Karşıyaka, tarihi istimbota talip oldu
Karşıyaka Belediyesi, Atatürk'ün, akıllara kazınan 'Geldikleri gibi giderler' sözünü söylediği Kartal İstimbotu'na Karşıyaka'nın talip olduĞUNU AÇIKLADI.
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, akıllara kazınan ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünü söylediği Kartal İstimbotu’na Karşıyaka’nın talip olduğunu açıkladı. Başkan Akpınar, restorasyon konusunda sorunlar yaşayan istimbot için “Atatürk’ün annesini emanet ettiği Karşıyakamız, Milli Mücadele ruhunun açık hava müzesi gibidir. Bu değerli mirası ilçemize kazandırmak ve halkamızla buluşturmak için girişimlerimiz sürüyor” dedi.
BATIK OLMAKTAN KURTARILDI
Mustafa Kemal Atatürk'ün, İstanbul'u işgal eden İtilaf Donanması için "Geldikleri Gibi Giderler" sözünü söylediği ve Tuzla'da çürümeye terk edilmiş vaziyette bulunan 'Kartal 2' istimbotunun müzeye dönüştürülmesi için "Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu" kuruldu. Platform üyelerinin yoğun çabası sonucunda ‘batık’ olmaktan kurtulan Kartal İstimbotuna, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı emanet ettiği Karşıyaka talip oldu.
ATATÜRK’ÜN İLÇESİ KARŞIYAKA’YA ÇOK YAKIŞIR
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Karşıyaka, Milli Mücadele ruhunun açıkhava müzesidir. Her sokağımızda, her meydanımızda, bize o kutlu günleri anlatan bir hatıra ile karşılaşırsınız. Karşıyaka, Atatürk’ün ilçesi. Annesi bizim bağrımızda yatıyor. Ulu Önderin, tarihi cümleleri sarf ettiği bu istimbot da Karşıyakamıza çok yakışır. Restorasyonunu yapmaya ve bu değerli hazineyi Karşıyakamızda müze olarak halka sunmaya talibiz. Bunun için girişimlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
KARŞIYAKA’NIN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu Başkanı Emekli Amiral Cem Gürdeniz “Karşıyaka Belediyesi’nden bu teklifin gelmesi son derece anlamlı ve özel. Belediye Başkanımız Hüseyin Mutlu Akpınar’a –Atatürk’ün mirasına sahip çıkmasından dolayı- şükranlarımı sunuyorum. Karşıyaka’nın desteğini arkamızda hissetmek çok önemli. Bunu bilmek, bize çalışmalarımızda güç verecek” dedi.
“ÇELİK ORMANININ İÇİNDEN GEÇİYORDUK”
Mustafa Kemal Atatürk’ün yaveri Cevat Abbas, 1939 yılında yayımladığı kitabında “Atatürk ile askeri ulaşımın köhne bir motoru ile deniz ortasında ki çelik ormanının içinden geçiyorduk. Atatürk'ün zarif dudaklarından ‘Geldikleri gibi giderler' cümlesini işittiğim zaman, mütarekenin doğurduğu derin ve elemli ümitsizliği derhal unutmuştum.” demişti. 1911 yılında Hollanda'da yapılan o zamanki adı Enterprise olan istimbot Fransızlar tarafından İstanbul'a getirilmişti. 100 tonluk 22 metre boyundaki tekneye, milli mücadelenin kazanılmasıyla Seyr-i Sefain idaresince Kartal adı verilmişti. 1933'te İstanbul Liman İşletmesi'ne, 1939'da Devlet Demiryollarına, 1952'de Denizcilik Bankası İstanbul Liman İşletmesi'ne devredilen tekne 14 Temmuz 1942'de Çanakkale'de batan Atılay denizaltısının aranmasında kullanıldı. 1974 yılında Kartal II adıyla özel sektöre geçti. 2014 yılında ise ekonomik ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrıldı ve Tuzla'da kaderine terk edildi.