KALSİYUM (CA) FAYDALARI VE GIDALAR
Sağlam kemikler, güçlü dişler , güçlü kaslar…Kalsiyum dendiğinde ilk akla gelen şey kemik sağlığıdır. Ancak kal siyumun faydaları güçlü bir iskelet yapısı kurmaya ve korumaya yardımcı olmaktan öteye gitmektedir. D vitami ni ile birlikte, birçok ülkenin sağlığına yönelik en büyük tehditlerin üçü olan kanser, diyabet ve kalp hastalıkları na karşı koruma yeteneğine sahip olabilir. Öyleyse kalsiyum vücudumuzda ne işlevlerde bulunur?
Kemik ve diş yapısını oluşturmasının ve güçlendirmesinin yanında kalp ritmini düzenlemek, kas işlevine yardımcı olmak, kan basıncını, kolesterol seviyelerini düzenlemek ve çok sayıda sinir sinyali işlevi için kalsiyuma ihtiyaç vardır.
Kalsiyumumuzun yaklaşık %99 ‘u kemik ve dişlerimizde birikir. Kalan % 11 vücut dokularında depolanır. Hepi miz diğer minerallere kıyasla daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarız. Ca, kandaki potasyum ve magnezyum düzey lerini kontrol etmek içinde gereklidir. Magnezyum kalsiyumun emiliminin anahtarıdır. Bu nedenle magnezyum eksikliği kalsiyum sorunlarının öncüsüdür. Hergün cilt, ter,saç, tırnak ve idrar yoluyla kalsiyum kaybediyoruz. Bu yüzden dışarıdan kalsiyum almak zorundayız. Kalsiyum eksikliği ile zamanla kemik kırıkları, zayıf ,kırılgan kemik , yorgunluk, osteoporoz , kan pıhtılaşması ile ilgili sorunlar , kan basıncı ve kalp problemleri, çocukların büyüme ve gelişmesinde gecikmeler oluşur. Kalsiyum seviyesi düşüklüğünün bir dizi olumsuz belirtiye sebep olmasının sebebi ise kalsiyumun yeterince alınamaması sonucu kemiklerde depolanan kalsiyumun rezervlerinden kana çekilmesidir. Böylece kan damarı , kas ve sinir işlevleri için kalsiyum buralarda kullanılırken kemiğiniz desteksiz kalacaktır. Bu nedenle kemik kaybının önlenmesi için D vitamini, K vitamini ve proteinin kalsiyumla beraber a lımı kemiği koruyacaktır. 20’li yaşlara kadar alınan kalsiyum vücut kemik kütlesi ve osteoporozu erteleme açısın dan için kritik önem taşır. Kalsiyum kan damarlarını genişleten ve beyinden kalbe kimyasal sinir sinyalleri gönde ren rolü nedeniyle kalp ritmini, kan basıncını ve dolaşımı düzenlemek için önemlidir. Kalsiyum alımıyla olumlu sayılabilecek şekilde kilo kaybı arasında bir bağlantı vardır. Ayrıca kolon kanseri riskini azalttığına dair çalışma larda mevcuttur. Kalsiyumun, şişkinlik, kramplar, baş ağrısı ,meme hassasiyeti, kas ağrıları ,yorgunluk ve huysuz luk gibi kadınlarda regl şikayetlerinin hafifletilmesinde yararlı olduğu gösterilmiştir.
Sağlıklı bir diyetten doğal kaynaklardan kalsiyum almak önemlidir. Vücut besin kaynaklarından elde edilen kalsi yumu takviye kalsiyumdan daha iyi absorbe eder. Sadece hayvansal kaynaklardan değil bitkisel kaynaklardan da kalsiyum alınmalıdır. Süt ve süt ürünleri (peynir, kefir, çökelek vs.) en güçlü kalsiyum kaynaklarıdır. Kalsiyum kaynağı bitkilerin başındaysa sebzeler ve kuruyemişler gelmektedir . Sebzelerden lahana, brokoli, karnabahar , turp vs. ilk sıraları alırken kuruyemişlerden badem kalsiyumu en çok bulunduruyor. Genel olarak 50 yaş ve altın daki kadınların günde 1000 mg., 50 yaş üstü kadınların ise 1200 mg. civarında kalsiyum almaları şart. Bu rakam 65 yaş ve altı erkeklerde 1000 mg. , 65 yaş üstü erkeklerde 1200 mg. civarındadır. Kalsiyum destekleri bilinçsiz ce kullanılmamalıdır. Düzensiz ve bilgisiz kullanım böbrek taşı riskini artırabildiği gibi meme ve prostat kanseri için potansiyel risk taşımaktadır.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…