Hamilelikte grip bebekleri etkiler mi?

Hapşırık, öksürük gibi solunum yollarıyla bulaşabilen grip ciddi bir virüs enfeksiyonudur. Gripte öksürük ihmal edilirse zatürreye, nezle ise sinüzite dönüşebilir. Özellikle hamilelerin grip belirtileriyle karşılaştığında derhal doktorlarına başvurmalıdır.

BAŞLICA GRİP BELİRTİLERİ:

-Kas ağrısı

-Kuru öksürük

-Burun tıkanıklığı ve nefes almada güçlük

-Burun akıntısı

-Ateş

-Şiddetli baş ağrısı

-İştahsızlık

-Yorgunluk

Bu belirtilerden birkaçına sahip olan hamileler vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Hamilelikte grip ile ilgili en sık sorulan soru gribin bebeği nasıl etkilediğidir. Anne kanında bulunan grip virüsü normal şartlarda bebeğe geçmez. Ancak gribin tetiklediği bazı komplikasyonlar (zatürre ya da sinüzit gibi) ağırlaştığında bebeğin bunlardan zarar görme ihtimali doğar. Örneğin annenin ateşi grip yüzünden 39 dereceye yükselirse bu bebeği de tehlikeye sokan bir durum olabilir. Bu nedenle anne adayının grip belirtilerini erken fark etmesi ve vakit kaybetmeden uzman yardımı alması gerekir.

HAMİLELİKTE GRİP TEDAVİSİ

Hamilelikte gribi tedavi etmek için zorunlu olmadıkça antibiyotik verilmez. Antibiyotiklerin çoğunda annenin kanına karışacak ve bebeği etkileyecek zararlı kimyasallar bulunabilir. Bu nedenle anne adayı grip olduğunu önce kadın doğum uzmanına söylemeli, doktor onayı almadan ilaç kullanmaya kesinlikle başlamamalıdır.

Gribin en iyi tedavisi C vitamini, düzenli uyku ve istirahattir. Anne adayları grip olduklarını fark ettiklerinde dinlenmeli ve beslenmesine dikkat etmelidir.

Hamilelik gribiyle ilgili merak edilen noktalardan biri de öksürüğün bebeğe zarar verip vermediğidir. Grip, kuru öksürükle devam eder. Bu öksürük sarsıcı ve şiddetli olabilir. Öksürürken anne adayının karnında oluşan basınç bebeği etkilemez. Bebek rahim içindeki koruyucu sıvının içinde bulunduğundan ve bu sıvı basıncı ya da darbeleri yumuşatarak engellediğinden bebeğin öksürükten etkilenmesi beklenmez.

Ancak griple gelen kuru öksürüğün anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilecek kadar ciddi bir rahatsızlığa, zatürreye dönüşmesi de ihtimaldir. Bu nedenle anne adayı hem kadın doğum uzmanına hem de gerekli gördüğü takdirde bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmelidir.