KOCAOĞLU; HEDEFİMİZ DOĞRU KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KALİTELİ YAŞAM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bu yıl 11' incisi düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm zirvesinde' konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde dönüşüm vizyonlarını ve projelerini anlattı.

ÇARPIK KENTLEŞME

Konuşmasında çarpık kentleşmeye değinen Kocaoğlu ‘’ %25’i kentsel, %75’i kırsal kesimde yaşayan 35 Milyonluk ülkeden, %80 ‘İ kentsel kesimde %20’si kırsal kesimde yaşayan 70 milyonluk bir ülke haline geldik. Ülke olarak nasıl büyük bir şey başardığımızın farkındayız. Halkımız o zamanın şartları gereği birbirleriyle yardımlaşarak ve sabır içinde çalışarak bizleri bugünlere getirmiştir. Ancak o zaman yapılan yapılar  maalesef şu an için depreme dayanıksız, kalitesi düşük konutlarımızın olduğu kentlerimiz haline dönüşmüştür. Bunu nasıl çözmeliyiz onu düşünmeliyiz. Biz burada kırmadan, dökmeden, kimsenin burnu kanamadan, üzmeden ve en önemlisi kimsenin hakkını yemeden çözeceğiz ’’ dedi. Başkan Kocaoğlu, ‘’ Elimizde 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 6306 sayılı Riskli Alanlar Yasası var. İki yasanın da olumlu ve olumsuz yanları var. Bu iki yasanın birleşmesi, ortaya çıkan problemleri giderecektir ‘’ dedi. Kent dönüşümü herkesi memnun edecek şekilde yapılmalı..

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümde katılımcılığı ön planda tuttuklarını ifade ederek şunları kaydetti: ‘’ Planlamasını yaptığımız ve Bakanlar Kurulu'ndan onaylattığımız dönüşüm bölgelerinde yaşayan hemşerilerimizle kentsel dönüşüm yapacağız. Bunun için ofisler açıyoruz, mimar arkadaşlarımızı çalıştırıyoruz. Projeleri çiziyoruz. Yaptığımız hesaplardan dağıtımı yaptıktan sonra hiç kimse için 1 cm² bile taviz vermiyoruz. Bu işin katılımcı bir süreçle, usanmadan, bıkmadan, sabırla, kimsenin burnunu kanatmadan, herkesi memnun edecek şekilde yapılması gerektiğine inanıyorum. Depreme dayanaklı yapıları, kimseyi yerinden etmeyen bir yöntemle, sosyal donatı alanlarını da artırarak inşa etmek, yaşanacak kenti yaratmak ve bunun için yol yöntem üretmek... Bütün bunlar, belediye başkanlarının hedefi olmalı; yani kentte yaşayan insanların yaşam standardını artırmak..’’

Depreme dayanaksız binaların 6306 sayılı yasaya dayanarak yenilenmesinin kentsel dönüşüm olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Kocaoğlu, ‘’ Bunun adı bina sağlıklaştırmak. Kentsel dönüşümü biz bir kara parçası üzerindeki sağlıksız binaların yolu, spor alanı, okulu, sağlık ocağı, camisi, kent ormanı, parkı olmayan bir bölgenin bu ihtiyaçlarının da karşılanacak şekilde yeniden planlanması olarak görüyoruz ‘’ dedi.

En büyük hedeflerinin depreme dayanıklı, yaşam kalitesi yüksek kentler yaratmak olduğunu söyleyerek sözlerine devam eden Kocaoğlu  şu an için en önemli uygulamalardan biri depreme dayanıksız binaların yıkılarak oradaki imar hakkına istinaden sağlamlaştırılması veya yenilenmesidir. Bunun için  iki yol var ilk olarak revize imar planları yaparak sonucunda mal sahiplerini şuyulandırarak yapacağımız kentsel dönüşüm planı var, diğeri de bizim yaptığımız gibi bakanlar kurulundan kentsel dönüşüm alanı ilan ettirip yaptığımız kentsel dönüşüm planı var. Revize imar planı ile yapılan kentsel dönüşümde hem müteahhidin hem de mal sahibinin hakkını koruyacak bir sihirli ele, bir iradeye ihtiyaç olunduğunu aksi takdirde bir faciaya, bir haksızlığa uğranması kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Diğer Belediyelerin de bizim yaptığımız uygulamayı desteklediğini vurgulayan Kocaoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanın’ da bu uygulamayı desteklediğini ve İzmir Büyükşehir Belediyesini örnek aldığını söyledi.

HER SEÇİMDE İMAR AFFI ÇIKIYOR

Kentlerin çok sıkıştığını bu yüzden İmar affının gerekliği olduğunu ve sistemi rahatlattığını vurgulayan Kocaoğlu  İmar affı çıkarmak sistemi rahatlatacak ama bir daha imar affı çıkarmamak için ne yapmak lazım, sorun burada. Yıllardan beri imar affı çıkıyor. Her seçimde çıkıyor, her seçimde konuşuluyor ancak tekrar tekrar imar affı çıkartmamak için çalışılması gerekiyor. Bu çağda, teknoloji ve bilimin bu kadar geliştiği bu çağda, devletin uydularının olduğu bu çağda, hava fotoğraflarının alınıp çekilebildiği çağda ve bunların 3 boyutlu çekilebildiği, bilgisayar ortamına döküldüğü, karşılaştırıldığında çıkacak olan ilavelerin görülebildiği ve ilave olarak dökülebildiği yazılım programlarının dünyada kullanıldığı çağda artık hava fotoğrafı ile karşılaştırma yapılabiliyor. Bunu yaptıktan sonra ‘’ Ey Konak Belediyesi, senin şu tarihten itibaren şu kadar binada kat çıkılmış. Ya bunların bana belgesini gönder ya da bunları ikinci fotoğrafta görmeyeceğim. Yıkmazsan sen sorumlusun ‘’ diyeceği ve alt yapısını hazırlayacağı bir çalışma yapıldıktan sonra imar affı çıkarılması bir sonuçtur.   Sözlerine Devletin bunu yaparak belediyeleri denetlemesi gerektiğini söyledi. Başkan Kocaoğlu ‘’ düzenli kentleşme devlet tarafından sürekli olarak takip edilmeli ve düzenli kentleşmenin sağlanmasından sonra imar affının tekrar gelmesi sağlıklıdır. Bunun dışında gelen tüm imar afları yanlıştır ve tekrar düzensiz kentleşmeye teşvik niteliğindedir. Bir an önce kentsel dönüşümü tamamlayıp insanlara kaliteli bir yaşam sunup ve doğal afetlere tam anlamıyla hazır olmalıyız ‘’ dedi.

MÜTEAHHİDLERE ÇAĞRI

Başkan Kocaoğlu'ndan, kentsel dönüşüm zirvesinde müteahhitlere, kentsel dönüşüm ihalelerine girmeleri yönünde bir de çağrı geldi. Kocaoğlu, ‘’İzmir'de toplu konut ihalelerine giren müttehit sayısı çok az. İnşaat sektörü İzmir'de çalışmasını sürdürecekse, burada inşaat yapanlara söylüyorum, kentsel dönüşüme girmeden bu işte belirli bir mesafe alamazlar. Ama tek başlarına ama birleşerek bu işe girmelerinde kendi gelecekleri için kendi büyümeleri için mutlaka zorunluluk vardır’’ dedi.

KURUMLARDA ÇANTALI İNSANLAR DOLAŞIYOR

Başkan Aziz Kocaoğlu, konuşmasında belediyelerde ve kurumlarda ‘’Akıllı kentler yapıyoruz ‘’ diye çantalı insanların dolaştığını söyledi. Akıllı kentin bir hedef olduğunu söyleyen Kocaoğlu, şöyle devam etti. "Kent geliştikçe, bilim geliştikçe yürüyecek gelişecek. Benim neye ihtiyacım var? Benim akıllı trafik sistemine ihtiyacım var. Benim ESHOT otobüslerini takip etmeye ihtiyacım var. Afete karşı düzenlemeye ve harekete, yazılıma ihtiyacım var. Akıllı kent bir hedef. Paket alınarak akıllı kent olmaz. Bu öğrenerek ve uygulayarak ihtiyaç duyulan konularda programlar alarak, geliştirerek uygulanacak bir konudur."

TAHTALI VE GEDİZ HAVZASI İMARA AÇILMAYACAK

Konuşmasının sonunda kentsel dönüşümün süresine de değinen Kocaoğlu üretilen yapıların satıldığı sürece kentsel dönüşümün devam edeceğini belirtti. Gediz ve Tahtalı havzalarının imara açılmasına ihtiyaç duyulmadığını söyleyen Kocaoğlu kentin konut ihtiyacını çarpık yapılaşmanın olduğu yerlerin karşıladığını vurguladı.