Evliya Çelebi'nin hatırası çöküyor

Bergama CHP İlçe Başkanı Ayşe Demirci Şimşek, Bodrum üstü denilen mevkiden geçen yolun, her an çökme tehlikesi olduğunu söyledi. Şimşek, yetkililerden 40 tonluk ağır tonajlı kamyonların geçtiği güzergahtaki yegane ulaşım yolunun yapılmasını ve araçlara kapatılmasını istedi.

Bergama CHP İlçe Başkanı Ayşe Demirci Şimşek, Bodrum üstü denilen mevkiden geçen yolun, her an çökme tehlikesi olduğunu açıkladı. Şimşek, yetkililerden 40 tonluk ağır tonajlı kamyonların geçtiği güzergahtaki yegane ulaşım yolunun yapılmasını ve araçlara kapatılmasını istedi.

Bergama'da Evliya Çelebi'nin "Ne yerde, Ne Gökte" adını verdiği Bodrum üstü denilen mevkiden geçen yolun, her an çökme tehlikesi olduğu öğrenildi. Bergama CHP İlçe Başkanı Ayşe Demirci Şimşek, yetkilileri uyardı. Şimşek, Kozak Yaylasında onlarca granit ocağından çıkarılan granit taşlarını taşıyan 40 tonluk ağır tonajlı kamyonların geçtiği güzergahtaki yegane ulaşım yoludur diyerek, yetkililerden  acilen Kozak  çevre yolu yapılmasını, ve bu yolunda ağır tonajı araçlara kapatılmasını istedi.

CHP Bergama İlçe Başkanı Ayşe Şimşek,  İlçe binasında yaptığı basın toplantısında  "Bodrum köprüsü Roma imparatoru Hadrianus  (MS:177-138) zamanında inşa edilmiş antik köprüdür. Günümüzden yaklaşık 1900 yıl önce Selinos deresinin üstüne yapılmıştır. Köprünün uzunluğu 196 m. olup üstünde caddeler ve evler bulunmaktadır. Bu nedenle buradaki yapılara ne yerde ne gökte ismi yakıştırılmıştır.Türünün dünyadaki en büyük alt yapı örneği olup Bergama’mızın en önemli tarihi eserlerinden biridir" diyerek sözlerine şöyle devam etti. "İnsanların ve o tarihteki ulaşım araçları (at arabalarının) geçişi için yapılan bu sağlam köprü günümüzde Kozak Yaylamızda bulunan onlarca granit ocağından çıkarılan granit taşlarını taşıyan 40 tonluk ağır tonajlı kamyonların geçtiği güzergahtaki yegane ulaşım yoludur.Bu köprünün Yıldız garajı tarafında çökmeler başladığından yolun bu bölümü araç trafiğine kapatılmıştır.Ancak yolun ana bölümü halen granit kamyonlarının yegane geçiş yolu olma özelliğini muhafaza etmektedir.

Ayşe Şimşek açıklmasında ayrıca "Partimiz, meslek odaları, ticaret odası, sivil toplum örgütleri Bergama’da yaşayan duyarlı  hemşerilerimizin ısrarlı uyarılarına karşın Karayolları Genel Müdürlüğü ve Hükümet konuya duyarsız kalmıştır. 2014 yılında dönemin CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali SUSAM konuyu TBMM’ne bir soru önergesi ile taşımasına karşın sonuç alınamamıştır. Dünyada eşi bulunmayan tarihi eserin granit kamyonlarına ne kadar dayanacağı  bilinmemektedir. Ancak bu yükü daha fazla taşıyamayacağı açıktır" diye konuştu.

ÇÖZÜM İÇİN MUTLAKA YENİ BİR GÜZERGAH HAYATA GEÇİRİLMELİDİR.

Şimşek konuyla ilgili görüşlerine şöyle devam etti. " Geçmiş dönemlerde Karayollarının planladığı Tepeköy mahallesi civarından başlayıp Tiyelti mahallesinin aşağısından veya yukarısından geçen yolun şehircilik açısından uygun olmadığını ifade etmek istiyoruz.Çünkü bu güzergah gelecekte Bergama’da  imara açılacak en güzel alanda yer almaktadır.İlerde,ağır tonajlı granit kamyonlarının geçmesi için planlanan bu transit yol bir süre sonra yine şehrin içinde kalacaktır. Ayrıca bu transit yolun Asklepion antik kentine yakın olması da ayrı bir dezavantajdır. Alternatif olarak farklı bir güzergah öneriyoruz.Önerimiz İncecikler Mahallesi ile Alan Değirmeni mevkii arasındaki mevcut Kozak yolundan bir tali yol açarak bu yolu Kaleardı Caber Mahallesi üstünden Hamzalı Süleymaniye mahallesine birleştirmektir.Hamzalı Süleymaniye mahallesinden İvrindi yol ayrımına kadar zaten yol var.Bu yol biraz daha genişletirilerek amaca uygun hale getirilebilir.Bu yol güzergahının şehir planlanması açısından daha olumlu olacağı kanaatindeyiz.Ayrıca mesafe olarak daha kısa, kamulaştırma bedeli daha az ve maliyet olarak daha avantajlı olabilir. Konu Karayolları Genel Müdürlüğü yani Hükümetin sorumluluğundadır.Bu günlerde 16. yılına girmiş olan Hükümete sesleniyoruz.Bir an önce alternatif yol yaparak ağır tonajlı taşıt araçlarının güzergahını değiştirin.Aksi takdirde geriye dönüşü mümkün olmayan facialarla karşı karşıya kalabiliriz. Gecikmenin bedeli çok ağır olabilir. Dünya mirası Bergama’mızı koruyalım.Karayolları Genel Müdürlüğünü ve bağlı olduğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını acilen göreve çağırıyoruz.