İhracat rakamları MARBLE'da yükselecek
İşte haberin detayları...
Bu yıl 24. kez düzenlenen MARBLE - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı doğal taş piyasasının ticari pazarını buluşturdu. Dünyanın dört bir yanından gelen alıcı ve satıcılar fuarda milyon dolarlık anlaşmalara imza attı. MARBLE - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri ve İZFAŞ işbirliği ile fuar süresince organize edilen “Alım Heyeti” programında Türk üreticilerle bir araya gelen yabancı satın alıcılar, ihracat rakamlarını doğrudan etkileyecek ticari anlaşmalara imza attı.
İhracatı hareketlendirmek ve yurt dışındaki nitelikli satın alıcının ihtiyaç duyduğu malzemeleri Türkiye’den tedarik etmesini sağlamak amacıyla düzenlenen programa İngiltere, Çin, Hindistan, Mısır, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Irak, Avustralya, İsrail, Hindistan, Vietnam, Arnavutluk, Yunanistan, Japonya, Bahreyn, İtalya, Lübnan, Azerbaycan, Kenya, Hollanda, Cezayir, Polonya, Suudi Arabistan, Uganda, Ürdün ve Umman’dan katılım oldu. Hem “Alım Heyeti” programında hem de doğal taş stantlarında alışveriş görüşmeleri hiç durmadı. Türk doğal taşı ihracatı anlaşmalarına imzalar atıldı. Sektör, 2017 yılında 2 milyar doları aşan doğal taş ihracatının MARBLE’ın da etkisiyle 2018’de daha da yükselmesini bekliyor.
Tedarikçisini artırmak için fuara katıldı
Ülkesine tedarikçi kazandırmak için Vietnam’dan gelen Nguyen Tuan Tu, “Alıcılar bu fuara tedarikçi bulabilmek için geliyor. Türkiye’den çok az tedarikçim var. Bu sayıyı artırmak için buradayım çünkü Türk taşı ülkemde çok fazla biliniyor. Ticaretimizi yürütmek için ona ihtiyacımız var çünkü biz taşları işleyip günlük hayatta karşınıza çıkabilecek pek çok yapıda kullanıyoruz. Bu anlamda özellikle granit başta olmak üzere beyaz, siyah ve sarı renkli mermerleri tercih ediyoruz. Sene başından beri firma olarak Türkiye ile yaklaşık 600 bin dolarlık iş yürüttük. Fuara geldikten sonra bu sayının katlanacağını düşünüyorum, çünkü hem firmam hem de ülkem için çok fazla tedarikçi elde ettim. Çok fazla görüşme yaptık, bilgi topladık ve Türk pazarına ulaştık” dedi.
Vietnam’a aylık 400 bin dolarlık satış olacak
Denizli’de bir firmanın ihracat müdürü olan Neslihan Demircioğlu, ikili iş görüşmelerinde en çok emperador, Muğla beyazı, krem, traverten, Bursa beji gibi taşların ilgi çektiğini belirterek, “Vietnam ile yeni bir iş ağı geliştirdik. Fuar sonrasında ticari ilişkilerimiz başlayacak. Bizden aylık minimum beş konteynır alabileceklerini ve bu sayının daha da artabileceğini söylediler. Bunun maliyeti her taşın değerine göre değişiyor ama ana taşlar üzerinden hesaplarsak ortalama 400 bin dolarlık satış olacak diyebiliriz. Bizim geçen yılki ihracat rakamımız bir buçuk milyon civarında. Bu da demek oluyor ki fuar gerçekten 2018 hedeflerimizi hızlandırıcı bir etki yaratacak” dedi.
Bir milyon dolar ticareti tetikledi
Dubai’de Burj Khalifa gibi önemli yapıların projelerinde yer alan Hintli Nitin Kedia, “Türkiye elindeki hammaddenin değerini bilen ve bununla ilgili yöntemler geliştiren bir ülke. Bu sektörde çok hızlı gelişiyor. Aynı zamanda dış piyasaya bunu tedarik etmeye çok istekli. Hindistan’da bu tarz ürünleri satın almak için online pazarlamaya başvurmak zorunda kalıyoruz. Fakat bu fuar, farklı ülkelerden de parçalar bulabileceğimiz bir platforma dönüşmüş. Sadece Türkiye değil başka ülkelerin de hammaddelerinin sergilendiği çok çeşitli bir pazar yeri. Biz bu fuarda yarım milyon dolarlık anlaşmaya imza attık. Yarım milyon dolar da fuar sonrasında yapacağız. Bu tarz fuarlar çok kısa sürede çok fazla insanla tanışıp iş imkanları geliştirmemizi sağlıyor” dedi.
İtalya’nın tercihi Burdur beji
Yer kaplamalarında temiz göründüğü ve karanlık ortamda yüzeyi yansıttığı için projelerinde sadece Burdur Beji ile çalıştığını söyleyen İtalyalı John Alimoli ise, “Türk doğal taş sektörü her geçen yıl daha da büyümekte. Bu taş çok temiz bir taş ve bunu almam gerekli. Yüzey ve yer kaplamaları için bizim tercihimiz Burdur beji. Projelerim var ve tedariklerimi karşılamak için bu fuara geldim” dedi.