan Akgün ‘’Orada birlikte büyük işler başardıkları, gösterişli toplantılarla, eğlencelerle, kendin çal, kendin oyna moduyla, otellerde, çeşitli restorantlarda birincilik ödülleri, başarı ödülleri gibi şeylerle insanları özendirerek çevreden nasıl aidat alırız? Nasıl eğitim bedeli alırız? Nasıl onlar üzerinden para kazanırız? diye kendilerine göre haklı mantık oluşturuyorlar’’ diye devam etti.
İKNA İÇİN KURNAZLIĞA BAŞVURULUYOR
Emlakçı enflasyonunun her çeşit insanın bu mesleğe yönelmesine yol açtığından bahseden Akgün,’’ Böyle olunca eğitimli ve eğitimsiz insanlar bu işi yapıyor. Böyle olunca karşı tarafı ikna etmek amacıyla işin içine kurnazlıklar giriyor. Bunların başında ‘’Müşterimiz var, satış yapıyoruz, biz dünyada bir numarayız’’ diyorlar ve bu şekilde imza alıyorlar. ‘’Yetki aldık’’ adı altında imza alıp o imzayı kendileri satmasa bile nakite çevirip mülk sahibinden tahsil ediyorlar. Durum böyle olunca mülk sahipleri organize bir mağduriyet yaşıyor’’ dedi.
ETİKLİK İHLAL EDİLİYOR
Hizmet etmeden hizmeti satıp karşığını mülk sahibine ödeten insanlar topluluğu olduğu kadar da bu sektörde namusu, şerefi, haysiyetiyle çok güzel emlak müşavirliği yapan yabancı ve yerel şirketlerinde olduğunu söyleyen Rıdvan Akgün, ‘’Ama bana göre emlak sektöründe gayrimenkul danışmanlığı yapan firmaların yüzde 60-70’i etik çalışmıyor. Gayrimenkul firmalarında çalışanların, emlakçılık yapıyorum diyenlerin yüzde 80-90’ı etik çalışmıyor. Biz İzmir Emlak Kulübü olarak vermiş olduğumuz kurslarda karşımızdaki kişilere sorular soruyoruz, cevap alıyoruz, mesleklerine bakıyoruz. Yani bir elin parmağı kadar insanların bu işi yapabileceğine inanıyorum. Emlak sektöründe dört dörtlük gayrimenkul danışmalığı yapan insan sayısı çok ama çok az’’ dedi.
20 MİLYONA YAKIN İNSAN BU SEKTÖRDE
Gün geçtikçe emlakçı sayısının arttığını vurgulayan Akgün, ‘’Her apartmanda 3-5 emlakçı var, her mahallede binlerce emlakçı var. Bunlar 20-25 yıl önce piyasada Türkiye’de 500.000 civarı emlakçı vardı bugün bu sayı 20 milyona çıktı. Herkes birilerine bir şey satmaya çalışıyor, herkes para kazanmaya çalışıyor, ikna etmeye çalışıyor. Doğru dürüst gayrimenkul değerlendirmeyi bilmeyen, müşteriye hitap edemeyen, müşterisine abla,abi diyen insanlar var’’ dedi.
KANUN ÇÖZÜM OLABİLİR
Rıdvan Akgün, emlakçı enflasyonunun önüne geçmek için Türkiye Büyük Millet Meclisinden kanun çıkması gerektiğini vurgularken, ‘’Diğer mesleki odalarda olduğu gibi mutlaka bir yasa çıkartılmalı. Esnaf odalarıyla, çıraklık yasalarıyla bu iş olmaz. 100 saatlik bir derste uzaktan kumandayla video izleyerek verilen sertifikayla bu iş yine olmaz. Milleti kandırmanın bir anlamı yok’’ dedi.