HOŞGELDİN KURBAN BAYRAMI…

Değerli okurlar, ülkece yine uzun bir tatil haftasına girmiş bulunuyoruz. Mübarek kurban bayramı müslüman ülkelerde kutlanmaya başladı. Hac mevsiminde icra edilen, Peygamber Efendimiz tarafından dini bir vecibe olarak tebliğ edilen kurban ibadetinin temelleri Hz. İbrahim ile oğlu arasında vuku bulan hadiseye kadar uzanıyor. Hz. İbrahim oğlu İsmail’i rüyasında kurban ettiğini görür. Bu durumu oğluna açıklar, oğlu da buna hazır olduğunu söyler. Hz. İbrahim tam oğlunu kurban etmeye hazırlanırken Cenab-ı  Hak onların bu samimiyet ve teslimiyetlerine  bedel olarak bir  koç gönderir. Hz. İbrahim de oğlu yerine o koçu kurban eder. (es-Saffat , 37/102-111.)

 

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Son yıllarda çok güzel uygulamalardan biri olan vekalet vererek bazı kurumlar adına yaptığınız kurban bağışları haricinde, büyük marketler ve bazı gıda firmaları sizin adınıza kurbanınızı  kesip evinize kadar getirdiği için artık hijyenik olarak etinizi dolaplarınızda  saklayabiliyorsunuz. Kendi kestiğiniz bir kurban eti en az  5-6 saat  bekledikten sonra buzdolabına  kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına , poşet içinde veya hava almayacak durumda büyük  parçalar halinde  üst üste konulmamalıdır. Bu durumda  buzdolabının ısısı etin iç kısmını soğutmaya yetmeyeceği için çok kısa sürede (2.gün) bozulma ve kokuşma  görülür. Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre kıymada 3 gündür. Sakatatlar ve organ etleri buzdolabında  1-2 gün saklanabilir.  Ayrıca etleri tuzlayarak az yağda kavurmak sureti ile saklamak istersek bu süre biraz daha uzayabilir . Etler buzlukta  eksi iki derecede 1-2 hafta , derin dondurucuda -18 C derecede 3 ay saklanabilmektedir.

 

ETİ NASIL PİŞİRMELİYİZ ?

Pişirme işlemi için derin dondurucudan  çıkarılan etler buzdolabında  çözdürülmelidir. Çabuk çözünmesi için kalorifer veya soba üstünde yada oda ısısında bekletmek mikrop üremesine sebep olur. Ete dokunurken ellerin temiz ve kuru olmasına dikkat edilmelidir. Pişmiş etler oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalmamalıdır.  Çapraz bulaşmayı önlemek için 2 ayrı kesme tahtası kullanılmalıdır. Kesme tahtalarından biri çiğ etler,öbürü meyve ve sebzeler için kullanılmalıdır. Eti sağlıklı tüketmek için pişirme yöntemi olarak; haşlama ,fırınlama ve ızgara gibi yöntemler ter cih edilmelidir.Kızartma, mangal  ve kavurma  en az sıklıkta tercih edilmesi ve kaçınılması  gereken pişirme yöntemleridir. E.Coli, Salmonella, Staphylococcusaureus  gibi mikroplar hayvanların bağırsaklarında , derilerinde bulunduğundan iyi yıkanmamış el teması ile veya kesim sırasında  ete bulaşabilirler. Bu yüzden  etler iyi yıkan malı, dondurulmalı , iyi pişirilerek tüketilmelidir.

 

ET TÜKETİMİNİN ARTTIĞI GÜNLER

Dört gün süren Kurban Bayramı et tüketiminin arttığı bir dönemdir. Tabii doğal olarak üst üste et tüketimi ile bazı kişilerde mide bağırsak şikayetleri, yüksek tansiyon  ve yüksek kolesterol rahatsızlıkları baş gösterir. Etin sindirimi diğer besin maddelerine göre daha zordur. Ayrıca yeni  kesilmiş  etler daha sert olduğu için midede şişkinlik, hazımsızlık, sindirim zorluğuna yol açarlar. Etlerin ve  sakatatların  doymuş yağ oranları  ve kolesterol içeriği yüksektir. Bu yüzden arka arkaya hergün et tüketimi kolesterol hastaları ile kalp damar hastaları açısından risklidir. Bayram süresince güne hafif bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Bol su içilmeli ve sıvı ( ayran,taze meyve suyu)  tüketilmelidir. Her ziyaret edilen yerde her ikramı yemek zorunda değilsiniz. Bu yüzden  porsiyonlar her öğünde ayarlanmalı eğer gün içinde çok tüketildi ise (sabah-öğle)  akşam yoğurt , salata ve meyve ile geçiştirilme lidir. Kızartma, mangal, kavurma şeklinde pişirilmiş et ve yemeklerden uzak durulmalı  haşlama , ızgara ve fırında pişirilmiş yiyecekler tercih edilmelidir. Tatlı tüketimi en aza indirilmeli, bol bol yürüyüş yapılmalıdır.

Barış içinde sağlıklı  ve mutlulukla dolu bir kurban bayramı  diliyorum  herkese…