İZMİR DEMİR AĞLARLA ÖRÜLECEK

Her geçen gün artan nüfusla birlikte yoğunlaşan İzmir trafiğine nefes aldıracak hamleler geliyor. Sürdürülebilir ulaşım için öncelikle toplu ulaşıma ağırlık veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, günde binlerce aracın geçtiği bölgelerde, etkili dokunuşlarla trafiğin bir nebze olsun nefes almasını da hedefliyor. Çalışma yapılması planlanan bölgeleri Radyo Trafik İzmir açıklıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehir içi trafiğini rahatlatmak için çalışmalarına devam ediyor. Kısa, orta ve uzun vadede toplu ulaşım, raylı sistemler ve karayolları üzerinde yapılacak düzenlemelerle, hızla artan nüfusla birlikte yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor. Yoğunluğun azalması İzmirlilere zaman kazandırmanın yanında, ekonomik anlamda da İzmir’e büyük katkı sağlayacak. Bu doğrultuda hazırlanan projeler ve kent içi ulaşım stratejelerini paylaşmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, merkez ilçe belediye başkan yardımcıları, STK ve meslek odaları temsilcileriyle bir araya geldi. İzmir basınından yalnızca Radyo Trafik İzmir’in yer aldığı toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, Ulaştırma Dairesi Başkanı Mert Yaygel, Banliyö ve
Raylı Sistem Yatırımları Dairesi Başkanı Mehmet Ergenekon ve Ulaşım Müdürlüğü çalışanları hazır bulundu.

İZMİR DEMİR AĞLARLA ÖRÜLECEK

Genel Sekreter Yardımcısı Atak’ın konuşmasıyla başlayan toplantıda, Ulaşım Dairesi Başkanı Yaygel ve diğer uzmanlar yaklaşık bir saat süren sunum gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikli hedefi İzmirlileri toplu taşımaya yönlendirmek. Yapılacak çalışmalarla otomobile bağımlılığın azaltılması, toplu taşıma şebekesinin geliştirilmesi ve vatandaşların motorsuz ulaşıma teşvik edilmesi hedefleniyor. Buca Metrosu ve Çiğli Tramvayı başta olmak üzere raylı sistem ağının genişletileceği İzmir’de belediyenin 2030 yılı hedefi; 12 yeni raylı sistem hattıyla mevcut hat uzunluğunu 465 kilometreye çıkarmak.

DARALAN NOKTALARA MÜDAHALE EDİLECEK

Nüfusun hızla arttığı İzmir’de, yeterli çalışmaların yapılmaması durumunda önümüzdeki 10 yıl içinde kent içindeki arterler üzerindeki yoğunluğun yüzde 47 oranda artacağı öngörülüyor. Bu kapsamda yapılan sunumda karayolları üzerinde yapılması düşünülen iyileştirmelerden söz edildi. Buna göre; Ankara Caddesi ile Yeşildere Caddesi hattında EGEMAK Kavşağı ile Tepecik Köprüsü arasında kalan kısımda yapılacak iyileştirmeye öncelik verilecek. Günde yaklaşık 200 bin aracın geçtiği 4 buçuk kilometrelik bu hatta daralan 5 noktaya müdahale edilecek. EGEMAK Kavşağı’nda yan yoldan Ankara Caddesi’ne katılımların ve Ankara Caddesi’nden Karşıyaka yönüne Zafer Payzın Kavşağı’ndan bağlanacak araçların yaşattığı aksaklıkları gidermek için Alsancak’a bağlanacak yeni bir viyadük kavşağa ilave edilecek. Planlanan bu viyadük sayesinde Meles ayrımı ve Halkapınar Kavşağı’ndaki yoğunluğun da azaltılması düşünülüyor. Aynı hat üzerinde daralma yaşanan Basmane Kavşağı ve Tepecik Köprüsü’ne de Yenişehir Pazaryeri hizasından Bornova yönünde yeni bir köprü eklenecek. Eklenecek köprü sayesinde Gaziler Caddesi ve Kahramanlar girişleri Yeşildere Caddesi’nden ayrı bir noktadan yapılacak.

MARİNA’YA KÖPRÜLÜ KAVŞAK YAPILIYOR

İzmir trafiğini rahatlatacak bir başka proje de Marina Kavşağı için hazırlandı. Çevre Yolu ve İnciraltı bağlantılarında yaşanan yoğunluğun önlenmesi adına Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Çevre Yolu girişi ve Haydar Aliyev Bulvarı’nın kesişim noktasına köprülü bir kavşak yapılacak. Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel, bu projenin tamamlandığını ve yakın zamanda çalışmalara başlanacağı müjdesini verdi.

EKONOMİK KAZANIMI 10 MİLYON DOLAR

Alsansak Gar Kavşağı ve Karşıyaka İskele önüne yapılacak alt geçitler başta olmak üzere100 civarında kavşak için proje çalışmaları da devam ederken, düzenlemelerle zaman kazanmak ve emisyonu azaltmanın yanında yılda yaklaşık 10 milyon dolarlık bir ekonomik kazanım sağlanacak.

YEŞİLLİK CADDESİ BELEDİYEYE DEVREDİLİYOR

Yapılan sunumun ardından belediye başkan yardımcıları ve meslek odaları temsilcilerinin yorum, öneri ve şikayetleri dinlendi. Ulaşımın geliştirilmesi için notlar alan belediye yetkilileri, olumlu geçen toplantının ardından 2 ayda bir buluşma gerçekleştirmeye karar verdi. Radyo Trafik İzmir Yayın Sorumlusu Esra Balkanlı’nın da söz aldığı toplantıda, radyoya gelen şikayetler dile getirildi.Balkanlı’nın Yeşillik Caddesi’nde yaşanan yoğunluklardan bahsetmesi üzerine, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olan caddenin kısa bir süre sonra belediyeye devredileceği ve Karabağlar’da gerekli çalışmaların yapılacağı bilgisi alındı.