Kötü anılar için lazer tedavisi

Toyama Üniversitesi'nde araştırmalar yapan bilim insanları, kötü anıları hatırlatan koku ve sesleri beyinden silmenin yolunu buldu.

Japonya'da fareler üzerinde araştırmalar gerçekleştiren bilim insanları, koku ve ses gibi faktörlerin beyni uyarması sonucu hatırlanan kötü anıları engellemeyi başardı. 

Sevdiğiniz kişinin parfüm kokusunun size onu hatırlatması sonucu oluşan öfke gibi, birbirleriyle örtüşen olumlu ya da olumsuz hisler, beynin kötü hatıraları anımsamasına ve bunun sonucunda psikolojik değişimlere neden olabiliyor.

Bilim insanları, farelerde yarattıkları iki yeni anıyı önce üst üste bindirdi, daha sonra ise silmeden parçalara ayırdı. 

Yayınlanan araştırma sonuçlarına göre kötü anılar, fareleri tatlandırıcı yemeye yöneltti. Fareler her tatlandırıcı yediğinde ise hasta hissetmelerini sağlamak için lityum klorür enjekte edildi. 

Birkaç gün sonra ise aynı fareye duyduğu bir ses sonrası elektro şok verilerek kötü bir anı daha oluşturuldu. 

Bir sonraki adımda ise fareye sakarin içeren yiyecek verilirken elektro şok öncesi duyduğu ses tekrarlandı. Bu, farenin iki hatıra arasında bağlantı kurmasını sağladı. 

Kötü hatıralara ait bu katmanlar, insan beyninde travma sonrası stres bozukluğu nedeniyle ortaya çıkıyor.

Araştırmada farelerde optogenetik lazerlerle yapılan tedavi sonucu, bu kötü anıların yok edilebildiği görüldü. 

Fareler, elektro şok ve hastalık anılarını ayrı ayrı hatırlamalarına rağmen, tatlandırıcıyı yediklerinde durmayı bıraktılar.