İzmir Barosu'ndan Kiraz Olayı Açıklaması
İzmir Barosu'ndan dün ortaya çıkan, Kiraz ilçesinin köylerinde yaşanan kız çocuklarını kaçırma olayıyla ilgili açıklama geldi.
Açıklama şu şekilde;
KİRAZ İLÇESİNDE KÜÇÜK YAŞTA KIZLARIN KAÇIRILMASI VE EVLENDİRİLMESİ İDDİALARI ÜZERİNE BARO İLÇEYE HEYET GÖNDERDİ
İzmir’in Kiraz İlçesine bağlı Sırımlı ve Olgunlar köylerinde 18 yaşından küçük kızların kaçırılarak para karşılığında evlendirildiğine dair iddialar üzerine İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. İlke Erol başkanlığında çocuk hakları merkezi üyesi avukatlardan oluşan bir heyet bölgede ziyaretler gerçekleştirerek; Kiraz Belediye Başkanı, Kiraz Cumhuriyet Başsavcısı, İzmir Barosu Kiraz baro temsilcisi Av. Sezai Kepçen, Kiraz'da faaliyette bulunan avukatlar ve yerel halk ile görüşmüşlerdir.
Bu görüşmeler sonucunda; yörede erken yaşta evliliklere yönelik bir gelenek oluştuğu ve 18 yaşından hatta 15 yaşından küçük çocukların evliliklerinin onay gördüğü anlaşılmıştır. Ülkemizde erken yaşta evlilikler uzun yıllardan beri var olan bir olgu olmasına rağmen toplumun çoğunluğu tarafından bir “sorun” olarak değerlendirilmemektedir. Evliliğin en önemli meşruluk kaynaklarından birisinin toplumsal mutabakat olduğu ve bu evliliklerin de daha çok bu mutabakat çerçevesinde gerçekleştiği görülmektedir. Bu toplumsal mutabakat Kiraz ilçesinde yetkililerin de sessiz kalmasına ve ihmallerine neden olmuştur.
Ülkemizde yapılan araştırmalar; erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının %14’ü 15 yaşın altında olduğunu göstermektedir. Gerek Anayasamıza ve gerekse taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre 18 yaşın altındaki her birey çocuktur. Çocukların evlendirilmesi çocuğu nesneleştirmekte, çocuğun çocukluğunu yok saymakta, cinsiyete dayalı eşitsizliği arttırmaktadır. Bu nedenle; çocuklara karşı gerçekleşen cinsel saldırı suçlarında rıza arayan, 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarının erken yaşta okuldan alınmasını, lise çağındaki çocukların evlenmesini yasalarla destekleyen “okumasalar da olur” anlayışının güçlenmesine sebep olan zihniyetten geri dönülmelidir. Bu yolda kararlı bir devlet politikası uygulanmadıkça olumlu bir sonuç elde edilemeyecek ve Türkiye gelecek yıllarda da toplumsal cinsiyet eşitliği açısından dünya sıralamasında 2015 yılında olduğu gibi 145 ülke arasında 130. sırada, en gerilerde yer almaya devam edecektir.
Bu defa Kiraz İlçesinin Sırımlı ve Olgunlar köylerinde karşımıza çıkan ancak ülkemizin temel sorunlarından biri olan çocuk evliliklerine karşı başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, kolluk kuvvetleri, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve yerel yönetimlerin işbirliği ile acilen bir eylem planı oluşturarak derhal harekete geçilmelidir. İzmir Barosu, bu oluşuma her türlü hukuksal destek vermeye hazırdır.
Her koşul ve ortamda çocukların evlendirilmelerini cinsel sömürünün bir türü ve hak ihlali olarak gören İzmir Barosu bu toplumsal olguya karşı dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de mücadelesine devam edecektir.
Saygılarımızla.07.02.2017
İzmir Barosu Başkanlığı