Konutta endişeye son

OHAL döneminde çıkarılan gayrimenkulle ilgili düzenlemelerin müteahhitlerin aleyhine olduğunu belirten İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, "Bu düzenleme, olağanüstü hal kapsamında ön ödeme yaparak, yani bir binanın bitmiş tapusunu alarak değil, proje halindeyken konut alanların yapmış olduğu anlaşmadan cayma konusunu kapsıyor. Bu da tüketicinin lehine bir durumdur" dedi.

OHAL döneminde çıkarılan ve gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren yasal düzenlemelerin ana detayları şu şekilde;

Tüketici Kanunu ile önemli derecede tüketiciyi koruyan düzenlemedir. 2014 yılından itibaren hayatımıza giren bu düzenleme özellikle yüklenici (müteahhit) cephesinde yasaya yönelik ciddi itirazların yükseldiği görüldü. Özellikle Tüketicinin Sözleşmeden Dönme hakkını tanımlayan 45.maddesi bunlardan bir tanesiydi. Bu madde müteahhitten ön ödemeli sözleşme ile daire alan tüketicinin devir veya teslim tarihine kadar sözleşmeden dönebileceğini ve bunu kullanması halinde vergi, harç ve benzeri yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin %2’sine kadar tazminat ödeyeceğini belirtiyordu.

23.01.2017 tarihinde yayımlanan 684 sayılı  OHAL kararnamesi ile 45.madde de değişiklik yapılmış ve

Tüketicinin sözleşme tarihinden itibaren 24 ay içinde dönme hakkını kullanabileceği

Dönme hakkının kullanılması halinde ilk 3 ay içinde sözleşme bedelinin %2’sine, 3-6 ay arasında dönülmesi halinde %4’üne, 6-12 ay arasında dönülmesi halinde %6’sına, 12-24 ay arasında dönülmesi halinde ise %8’ine kadar tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Bu karar ile tüketicilerin sözleşmeden düşük bir dönme bedeli ödeyerek istediği gibi ayrılma hakkı hem süre hem de tazminatın yükseltilmesi yoluyla engellenmiştir.

OHAL döneminde çıkarılan gayrimenkul ile ilgili yasal düzenlemelerin genel hatlarıyla müteahhitlerin aleyhine olduğunu vurgulayan  İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, "Daha önceki düzenlemede öngörülen şey; müteahhit 14 gün içinde vazgeçme hakkına sahipti. Şu an bu süre kademeli olarak 24 aya çıkarıldı. Böyle olunca da müteahhit ön anlaşmalı satışı yaptıktan sonra  parasını projeye sarf edecek ama bu arada 24 ay geçmeden vazgeçiyorum dediği zaman da bu insanların parasını valörüyle birlikte geri ödemek zorunda kalacağı için olaya iki bazda bakabiliriz. İlki, üretici firmanın finansmanı olmayıp geri iade sıkıntısı olabilir. İkinci müteahhit lehine gelişir, bu da sadece vazgeçmeye göre konut alan kişi, ilk 3 ayda sözleşme bedelinin yüzde 2'si, 3-6 ay içinde yüzde 4, 6-12 ay için yüzde 6, 12-24 ay arasında yüzde 8'e kadar ön ödemeli anlaşmalarda tazminat isteyebilecek" diye konuştu.

DÜZENLEMEDE MÜTEAHHİTLERİN LEHİNE OLAN KISIMLAR DA VAR

Düzenlemede müteahhitlerin lehine olan kısımların da olduğunu belirten Akgün, "Müteahhit, konutun satış değeri 2 sene önce 400 bin liraysa 400 bin liranın yüzde 8'ini fazla ödeyerek 432 bin olarak geri ödemesini yapacak. Konut belki 600-700 bin lira olmuştur. Bu da müteahhitlin lehine olan bir işleyiştir. Konuya şöyle bakacak olursak; bu tamamen proje üreten, ön satışını yapan ve bu satışa göre de inşaatı tamamlamak için stratejini belirleyen proje sahipleri için olumlu bir kanun hükmünde kararname değil.  Bu arada daha önceki yönetmeliğe göre 14 gün içinde vazgeçilmek şu anki düzenlemeye göre daha iyiydi. Yani eski düzenleme yeni düzenlemeye göre daha iyiydi. Bu tamamen tüketici lehine yapılan bir düzenlemedir. Peki böyle bir düzenlemeye ihtiyaç var mıydı? Evet vardı... Çünkü günümüzde plan ve proje çizdirip maketlerle ön satışlarla binlerce satış yapan ve projeyi tamamlayamayan firmalar kötü niyetlidir ve bu yasa bunlar için çıkarılmıştır. Tüketicinin hakkını korumak için çıkarılan mağdurun hakkını koruyan bu yasa tamamen yerindedir" dedi.