Günlük hayatta kullandığımız bir çok eşya yasaklanacak...
Küresel bir konuya öncülük eden Avrupa Komisyonu (AK), sahillerde en çok karşılaşılan 10 ürüne dikkat çekti. Dünyada her yıl yaklaşık 300 milyon ton plastik üretiliyor ve her yıl yaklaşık 10 milyon ton denize ve okyanuslara karışıyor. Yalnızca Avrupa her yıl 25 milyon ton plastik atık üretiyor ve bunun yüzde 30'undan fazlası geri dönüştürülüyor.
Canlı sağlığını tehdit eden bu ürünlerin yasaklanmasını isteyen AB'nin tasarısı, kulak temizleme pamuğundan pipete, plastik çatal bıçaklardan, içecek karıştırıcılarına ve balon çubuklarına kadar bir çok ürünün yasaklanması planlanıyor. Yasaklanacak ürünlerin yerine de alternatiflerinin getirilmesi bekleniyor.
Eğer tasarı ksbul görürse, AB üyesi ülkelerin tek kullanımlık bu plastik ürünlerini günlük hayatlarından çıkarması zorunlu hale gelecek. Ancak bu yasağın hayata geçirilebilmesi için AB üyesi 28 ülke ile Avrupa Parlamentosu'nun onayının alınması gerekecek. Bilim, plastiklerin mikroskobik parçalarının sofralarımıza geldiğini, ordan da akciğerlerimize geçtiğini gözler önüne serdi.