Karaismailoğlu: Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı açılışımızı Ramazan Bayramı ertesinde yapmak için mücadele veriyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı açılışımızı Ramazan Bayramı ertesinde yapmak için yoğun bir mücadele veriyoruz." dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, pek çok ilke imza attıkları Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nın açılışını Ramazan Bayramı ertesinde yapmak için yoğun bir mücadele verdiklerini belirterek, "Projeyle, Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizi de hızlı tren konforuyla tanıştıracağız. 1,4 milyon vatandaşımız hızlı trenle seyahat etme imkanına kavuşacak." dedi.

Karaismailoğlu, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı güzergahında bulunan T-15 Tüneli'nde yaptığı açıklamada, 6 Şubat'taki depremler nedeniyle milletçe çok zor günler, haftalar geçirdiklerini anlattı.

Depremin sebep olduğu izleri hızla ortadan kaldırdıklarını, açılan yaraları hızla iyileştirdiklerini söyleyen Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanımız liderliğindeki Türkiye her türlü zorluğu aşabilecek güçtedir. O nedenle depremzedelerimizin yaralarına merhem olmayı da ülkemizin geleceğini aydınlatmayı da en hızlı ve doğru biçimde sürdüreceğiz. Bir yandan afet bölgesini ihya edecek, diğer yandan başladığımız projelerimizi planlamamıza uygun biçimde birer birer milletimize sunacağız. Hızlı tren hatları yapıyoruz, köprüler yapıyoruz, tüneller yapıyoruz."

"1460 kilometre hızlı tren hattı inşa ettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'yi hızlı tren işletmeciliğiyle tanıştırdıklarını, 1460 kilometre hızlı tren hattı inşa ettiklerini aktaran Karaismailoğlu, uzun yıllar vatandaşların tercih etmediği demir yolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk adresine dönüştürdüklerini bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattımız da ülkemiz ve milletimizin sabırsızlıkla beklediği dev projelerimizden biri. Artık açılışına günler kaldı. 400 kilometre uzunluğundaki Ankara-Sivas Hızlı tren hattımız Edirne’den Kars’a uzanan doğu-batı hızlı demir yolu koridorunun önemli bir parçası olacak. Projeyle Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizi de hızlı tren konforuyla tanıştıracağız. 1,4 milyon vatandaşımız hızlı trenle seyahat etme imkanına kavuşacak. Ankara-Sivas arasındaki mesafeyi 603 kilometreden 400 kilometreye düşürecek. 12 saat olan seyahat süresi 2 saate, Ankara-Yozgat arası 1 saate inecek. Hattımızda, Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon var."

Adil Karaismailoğlu, proje genelinde çok önemli mesafeleri geride bıraktıklarını, zor bir coğrafya üzerinde yapılan projede 66 kilometrelik 49 tünel, 27 kilometre uzunluğunda 49 viyadük bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'ye kazandırdıkları pek çok eserde olduğu gibi burada da pek çok ilke imza attıklarını, enleri başardıklarını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Projenin en uzun tünelini 5 bin 125 metreyle Akdağmadeni Bölgesi'nde, en uzun demir yolu viyadüğünü ise 2 bin 220 metreyle Çerikli/Kırıkkale’de inşa ettik. 89 metre yükseklikle Türkiye’nin en yüksek ayağa sahip demir yolu viyadüğünü de Elmadağ’da inşa ettik. Hızlı tren hattında ilk defa yerli ray kullanarak toplam 1676 kilometre ray serimi yaptık. 138 kilometre beton yolla tünellerde ilk balastsız yol, yani beton yol uygulamasına imza attık. Projenin 315 kilometrelik Balışeyh-Sivas kesiminde test ve sertifikasyon işleri de dahil olmak üzere tüm çalışmaları daha önceden tamamlamıştık. Şu anda 78 kilometrelik Kayaş-Balışeyh arasındaki faaliyetlerimiz devam ediyor. Kayaş-Sivas arası altyapı işlerinin tümünü bitirdik. Üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarında da son aşamaya geldik. Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı açılışımızı Ramazan Bayramı ertesinde yapmak için yoğun bir mücadele veriyoruz."

Bakan Karaismailoğlu, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı çalışanlarıyla iftar yaptı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Sivaslı bir kardeşimiz Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir’den geçerek kesintisiz bir şekilde İstanbul’a kadar ulaşabilecek." dedi.

Elmadağ'daki Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı şantiyesinde çalışanlarla iftar yapan Karaismailoğlu, bu sene ramazanın buruk geçtiğini, dünyanın en büyük afetiyle karşı karşıya kalındığını ve hasar gören illerin yeniden ihyası için büyük çaba gösterdiklerini anlattı.

Yoğun bir şekilde vatandaşları çadırlardan prefabrik ve konteynerlere aldıklarını, büyük ve güçlü Türkiye’nin bunların üstesinden geleceğini söyleyen Karaismaioğlu, bir taraftan deprem afetinin izlerini ortadan kaldırırken bir taraftan Türkiye'nin dört bir yanında projelerin hızla devam ettiğini kaydetti.

Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Özellikle önümüzdeki bir ay içerisinde çok büyük projelerin açılışlarını yapacağız. Bugün incelemelerini yaptığımız Ankara-Sivas demir yolu hattı da ülkemizin mega projelerinden bir tanesi. İnşallah bu ay içerisinde, Ramazan Bayramı’ndan sonra Ankara-Sivas hattını milletimizin hizmetine sunacağız. Bu da Türkiye Cumhuriyeti ulaşım tarihine, demiryolu tarihine altın harflerle yazılacak projelerimizden bir tanesi. Türkiye genelinde 1400 kilometre hızlı tren işletmeciliği yapılıyor, buna Ankara-Sivas hattıyla birlikte 400 kilometre daha ilave edilecek. Sivaslı bir kardeşimiz Yozgat’tan, Kırıkkale’den, Ankara’dan, Eskişehir’den geçerek kesintisiz bir şekilde İstanbul’a kadar ulaşabilecek."

Bu hatta Sivas’tan devam edeceklerini, hedeflerinin büyük olduğunu ve planlarını yaptıklarını aktaran Karaismailoğlu, Erzincan, Erzurum, Kars oradan Azerbaycan Bakü’ye kadar hızlı tren hattının devam edeceğini bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, ülke genelinde de 4 bin 500 kilometrelik demir yolu yatırımında çalışmaların sürdüğünün altını çizerek, “Önümüzdeki yıllar demir yolu yılları olacak. Hızlı tren yılları olacak. Hızlı tren dediğimizde hep yolcu aklımıza geliyor ama bizim bu hatlarımız özellikle üretimdeki lojistik maliyetleri düşürme açısından da çok önemli. Geçen yıl tam 38,5 milyon ton yük taşıdık demir yoluyla. Bu planladığımız ve yapımı devam eden hatlarımız bittiğinde, 2050’li yıllara geldiğimizde 38,5 milyon tonu 448 milyon tona çıkartacağız. Geçen yıl hızlı trenle yaklaşık 19,5 milyon kişi taşımıştık. Bu yatırımlarımız sonucunda onu yıllık 270 milyon yolcuya çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.

"Türkiye, hayallerin ötesine geçti"

Hedeflerinin çok büyük olduğunu, Türkiye’nin hayallerinin ötesine geçtiğini dile getiren Karaismailoğlu, hayal edilemeyen pek çok işin yapıldığını ve yapılmaya devam edileceğini, yatırımlar sayesinde ekonominin geliştiğini, istihdam, üretim, turizm ve ticaretin arttığını aktardı.

Son 20 yılda yapılan yatırımların tamamının depreme karşı güçlü ve dirençli olduğunu söyleyen Adil Karaismailoğlu, bu nedenle deprem bölgesinde yapılan ulaştırma ve altyapı yatırımlarının fazla hasar görmediğini sözlerine ekledi.