İZTO YÖN. KRL. ÜYESİ VE İZMİR MÜTEAHHİTLER FEDERASYONU BAŞKANI İSMAİL KAHRAMAN KANAL İZMİR TV'DE ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Kanal İzmir TV'nin konuğu olan İzmir Ticaret Odası "İZTO" Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Müteahhitler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kahraman, Rıdvan Akgün'ün İzmir Ticaret Odasını'nın çalışmaları ve İnşaat sektörü ile igili sorularını yanıtladı

KISA SÜRE İÇERİSİNDE NASIL BAŞLANGIÇLAR GÜNDEME GELDİ?

Öncelikle odayı tanımayan bugüne kadar odanın nerede olduğunu bilmeyen tüm üyelerimizi 250-300'lü gruplar halinde misafir ettik. Seçimde oy kullanan veya kullanmayan hiç kimseyi ayırt etmeksizin bölüm bölüm çağırdık. Bu kısa sürede 6 aya yakın bir toplantı gerçekleştirdik. Odanın faaliyetlerini tam donanımlı çalışanlarımız tarafından üyelerimize anlatılmasını istedik. Hakikaten odanın gücünün ne olduğunu farkına vardılar. Ticaret odasında yapacağı her türlü faaliyette her türlü AR-GE çalışmasına destek yapacak bir alt yapı var. Sektörel sorunlarımız da çok fazlaydı. Bununla ilgili bir inşaat masası kurduk.

İNŞAAT MASASINDA HANGİ HİZMETLER SUNULACAK?

Hem telefon hem özel bir sekreter görevlendirdik. Sektörle ilgili ne sorununuz olursa olsun,odayla ilgili veya belediyelerle ilgili bu masaya iletin dedik. Bu masada sorunun çözülmesi mümkünse çözümüne kavuşturulur eğer yerel belediyelerle ilgili bir sorunsa havuzda toplanır. İzmir ticaret odası yönetimi olarak biz ilgili belediye ve birimlerle görüşerek o sorunun ortadan kaldırılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Diyelim ki iletilen sorun yerel de değil genelde hükümetle çözülmesi veya bakanlıkla çözülmesi gerekiyor. Çözüm önerisi veya sektörel katkıysa bu yine izmir ticaret odası eliyle Ankara'da ilgili bakanlıklarda sorunları çözme yetkimizi kullanarak hizmet etmeyi düşünüyoruz. Bu anlamda masamız faaliyete girdi ve ciddi bir talep var. İnşaat masasına gelen sorunlar bizim meslek komitemize düşüyor. Biz de meslek komitesi olarak bildirilen sorunun kamu yararı varsa veya çözülebilecek bir sorunsa hemen gündeme alıp iletişime geçiyoruz.

BUGÜNE KADAR BÖYLE BİRŞEY YAPILMAMIŞ MIYDI?

STK'ların esas görevi köprü vazifesi kurmak. Bizim görevimiz o köprü vazifesini oluşturmak. İzmir'de geçmiş dönemlere baktığımızda maalesef bu köprü tam anlamıyla yıkılmış. İzmir ticaret odası gibi ekonominin kalbinin attığı kurumda iletişim kanalları kapanmış. Yönetime geldiğimiz ilk dakika itibariyle İzmir Sanayi Odası,Ege Bölge Sanayi Odası ve ticaret odalarıyla birlikte ortak hareket ederek resim verdik. Verdiğimiz resimde; Hep beraber İzmir'in sorunlarını çözeceğiz burada önemli olan İzmir'in menfaati dolayısıyla İzmir'de çok olmayan kamu kurumlarıyla birlikte hareket etme kültürü var. Farklı şehirlerimize baktığımızda iliyle ilgili alması gereken bir karar varsa o sorunu masa etrafında gündeme getirip doğru olanı yapmaya karar verirler. Vali, belediye başkanları,ticaret odaları,sanayi odaları hepsi bir arada oturup o şehre ne katabiliriz diye düşünen illerimiz var. Biz bunları biliyoruz bu illerin yükselişinde de bu gerçek yatıyor. İzmir Ticaret Odasının önü panayır alanına döndü bundan mutluyuz daha önce üyenin muhasebecisi bir belge almaya gidiyordu ama bugün bakıyoruz ki üyemiz orada bütün vatandaşlarımızın sorunlarını çözebilecek bir alt yapıyla herkese hizmet ediyor. Odanın sadece üyeye değil de İzmirliye hizmet ettiğini görmek bizlere mutluluk veriyor.

SEÇİMİ KAZANDIĞINIZDA İZMİR TİCARET ODASI'NDA EKONOMİK ANLAMDA SADECE 2000-3000 LİRA GİBİ KASADA PARA KALDI. ASLINDA 60.000 DEN FAZLA ÜYESİ VAR EKONOMİK OLARAK İZMİR TİCARET ODASI BU DURUMU NASIL AŞTI?

Ticaret odasının gelirleri,üyelerinin aidatları başta olmak üzere birtakım faaliyetleri var. Biz odanın yönetimine seçildiğimizde kasamızda para yoktu Ticaret Odası da o sıra yeni bir inşaattan çıkmıştı o para oraya harcanmış gözüküyor.

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ İLE İLGİLİ HEDEFLER VAR MI?

Ekonomi Üniversitesi İzmir Ticaret Odası nın kurmuş olduğu vakfın malıdır. Bu süre içerisinde çok şey yaşandı. Üniversiteyi dünyada tanınan en iyi yere sokma hedefimiz var. Çok ciddi indirimleri var. Üniversitemiz yeni binalarıyla hem İzmir'in hem Türkiye'nin gururu olacak.

MÜTEAHHİTLER FEDERASYON BAŞKANI OLARAK NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPACAKSINIZ?

Öncelikle federasyonumuza güzel bir merkez bina kazandıracağız. Bayraklı merkezde yeni bir ofis tuttuk. Hızlı bir şekilde komisyonlar kuracağız ve yurtiçi yurtdışı fuarlara üyelerimizi götürerek gayrimenkul ihracatını açacağız. İzmir'in tanıtımını yapacağız bununla birlikte yabancılara da gayrimenkul satışının önünü açacağız. Son dönem demir ve betonların yüksek fiyata çıkması gibi birçok konuda çözüm önerisi alacağız, onları da sizlerle paylaşacağım.

SEKTÖR SORUNLARINI ORTAYA KOYARKEN MÜTEAHHİTLERE DE BİR ÖNERİDE BULUNACAK OLURSAK NASIL BİR GÜÇLE PROJEYE GİRİLMELİDİR?

İzmir'de arsa üretemiyoruz. Kentsel dönüşüme dayalı projeler üretilemedi. Kentsel dönüşüm şehirlerimizin dönüşümü açısından çok önemli. Ülkemizin ve şehirlerimizin hem ekonomik anlamda hem de daha yaşanılabilir nefes alabilir şehirler olması anlamında ilerlemeler yapılmalıdır. Şehirlerin bir an önce planlanarak müteahhidin, devletin ve belediyelerin bu dönüşümü sağlaması lazım.

İZMİR'DE YEREL YÖNETİMLERİN BAKIŞ AÇISININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR MU?

Burada yapılacak olan tek şey şehrin planlanması. Bunun neden yapılmadığını başkanımıza sormamız lazım. Planlama yapılırsa dinamikleri bu şehri değiştirmeye yeter. Vatandaş başına yıkılacak bir evde oturmak istemez. İzmir'i yönetenler bir masanın etrafında oturacak ve bu sorunu hep birlikte çözmeye çalışacaklar

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAKANLIK YOLUYLA AŞILABİLİR Mİ?

Yerel yöneticiler,merkezi hükümet ve bakanlığın hep birlikte olması lazım. Çünkü İzmir'in yapısını yöneten sizlersiniz. Merkezden birtakım planlar yapılmasını bizde doğru bulmuyoruz. Bakanlığın da desteği alınarak hep birlikte olmalıdır. İzmir bütüncül şekilde planlanmalı. Bakanlığın veya belediyenin yapacağı 300-500 konutla kentsel dönüşümü yapamayız. Birtakım değişiklikler yapmış oluruz ama İzmir'e bir kimlik kazandırmış olamayız. Bütün olarak planlayıp fotoğrafı önümüze koyup yeşil alanları otoparklarıyla hep birlikte çözmemiz gerekiyor.