"Küreselleşme daha da artacak"
Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “20.Uluslararası İktisat Öğrencileri Kongresi” kapsamında “2050 Yılına Doğru Dünyada Önemli Gelişmeler ve Türkiye” konulu panel yapıldı. Panelin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi (İİBF) Prof. Dr. Osman Aydoğuş yaptı. Panelde konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Uysal, Ege Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşe Kumral ve İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yüce yer aldı.
‘DEĞİŞİM HIZ KAZANDI’
Prof. Dr. Yaşar Uysal; “İçinde bulunduğumuz toplum bilgi çağından ayrı değerlendirilemez. Dünya’da değişim hız kazandı ve bu çağda finansal kapitalizm ve inovasyon hâkim durumda. Türkiye tarım ve sanayi üretimi arasında sıkışmış bir ülke. Sanayi 4,0 konuşuluyor ama Türkiye sanayi 2,0’ın biraz ötesinde yer alıyor. Türkiye çağın gerisinde fakat çağ ile rekabet ederek ilerisine geçmeye çalışıyor. Yeni bir çağ geliyor ve bizimde bu çağa ayak uydurmamız gerekli. Bu çağa ayak uydurmamız için siyaset yerine bilim ve sanat konuşmamız gerekiyor. Nitekim bir ülkede bilim ve sanat yerine siyaset konuşuluyorsa o ülkede güneş batıyor demektir” dedi.
‘MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİ AŞINIZ’
İzmir Kent Değerlerini Koruma ve Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yüce, “Dünya bu şartlar altında 2050’ye giderse yüzde 55 enerji, yüzde 60 gıda ve yüzde 1800 sağlık sorunları açığa çıkacak. Dünyanın geleceğe daha temkinli yaklaşması gerekiyor. Türkiye’nin de kendini geleceğe daha iyi bir şekilde hazırlaması lazım. Ulu Önder Atatürk ‘Muasır medeniyetler seviyesini aşınız’ demiştir. Burada Atatürk muasır medeniyetler seviyesini
yakalayın ve bunu geçin demek istemiştir. Siz de Türk insanına bu fırsatı verdikten sonra başarılı olduğunu göreceksiniz” diye konuştu.
“KÜRESELLEŞME DAHA DA ARTACAK”
Geleceğin teknoloji dünyasını anlatan Prof. Dr. Neşe Kumral; “ 2050’de teknoloji çok gelişecek. Geleceğin en önemli 10 teknolojisi nesnelerin interneti, büyük veri analizi, yapay zekâ, nöro-teknolojiler, nano-mikro uydular, nano malzemeler, eklemeli üretim, ileri enerji depolama teknolojileri, sentetik biyoloji ve blok zinciri etrafında şekillenecek. 2050’de Doğu’da bulunan ülkeler teknolojiye büyük yatırım yapacak. Doğu’da var olan nüfus daha da artacak. Bu nedenle Doğu, ekonominin merkezi haline gelecek. Küreselleşme bu sebepten ötürü daha da artacak. Türkiye’nin de bu pozisyonda yer alabilmesi için ileri teknoloji ürünleri üretmesi gerekiyor. Türkiye, nüfusunu daha verimli bir şekilde üretime katmalıdır” dedi.