İzmir ve Diyarbakır ortak projelerle büyüyecek

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından Diyarbakır’da gerçekleştirilen 39. Girişim ve İş Dünyası Konseyi’nin ardından İzmir ve Diyarbakırlı iş insanlarının ortak projelere imza atabileceğini söyledi. İzmir ve Diyarbakır arasında iş birliği ve yatırım köprüsünü iyi bir planlama, ortak irade ve çalışma azmi ile kurabileceklerini ifade eden Akgerman, her alanda ortak projeler üretilerek iki bölgenin insanının da kazanabileceğini kaydetti.

 

Ortak projeler

BASİFED üyesi iş insanlarının da büyük ilgi gösterdiği Konsey toplantısında TÜRKONFED ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) işbirliği ile hazırlanan “Kent Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin kentlerinden kentlerin Türkiye’sine raporu da açıklandı. Sonuç bildirgesinin de yayımlandığı Konsey toplantısının ardından değerlendirme yapan BASİFED Başkanı Akgerman, yerel kalkınmanın ön plana çıktığı günümüzde İzmir ve Diyarbakır’ın kendi dinamiklerini öne çıkararak, gerçekleştirilecek ortak projelerle ekonomik büyümelerine ivme katabileceklerini anlattı.

 

Hizmetler sektörüne yatırım

Ülkemizde son dönemde öne çıkan hizmetler sektörünün, özellikle Diyarbakır ve çevresindeki işsizliğin azaltılmasında itici bir güç olabileceğine işaret eden Akgerman, “Diyarbakır Hükümetimizin açıkladığı Cazibe Merkezi Programı içinde yer alıyor. Bu da yatırımcılara fırsatlar sunuyor.  Diyarbakır ve İzmir, özellikle genç işsizliğin en yoğun olduğu bölgeler. Bu alanda özellikle çağrı merkezleri başta olmak üzere hizmet

sektörüne dönük yatırımlar yapılarak, işsizliğe çare bulunabilir.  İzmir halen 9 üniversitesi, sağlık kurumları, teknoparkları ile de ön plana çıkmaktadır. Bu alanda sağlık kurumlarının ihtiyaç duyduğu yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanmasında ortak projeler geliştirilebileceğini düşünüyorum. Tarımda da İzmir ve Ege Bölgesi’nin bilgi birikimi bu bölgeye taşınabilir. Bu bölgede kiralanacak tarım arazilerinde bölge insanına istihdam yaratılarak, ihracata dönük tarımsal üretim gerçekleştirilebilir” dedi.

 

Başarılı örnekler var

Egeli hazır giyimcilerin 1990’lı yıllarda Adıyaman’da konfeksiyon üretimi konusunda yaptıkları öncülükle bugün halen bu bölgede birçok fabrikada üretim yapılarak, iş imkanı yaratıldığına dikkat çeken Akgerman,   yine hazır giyim başta olmak üzere istihdama dönük olarak birçok sektörde bu yatırımların yapılabileceğini vurguladı. Turizm sektörünü ihtiyaç duyduğu eleman ihtiyacının da Bölgedeki Oda ve sivil toplum örgütleri ile birlikte verilecek mesleki eğitimlerle karşılanabileceğini belirten Akgerman, “Et fiyatlarının bir türlü düşürülemediği bir dönemde, özellikle Ege Bölgesi’nin hayvancılıktaki tecrübesi de bu bölgede ortak projelere dönüşebilir. Bu alanda iki bölgenin iş adamları işbirlikleri oluşturabilirler. Yine İzmir ve Ege Bölgesi son dönemde yenilenebilir enerji başta olmak üzere enerji sektöründeki yatırımları ile de ön plana çıkmaktadır. Diyarbakır ve çevresinde de bu tip yatırımlar gerçekleştirilebilir. Ancak tüm bunlar için her şeyden önce bölgedeki güvenlik sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. Yatırımcılar için en önemli şey huzurlu bir yatırım ortamının sağlanmasıdır. Zor bir coğrafyada olmamızın getirdiği sıkıntıların aşılması için devletimizin akılcı politikalarla bunu da başaracağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

Dünya kenti hedefi

İzmir iş dünyasının İzmir’in vizyonunu “Yüksek yaşam kalitesine sahip, yerli ve yabancı yatırımcıların yaşam alanı olan bir dünya kenti olmak” olarak belirlediğini bu vizyonun Diyarbakır’da da hayata geçmesi için hiçbir sebebin olmadığını anımsatan Akgerman, şöyle konuştu:  “ İki bölge her alanda işbirlikleri yapabilecek potansiyele sahiptir. Bunun için planlama, ortak irade ve çalışma azmi yeterlidir. Bölgenin güvenlik sorunlarının aşılması ile bunların olmaması için hiçbir neden yoktur.”