Endüstri 4.0 ile Türkiye orta gelir tuzağından kurtulacak

Sanayi’de verimliliği arttıran ve üretim maliyetlerini düşüren Endüstri 4.0 sisteminin yakın gelecekte sanayide mavi yakalı çalışanı sistemden çekeceğini belirten Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, önümüzdeki yıllarda yeni mesleklerin ortaya çıkacağını, işgücünün bu alanlara kayacağını, Endüstri 4.0'ı başarıyla hayata geçirdiği takdirde Türkiye'nin orta gelir tuzağından kurtulacağını ve gelişmiş ülkeler arasına gireceğini söyledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen, Endüstri 4.0 isimli seminerde konuşan Ersoy, Endüstri 4.0 ile son yıllarda dünyanın doğusuna kayan sanayi üretiminin tekrar batıya yönelmesinin hedeflendiğini dile getirdi. Ersoy, “2006 yılında Avrupa Birliği’ndeki sanayi üretimi 550 milyar Avro iken, 2011 yılında sadece 620 milyar Avro’ya yükseldi. Aynı dönemde Çin’deki üretim 2006 yılında 170 milyar Avro iken, 2011 yılında 580 milyar Avro seviyesine çıktı. Doğu’nun endüstri gücü, Batı’yı geçiyor. Batı, bu duruma kayıtsız kalamazdı ve Endüstri 4.0’ı geliştirdi” diye konuştu.

 

Endüstri 4.0 ile orta gelir tuzağından kurtulabiliriz

Türkiye’nin göreceli ucuz işgücü sayesinde dünyanın 16. büyük ekonomisi konumuna geldiğine dikkati çeken Ersoy şöyle devam etti: “Pazara çıkış hızımızı arttırabilmek için Endüstri 4.0’ı ıskalamamalıyız. Endüstri 4.0’ın dünyada  öncüsü konumundaki Almanya 2014 yılında yol haritasını ortaya koydu. Türkiye’de 2018 yılında ortaya koymuş olacak. Endüstri 4.0’da 4.5 yıl geriden Almanya’yı takip ediyoruz. Bu süreç Almanya dışındaki endüstrilerde de böyle. Daha önceki sanayi devrimlerinde geride kalan Türk toplumu bu sefer daha organize. Endüstri 4.0 ile orta gelir tuzağından kurtulup, gelişmekte olan ülke konumundan, gelişmiş  ülkeler sınıfına geçiş yapabiliriz.”

Tüketici tercihlerinin çok değişken ve kişiselliği öne çıkaran bir hal aldığını anlatan Ersoy, “Tüketicinin kişiselleşen taleplerine Endüstri 4.0 ile cevap vermek mümkün olacak. Bugün dünyada sadece size özel parfüm üretmek mümkün hale geldi. Bu da katma değeri arttırıyor. Fabrikalar Endüstri 4.0 sayesinde üretim hatlarını durdurmadan esnek üretim yapar konuma geldi” dedi.

Endüstri 4.0 sayesinde; Adidas’ın Çin’deki fabrikalarını Almanya’ya, Apple’ın ise Amerika Birleşik Devletleri’ne taşıdığı bilgisini paylaşan Siemens Türkiye İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy, şöyle konuştu; “Endüstri 4.0 sayesinde sistem geçmişte olmadığı kadar mükemmel çalışıyor, geçmişte olmadığı kadar ucuzluyor. Geleceğin kararları robotlar tarafından verilecek.”

 

Endüstri 4.0 gelişmekte olan ülkeler için fırsatlar sunuyor


Endüstri 4.0 hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için farklı fırsatlar sunduğunu belirten Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Endüstri 4.0 ile üretimde insan emeğinin en aza indirilmesinin, üretimin üst düzeyde esnekliğe kavuşması ve hızlandırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

İhracatçıların yeni rekabet ortamı ile baş edebilmesi için mümkün olduğunca yenilikçi olması gereğinin altını çizen Şahin, "Mevcut geleneksel üretim yönetimlerimizle rekabetçi olmamız mümkün değildir. Endüstri 4.0 yaşamı kolaylaştırmak adına; akıllı şehirlerde, akıllı binalarda ve hatta evlerimizde bugünden kendini göstermeye başlamıştır. Endüstri 4.0 anlayışının getirdiği yenilikleri tabi sadece tüketim alışkanlıklarının değişmesine yönelik değil, üretim sistemlerinin akıllanması, maliyetlerin düşürülmesi ve verimliliğinin artması için de kullanmamız gerekiyor" diye konuştu.