PORTAKALIN BİLİNMEYEN FAYDASI !
Endometriozis yani çikolata kisti oluşumunda beslenmenin önemli olduğunu dile getiren uzmanlar turunçgil tüketenlerde riskin yüzde 22 azaldığını söyledi. Erkan, 'Hastalar her gün en az bir porsiyon portakal ya da greyfurt tüketmeli' dedi
HER İŞİN BAŞI SAĞLIK
Endometriozis halk arasında bilinen ismiyle çikolata kisti kadın hastalıklarında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Adı kadar tatlı olmayan bu kist, tüm kadınlarda yüzde 5, üreme çağındaki kadınlarda yüzde 10-20, bebek sahibi olamayan kadınlarda ise yüzde 30-50 gibi görülür. Özellikle 30'lu yaşlarda tehlike artar.
KISIRLIĞA YOL AÇABİLİR
Rahim iç dokusunun rahim dışındaki organlarda görülmesi ile karakterize bir hastalık olan endometriozisin üreme çağındaki kadınların yüzde 10'unda görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı "Rahim dışında görülen bu doku hormona duyarlı olup özellikle kronik bir inflamasyona (iltihap) sebep olur.
Yarattığı bu inflamasyon ile ciddi ağrılara, karın içerisinde yapışıklıklara, bulunduğu yerlere göre adet periyodunda başka organlarda kanamaya ve kısırlığa yol açabilir. Oluşumunda genetik, çevresel, immünolojik ve bağırsak hastalılıkları rol oynar.
Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar özellikle beslenme şekillerinin ve besin maddelerinin de endometriozis gelişmesinde rolü olabileceğini göstermiştir" ifadelerini kullandı.
İKİ BÜYÜK ARAŞTIRMA
Geçtiğimiz yıllarda sebze meyve tüketimi ve endometriozis riski arasındaki ilişkiyi inceleyen sadece iki büyük çalışma olduğunu ifade eden Erkan, "İtalyan bilim insanlarının çalışmasında taze meyve sebze tüketenlerde endometriozis riskinin daha az olduğu görülürken, Amerikalı bilim insanlarının çalışmalarında ise sadece meyve alımı ile endometriozis arasında ilişki görülmüştü.
Aynı zamanda uzun yıllardır yapılan birçok çalışmada da yüksek doz pro-vitamin A (alfa karoten, beta karoten, beta kriptoksantin) içeren meyveleri tüketenlerde endometriozisin daha az görüldüğü saptanmıştı" diye konuştu.
TURPGİLLER ARTIRIYOR
Çikolata kisti oluşumunu artıran ya da engelleyen meyve ve sebzelerin saptanması için 1991 yılında başlatılıp 2013 yılında sona eren çok önemli bir çalışma yapıldığını kaydeden uzmanlar, bu araştırmayla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı... Yine Amerikalı bilim adamlarınca yapılan ve bu yıl sonuçları açıklanan araştırma dünyanın en saygın bilim dergilerinden 'Human Reproduction' da yayınlandı.
YÜZDE 13 DAHA FAZLA
1991- 2013 yıllarını kapsayan bir çalışma, çikolata kistinin oluşumundaki risk faktörlerinden birinin beslenme olduğunu ortaya koydu. Çalışma 70 bin 835 kadın olarak planlanıyor.
Ancak 22 yılda 840 bin 12 kişi takip ediliyor. Bu kadınlardan 2 bin 609'unda endometriozis saptanıyor ve bu kadınlarda beslenme araştırılıyor. Bu takipte turunçgil (portakal ve greyfurt) tüketimi fazla olan kadınlarda endometriozis riskinin daha az olduğu gösterildi. Günlük 1 porsiyondan fazla turunçgil tüketenlerde endometriozis gelişme riski yüzde 22 daha az iken günlük 1 porsiyondan fazla lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli gibi turpgil ailesinden sebzeler tüketenlerde endometriozis gelişme riski yüzde 13 daha yüksek görüldü.
EN AZ BİR PORSİYON
Özellikle sarı kırmızı meyvelerin ve sıklıkla turunçgillerin içerisinde bulunan beta kriptoksantin adlı madde kişileri oksidatif stresten korur ve bu yolla da rahim dokusunun rahim dışı bölgelere yerleşmesini ve buralarda çoğalmasını engeller. Bu sebeple endometriozise karşı koruyucu olarak hastalarımıza günlük en az bir porsiyon portakal veya greyfurt tüketmelerini öneriyoruz. Aşırı lahana ve brokoli tüketiminin de endometriozis açısından riskli olabileceğini hatırlatmak istiyoruz.