"En büyük felaket, öğrenmemek ve bunda ısrar etmektir"

Karşıyaka Belediyesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Karşıyaka Kent Konseyi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen panelde AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki ve uzmanlar, deprem sırasında ve sonrasında yapılacakları anlattı. Bostanlı Rekreasyon Alanı’ndaki gezici deprem simülatöründe ise sarsıntı anındaki panik canlandırıldı.


DEPREM GERÇEĞİNİ ANLATTILAR

17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde gerçekleşen etkinlikler, Zübeyde Hanım Nikah Evi’ndeki Afet ve Örgütlülük konulu panel ile başladı. Yaklaşık 2 saat süren panele, Prof. Dr. Atilla Uluğ, Dr. Sadık Can Girgin, Afet Eğitmeni Ömer Karaca ve AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmalarını ise Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Karşıyaka Kaymakamı Saadettin Yücel ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan yaptı. Çok sayıda vatandaş ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de panele ilgi gösterdi.

 
EN KÖTÜ AFET CAHİLLİKTİR

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “En kötü afet, cehalettir. En büyük yıkım, önyargıdır. En büyük felaket, öğrenmemek, boş vermek ve bunda ısrar etmektir. 17 Ağustos, bizim acı, keder ve pişmanlıkla andığımız kara bir gündür. Karşıyaka Belediyesi olarak, bir yandan gerekli önlemleri alarak, yılların ihmallerini ortadan kaldırmaya çalışıyor, bir yandan da farkındalık yaratacak etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Çünkü biliyoruz, acılardan sonra dövünmek ve sızlanmak, çağdaş ve sağlıklı toplumlar için hiçbir şey ifade etmez. Tam tersi, bilince, eğitime ve AKUT gibi hepimizin onuru örgütlenmelere ihtiyacımız vardır” dedi.

 
KENDİMİZİ SORGULAMALIYIZ

Karşıyaka Kaymakamı Saadettin Yücel “Deprem hayatın bir gerçeği. Yasaların yeterliliği tartışılır, yöneticilerin becerileri de öyle. Ancak insanoğlunun doğayı kullanma ve uygulama aşamasında da kendini sorgulaması gerekir” dedi.

 
FELAKETLERİN HESABI SORULMALI

AKUT Onursal Başkanı Nasuh Mahruki “Afet anında örgütlü toplum olabilmenin önemi büyüktür. Her birey, karşılaşılan kötü durumlarda afet çalışanı bilinci ile hareket etmelidir. Zararı en aza indirmek için çalışmalıdır. Örgütlü toplumlarda her şeyi devletten beklememek esastır. Yaşadığımız acıların hesabını sorumlularından soramazsak, yeni 17 Ağustos’ların, yeni Soma facialarının önüne geçemeyiz” dedi.


MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ YAPILDI

İMO Başkanı Gürkan Erdoğan, Prof. Dr. Atilla Uluğ ve Dr.Sadık Can Girgin de afetlerle ilgili yürütülen çalışmalar, yasal düzenlemeler, hazırlık aşamaları ve afet sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Panel sonrasında, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu’nun katılımıyla, Bostanlı Rekreasyon Alanı’na kadar meşaleli yürüyüş yapıldı. Alanda, Karşıyaka Belediyesi’nin deprem tırında, bilgilendirici sunumlar gerçekleşti.