İZMİR SİYASETİNDE KADIN VAR MI?
İzmir'de 24 Haziran genel seçimlerinde 28 milletvekili TBMM'ye gönderilirken bunlardan yalnızca 4 tanesi kadın oldu. Ayrıca kente Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 2014 yılındaki yerel seçimlerde 31 belediye başkanı seçilirken sadece 3 koltuk kadınlara emanet edildi.
Türkiye’de siyasi partiler 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlere kilitlendi. Tüm kamuoyu partilerin netleşen ve ilerleyen süreçte ilan edilecek adaylarına dikkat kesildi. Diğer yandan bazı partiler adaylarda cinsiyet kotası uygulamaya hazırlanırken siyasette kadının rolü ve etkinliği ise yıllardır tartışılan konuların başında geliyor.
İzmir’de durum Türkiye’nin pek çok iline kıyasla iyi gibi görünse de siyasette kadın temsiliyeti ve aktifliği hala istenilen boyuta ulaşmadı. Kentte CHP’den 2, AK Parti’den 1, HDP’den 1 olmak üzere toplamda 4 kadın milletvekili bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 31 belediye başkanından ise sadece 3 tanesi kadın…
Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı olan ve geçmiş yıllarda Parti Meclisi (PM) Üyeliği gibi önemli bir görevi yürüten Seniye Nazik Işık partisindeki başvuruları inceledi. Elde ettiği analizlerin verilerini paylaşan Işık, 26 Ekim tarihi itibariyle sonlanan müracaatları baz alarak önemli bilgiler verdi. Devlet memurları gibi kamu görevlilerinin 1 Aralık’ta biten başvurularının çalışmasında yer almadığını ifade eden Işık çarpıcı açıklamalarda bulundu.
İZMİR ORTALAMAYI YÜKSELTİYOR AMA…
Işık tarafından oluşturulan raporda belediye meclis üyeliklerinde Türkiye’de İzmir’in en iyi seviyede olduğu belirtildi. 2014 yerel seçimlerinde CHP’nin kazandığı 450 meclis üyeliğinin 103’üne kadınların sahip olduğu aktarıldı. ‘CHP İzmir, Türkiye’de yüzde 10,7 olan ortalamayı İzmir’de yüzde 23’e yükseltmiştir’ ifadeleri çalışmada yer aldı.
9 İLÇEDE BAŞKAN OLMAK İSTEYEN KADIN YOK!
2019 seçimleri için başkanlık noktasında aday adaylarına ilişkin yapılan çalışmada ise 266 kişiden yüzde 16’sının kadın olduğu tespit edildi. 9 ilçede ise hiç kadın aday adayının olmaması dikkat çekti. Belediye meclis üyeliklerinde ise kadın aday adayı oranının da yüzde 20 olduğu aktarıldı. 2 ilçede meclis üyeliği için başvuran kadın aday adayının olmadığı gözlendi.
BAŞVURU ÜCRETLERİ KADINLARI ENGELLİYOR, CHP VARLIKLI KADINLAR PARTİSİ DEĞİL!
Yaptığı çalışmalara ilişkin konuşan Işık ayrıca rakamlar üzerinden açıklamalarda bulundu. Işık, “Ben başvuru sayısını hiç düşük bulmuyorum. İzmir’de biri ben 2 büyükşehir başkanlığı için, toplamda da 45 başkanlık talebi aldık. 5 Aralık Seçme Seçilme Hakkı Kutlaması nedeniyle Ankara’da kadın kollarımız biz aday adaylarını bir araya getirdi. Orada öğrendik ki Türkiye genelinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu ile birlikte toplam 3 büyükşehir belediye başkan aday adayıyız. Kadın belediye başkanı aday adaylarımızın 4’te 1’den fazlası İzmir’den! Yani, 2014’de ektiğimiz tohumlar bu defa boy attı. İki belediye başkanı ve 103 belediye meclis üyemizin olması kadınları heyecanlandırdı. Şunu da söylemeden edemeyiz, başvuru çok daha fazla olabilirdi. Birincisi CHP varlıklı kadınlar partisi değil, başvuru ücretleri kadınlar için yüzde 50 indirimli olsa da bir emekli maaşından yüksek kalıyor ve CHP’de emek veren yol arkadaşlarımın birçoğu için yüksek geliyor. Ayrıca aday gösterilme söz konusu olduğunda kadınlarda erkeklerden çok daha yüksek nitelikler arandığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle de emek verenlerin önemli bir kısmı aday gösterilmeyeceklerini düşünerek başvurmak istemiyorlar” dedi.
CHP ADAY ADAYLARINDA ORTALAMALARI YUKARIYA ÇEKEN KADIN BAŞVURULARIDIR
Işık ayrıca aday adaylarının eğitim seviyelerine ilişkin istatistiki bilgiye yer verirken, “Belediye başkanı aday adayı kadınların 4’te 3’ü üniversite mezunu… Yüzde 14’ü daha da yüksek bir eğitim görmüş kadınlar. Erkeklerde de eğitim düzeyi Türkiye ortalamalarının çok üstünde ama CHP aday adaylarında ortalamaları yukarıya çeken kadın başvurularıdır. Belediye meclis üyelikleri aday adaylarında bin 550 başvurunun yüzde 20’si kadın! Kadın aday adaylarının yüzde 44’ü üniversite mezunu, yüzde 6’sı da daha da yüksek bir eğitim yapmış kadınlar. Erkeklerde bu oran yüzde 38 ve yüzde 1’dir. Lise mezuniyeti kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 29 oranında. Yani kadınlar meclis üyelikleri için başvurularda da ortalamaları yukarıya çeken daha yüksek eğitimli bir grup oluşturuyor” açıklamalarında bulundu.