Kamalı, "Minyatür sanatı evrensel bir sanattır"
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi'nde "İzmir ve Efeleri" minyatür sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Özbilgin, serginin sahibi Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.
Açılış konuşmasında Kamalı, toplum olarak sanata ve sanatçıya ciddi anlamda önem gösterilmesi gerektiğini, sanata, özellikle geleneksel sanatlara çok önem verilmediğini, sanatçıların da bu konuda ciddiyetle davranmadığını, ciddi olunursa Türkiye'de ve dünyada minyatür sanatının etkisinin çok daha geniş olacağını dile getirdi.
Sergilediği eserlerin konularını anlatan Kamalı, "Minyatür tarih boyunca hep anlatım sanatı, tarihi anlatan sanat olarak görülmüştür. Hatta padişahlar savaşa giderken yanlarında iki tane minyatür sanatçısı götürürlerdi. Minyatür sanatçıları savaşta olan bitenleri çizerlerdi. Ayrıca onlar savaş muhabiri olarak görev yaparlardı " dedi
Minyatür sanatının aslında çok doğru bilinmediğini ya da eksik ifade edildiğini söyleyen Kamalı, "Hep eskiden beri söylenen bir şey vardır. Minyatür iki boyutludur denir. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır. Klasik batı sanatı resimlerinde üç boyut vardır. Minyatür öyle bir şeydir ki, sırf aynı sahneler neredeyse 30 boyuttan oluşur. Perspektif, bir tekniktir. Bir sanat dalı değildir. Bir çok insan bu ikisini karıştırıyor. Dolayısıyla burada çok farklı bir yaklaşım vardır. Bu sanat evrensel bir sanattır. Normal batı sanatından çok daha güçlüdür ve bunun ilerisinde çok daha fazla şeyler anlatılır. Minyatür sanatı, sadece geçmişi değil bugünü ve yarını da anlatır" diye konuştu.