Musul operasyonu hakkında korkunç iddia

Irak ordusunun eski albaylarından Galip el-Salih, Musul operasyonu hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Irak ordusunda yıllarca görev yapmış eski albay Galip el-Salih açıklamasında 'Harekâta katılan güçlerde taktik beceri ve stratejik üstünlük yok. Tek amaçları daha fazla Sünni öldürmek, bu da zafer için yeterli değil' dedi.

Irak ordusu için kabusa dönüşen Musul operasyonu, önümüzdeki yıl da sürecek gibi görünüyor. Zira ordu güçleri, haftalar geçmesine rağmen kenti DAEŞ'ten temizleme adına önemli bir adım atamadı.

Irak ordusunda yıllarca görev yapmış eski albay Galip el-Salih, gelinen durumu yorumladı. Hem Irak ordusu hem de bileşen grupların 2016 yılı boyunca Musul'da kontrolü sağlamasının imkansız olduğunu dile getiren Salih, “Harekâta katılan güçlerde taktik beceri ve stratejik üstünlük yok. Tek amaçları daha fazla Sünni öldürmek, bu da zafer için yeterli değil” dedi.

Birinci ayını dolduran operasyonda Irak ordusu ve Şii milislerin kente doğu yönünden girmeye çalıştığını hatırlatan Salih, “Bu savaş mevcut haliyle 6 aydan uzun sürebilir. Çünkü hedef Musul'u DAEŞ'ten kurtarmak değil, Sünnilerden intikam almak” yorumunda bulundu. Salih şunları söyledi:

BİR AYDIR İLERLEME YOK

“Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri doğu yönünden şehre girmek üzere strateji geliştirdi. Burası çöle açılan ve önü açık bir alan. Giriş yapılan İntisar ve Gökçeli mahallelerinde gece DAEŞ, gündüz ise Irak ordusu kontrol sağlıyor. Diğer hatlarda ise güneyde Hammam el-Alil, kuzeyde de Muhallebiye ele geçirildi. Ancak merkeze uzaklık halen 10-15 kilometre. Bilhassa kuzeydeki Haşdi Şabi milisleri, 'havalimanı' bahanesiyle Musul'dan çok Tel Afer'e yaklaşmak istiyor.”

SAĞ YAKALANMA KORKUSU

Ele geçirilen köylerde 11 yaşında çocuğu ellerini arkadan bağlayarak tankla ezen Şiiler, Sünni kadınları ise 'Neden DAEŞ'e karşı savaşmadınız?' diyerek kırbaçla cezalandırıyor. Bazı köylerde girdikleri her canlıyı tarıyorlar. Sivil Sünni erkekleri araçların arkasına bağlayarak ölene kadar sürüklüyorlar. Yüzde 90'ı Şiilerden oluşan Irak ordusu ve destek unsurlarının sergilediği bu vahşet DAEŞ'e yarıyor. İnsanlar Musul'da Şiilere sağ yakalanma korkusu taşıyor. Örgüt de bunu fırsata çevirerek süreci kendi lehine çevirme çabası veriyor.”

400 ASKER ÖLDÜ

Irak ordusunda görevli eski albay Galip el-Salih, Musul operasyonunun gidişatı hakkında şu bilgileri verdi: “Çatışmalar Argup bölgesinde yoğun olarak devam ediyor. Terör örgütü DAEŞ aylardır bu saldırıya yönelik hazırlıklar yaptı. ABD insansız hava araçları her hareketi gözetlediği için DAEŞ yeraltında kazılan tünellerle şehrin her bölgesine ulaşabiliyor. Militanlar tünelleri kullanarak şok saldırılarla her gün onlarca asker ve Şii milis öldürüyor. Diğer yandan örgüt kuzey, güney ve batıda tüm şehir merkezini adeta beton surlarla ördü. Yerel kaynaklar bu surların aşılmasının çok güç olacağını bildiriyor. ABD uçak ve helikopterlerinin yoğun desteğine rağmen ciddi bir ilerleme sağlayamayan Irak ordusu ve Şii milislere karşı DAEŞ'in en büyük silahı ise canlı bomba eylemleri. DAEŞ, intihar saldırılarında 400'den fazla Irak askeri ve Şii milisi öldürdü.”

 82 MAHALLENİN 6'SINA GİRİLDİ

Irak ordusu 82 mahalleden oluşan Musul'da şu ana dek yalnızca birkaç mahallede kontrol sağlayabildi. Dicle Nehri'nin ikiye ayırdığı Musul'un sol, yani doğu yakası Eyser, sağı ise Eymen şeklinde isimlendiriliyor. Ordu güçleri Eyser bölgesindeki Gökçeli, Semah, Kerame, İntisar, Kudüs ve Aden mahallelerine girmesine rağmen DAEŞ'lilerle zaman zaman şiddetli sokak çatışmaları yaşıyor. Irak ordusunda tim komutanı olarak görev yapan Albay Meıyn Sadi, “Kente girdiğimizden bu yana örgüt 200'den fazla bombalı araçla intihar saldırısı düzenledi. DAEŞ'in elinde bazı ağır silahlardan da var” dedi. Musul'un Eymen, yani batı bölgesi ise Musul vilayeti ve Suriye'yi birbirine bağlayan geniş bir çöle bitişik konumda bulunuyor. DAEŞ, bu çöl sayesinde Suriye'de elinde tuttuğu bölgelerle teması sağlıyor. Örgütün kentten atılması halinde bile militanların Musul ve Suriye arasındaki sözkonusu bölgede kendilerini gizleyebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Bunun yanısıra, Eymen'de birçok askeri bina, havaalanı, tren istasyonu ve örgütün bomba yapmak için kullandığı sanayi bölgesinin yeralması, konum olarak da önemini artırıyor.

Yeni Şafak