İZMİR'DE TEHLİKELİ EĞLENCE

İzmir'de 2 kişinin ağır yaralanmasına neden olan dilek balonları, valiliğin yasak kararına rağmen hala sahillerde yakılarak gökyüzüne bırakılıyor.

İzmir'in de içinde bulunduğu birçok ilin valilikleri tarafından genelgeyle yasaklanmasına rağmen dilek balonu çılgınlığı sürüyor.

Tüm önlemler ve uyarılara karşın dilek balonları tehlike saçmaya devam ediyor. Son yıllarda moda haline gelen evlenme teklifi veya çeşitli etkinliklerde kutlamalara renk katması amacıyla kullanılan dilek fenerleri orman yangınları bile çıkarıyor. İzmir'de 2 kişinin ağır yaralanmasına neden olan dilek balonları, hala İzmir'in sahillerinde yakılarak gökyüzüne bırakılıyor.

Kordon'da satıcılar, sözde yasaklanan dilek balonlarını rahatlıkla satıyor.

EN TEHLİKELİ EĞLENCE

Vatandaşlar da bu balonlardan satın alarak, yangın tehlikesini hiçe sayıp gökyüzüne bırakıyor. İzmir'de tüm uyarılara rağmen sık sık yapılan dilek balonu festivalinin sonuncusu ise geçen yıl Ekim ayında düzenlendi. İzmir Kordon'da düzenlenen Dilek Balonu Festivali'nde onlarca dilek feneri aynı anda gökyüzüne bırakıldı.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Halkla İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun, "Dilek balonlarını potansiyel yangın çıkarma tehlikesi olarak görüyoruz. Hem ormanlar hem de vatandaş açısından tehlikeli. Çünkü nereye gideceği belli değil ve kontrolsüz" dedi.

Çevresel Sürdürülebilirlik Uzmanı Göksel Topçu ise, "Şiddetli rüzgarda dahi bu dilek balonlarını gökyüzüne bırakıyorlar. El bombasının pimini çekip atmaktan farkı yok. Yangın çıkmasa bile bu balonlar çevreyi kirletiyor. Umarım, vatandaşlarımız en yakın zamanda dilek balonlarının ne kadar tehlikeli olduklarını anlayıp kullanmaktan vazgeçerler. Aksi taktirde büyük felaketler yaşabiliriz" diye konuştu.

ŞENLİK FACİAYLA SONUÇLANDI

Dilek balonları İzmir'de 2011 yılında can yakmıştı. İzmir'de bir grup gencin sosyal medyada örgütlenerek Kordon'da düzenlediği "Dilek Balonu Uçurma Şenliği"nde, facia yaşanmıştı. Rüzgarın etkisiyle dilek balonları, apartmanlarda yangın tehlikesi yaratmış, ateş topuna dönen balonlardan kaçmak isteyen vatandaşlar panik yaşamıştı. Bir kafede oturan Huriye Kahraman (32) ile işletmede çalışan Hıdır Başak (52) ise dilek balonu ve içinde yanıcı gaz bulunan uçan balonların ateş almasıyla ağır yaralanmıştı. Yeni Asır'da yayınlanan haberin ardından Valilik tarafından emniyet müdürlükleri, belediyeler ve kaymaklıklara gönderiler genelgede bu tür dilek balonlarının açık alanlarda kullanılmasının yasakladığı bildirilmişti. Bu olaydan 5 yıl sonra ise Coşkun Lunapark'ın sahiplerinden Önder Coşkun ve eşi İlkay Coşkun Kordon'da uçurulan dilek balonunun evlerine girmesini son anda önlemişti. Önder Coşkun, "O balon uyuduğumuz sırada içeri girseydi, tüm ev yanabilirdi" dedi.

ANKARA'DA 9 KATLI BİNANIN ÇATISI YANDI

Türkiye'nin her yerinden binlercesi yakılarak uçurulan dilek fenerleri, çevre kirliğinin yanı sıra yangın tehlikesi de yaratıyor. Geçen yıl Ankara'da 9. katlı binanın çatısı dilek feneri yüzünden yandı. Facidan dönülen yangında 9 katlı binanın çatısı kullanılamaz hale geldi.

Bazen bir evin balkonuna, bazen ormanlık alana düşen dilek balonları, insan ve çevre sağlığını tehdit ederken büyük orman yangınlarına neden olabiliyor.